İskenderpaşa dönüşümünde dava krizi!
Belediye ‘yıkacağız’ diyor, Hak sahipleri "Tarihi binalar yıktırtmayız"
Haber61/Haber Servisi
Levent Ustabaşı
Trabzon Büyükşehir Belediyesi tarafından İskenderpaşa camisi ve çevresini tarihine uygun dönüştürülmesi için başlattığı çalışmalar yıllardır sürüyor. Son gelinin noktada eski belediye binasının tadilatı devam ederken yan taraftaki binaların yıkılma kararı alan belediye ile buradaki dükkan sahipleri mahkemelik oldu. Mal sahipleri, “Bize sormadan proje hazırlayıp kamulaştırma yapmak için pazarlığa çağırdılar. Yan binalar tarihi eser de dedelerimizden kalan bu binalar neden tarihi eser değil? Anıtlar kurulunu bu binaları tescil etmedikleri için mahkemeye verdik” diyerek tescil davası açtılar.
BELEDİYE KAMULAŞTIRMANIN İPTALİ TALEBİNİ REDDETTİ
Belediye almış olduğu kentsel dönüşüm planı çerçevesinde hak sahiplerini çağırdı. Bu insanlar da bunlarla anlaşmadı bu birinci süreç.
Şu anda belediyenin hak sahiplerine kamulaştırma bedel ve tespit davası açması bekleniyor. Daha henüz açmadı.
Bu işlemler beklenirken hak sahipleri, Trabzon Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğüne yazılı olarak söz konusu taşınmazların tarihi eser olarak tescilinin yapılması talebinde bulundu. Ayrıca BİMER’e de Trabzon Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından alınan kamulaştırma kararının iptal edilmesi için yine yazılı olarak başvuruldu.
Bunlardan hemen sonra Büyükşehir Belediyesi hak sahiplerine 4 Mayıs 2016 tarihinde ‘Kamulaştırmanın iptali mümkün değildir’ diyerek yazı gönderdi.
İDARE MAHKEMESİNE GİDİLDİ
Ayrıca Kültür ve Turizm Bakanlığı Trabzon Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu da hak sahiplerinin yazmış olduğu yazıya cevaben, “Söz konusu yerlerin 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu kapsamı dışında kaldıklarından tescillenmesinin uygun olmadığına dahil bir karar vererek hak sahiplerine bildirdi.
Bu kararların iptali için ise hak sahipleri Trabzon İdare Mahkemesi’ne Yürütmeyi durdurma talepli söz konusu idari işlemlerin iptalleri için dava açtı.
Şu anda mahkemeden yürütmeyi durdurma taleplerine ilişkin olarak karar bekleniyor.
BİNALAR DEDE MİRASI
Hak sahiplerinden Suat Şen de, “Burası dedelerimizden bize miras. Satmak istemiyoruz” dedi.
“Bizi pazarlığa çağırdılar biz pazarlığa bile gitmedik. Binaları vermek istemiyoruz” diyen Şen,”
Bunlar AK Parti’nin bulunduğu bina ve eski belediye binası kadar eski yapılardır. Fakat yıllardan beri yaklaşık 1930’lu yıllardan beri Trabzon Büyükşehir Belediyesi’nin mevcut şu anki inşaat sahasında belediye binası, belediye sarayı yapma projeleri vardı. Bu projelerden dolayı anıtlar kurulu tarafından tescil edilmedi. O zamanki belediyeler anıtlar kurulu tarafından tescillenmesini engelledi. Bugün itibariyle TOKİ’nin hazırlamış olduğu kentsel dönüşüm kapsamında bu binalar istimlak edilerek uzun yıllardır sahiplerinin elinden alınarak tekrar yeniden aynı yerlere bina yapılarak satma planları vardır. Bu hem tarihe hem ordaki mal sahiplerine hem de tarihi Trabzon kentine bir haksızlıktır. Mal sahiplerinin talebi bu tarihi binalarının yıkılmaması, proje kapsamındaki restorasyon çalışmaları neyse hepsinin yapmayı da taahhüt ediyoruz” diyerek konuştu.
6 dükkanın yer aldığı ve 10 hissedarın bulunduğu yapıların Opera binasının bulunduğu ve yıkıldığı dönemden önceye ait fotoğraflar da delil olarak mahkemeye sunuldu.