Karadeniz Teknik Üniversitesi'nde yeni dönem
Karadeniz Teknik Üniversitesi'nin Araştırma Üniversitesi'ne geçiş süreciyle ilgili detaylar açıklandı
Haber61 Haber Servisi
Karadeniz Teknik Üniversitesi Araştırma Üniversitesi olarak eğitim vermeye başlamıştı. Karadeniz Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı bu akşam basınla bir araya gelerek 'Araştırma Üniversitesi'ne geçiş yapılarken yaşanan süreci ve Araştırma Üniversitesi olmanın KTÜ'ye nasıl etkisinin olacağından bahsetti
Karadeniz Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı süreci anlatırken şöyle konuştu;
"YÖK 2017 yılında üniversiteleri kategorize etmeye başladı 2 başlık altında. YÖK misyon farklılaşması ve ihtisaslaşma projesini başlattı bundan 5 yıl önce cumhurbaşkanımızın tensipleriyle ve ikiye ayrıldı üniversiteleri 1 araştırma üniversiteleri 2 bölgesel kalkınma odaklı üniversiteler diye iki gruba ayırdı bölgesel kalkınma odaklı üniversiteler şu bu üniversitelere bir misyon veriyor Giresun’a diyor ki siz fındık çalışın Rize’ye diyor çay çalışın bu gibi misyon yüklüyor üniversitelere diğeri araştırma üniversitesi biz araştırma üniversitesini seçtik ve bunu dediğim gibi yaklaşık 1-2 ay önce bu statüye kavuştuk
'Araştırma Üniversitesi' olurken üniversitenin her detayına bakılıyor
Daha önce 10 üniversite vardı İstanbul üniversitenin ayrılmasıyla Cerrahpaşa 11 üniversiteye çıktı. 5 aday üniversite vardı 5 tane de aday adayı üniversite vardı ve yeni yök başkanımız Prof Dr. Erol Özvar hocamız bu aday adaylık statüsünü kaldırdı bunların hepsini araştırma üniversitesi yaptı. Yani şu anda 20 tane araştırma üniversitesi oldu devlet üniversitesi 3 tane de vakıf üniversitesi olmak üzere şu anda 23 tane araştırma üniversitesi var. Tabi bu araştırma üniversitesine karar verirken yök tabi YÖK’te bununla ilgili bir izleme birimi var heyet var bunlar sizin üniversitenizin çıktılarına ürettiklerine her türlü şeyi toplumsal faydadan tutun patentten yayından projeden her şeyinizi inceliyorlar onlara puan veriyorlar.
Şu anda 3'ü vakıf toplamda 23 tane Araştırma Üniversitesi var
YÖK 2017 yılında üniversiteleri kategorize etmeye başladı 2 başlık altında. YÖK misyon farklılaşması ve ihtisaslaşma projesini başlattı bundan 5 yıl önce cumhurbaşkanımızın tensipleriyle ve ikiye ayrıldı üniversiteleri 1 araştırma üniversiteleri 2 bölgesel kalkınma odaklı üniversiteler diye iki gruba ayırdı bölgesel kalkınma odaklı üniversiteler şu bu üniversitelere bir misyon veriyor Giresun’a diyor ki siz fındık çalışın Rize’ye diyor çay çalışın bu gibi misyon yüklüyor üniversitelere diğeri araştırma üniversitesi biz araştırma üniversitesini seçtik ve bunu dediğim gibi yaklaşık 1-2 ay önce bu statüye kavuştuk bunu da nasıl oldu şöyle kısaca bahsedeyim. Daha önce 10 üniversite vardı İstanbul üniversitenin ayrılmasıyla Cerrahpaşa 11 üniversiteye çıktı. 5 aday üniversite vardı 5 tane de aday adayı üniversite vardı ve yeni yök başkanımız Eren hocamız bu aday adaylık bu statüyü kaldırdı bunların hepsini araştırma üniversitesi yaptı. Yani şu anda 20 tane araştırma üniversitesi oldu devlet üniversitesi 3 tane de vakıf üniversitesi olmak üzere şu anda 23 tane araştırma üniversitesi var. Tabi bu araştırma üniversitesine karar verirken yök tabi YÖK’te bununla ilgili bir izleme birimi var heyet var bunlar sizin üniversitenizin çıktılarına ürettiklerine her türlü şeyi toplumsal faydadan tutun patentten yayından projeden her şeyinizi inceliyorlar onlara puan veriyorlar. Bunların alt başlığına baktığımız zaman yani bunlar. Neyi kapsıyor kapsamadığı hiçbir şey yok mesela araştırma kapasitesinde üniversitemizin ürettiği yayına bakıyor yurtdışı yayın bu tabi. Daha çok yurtdışı yayınlar bu yayınlarda diğer yabancı hocaların sizin yayınlarınıza atıfa bakıyor proje sayınıza bakıyor proje yetmiyor bu projeden ne kadar fon kazandığınız ona bakıyor uluslararası proje fon tutarı ulusal ve uluslararası arası patentinize bakıyor patent sayısı. Doktora mezun sayısı doktora öğrenci gibi birçok kriter var.
Araştırma Üniversitesi'nde birçok kriter var
Araştırma kapasitesinde, araştırma kalitesine gelince %50lik dilime giren bilim yayın dergisine bakıyorlar %10luk dilimde atıf sayısı bilim ödülü sayısı teknokentte faal firma sayısı bu öğrencimizin ktü öğrencisi veya mezunlarımızın teknokentte ki şirket sayısına bakıyorlar TÜBİTAK’ın 22.44 sanayi doktora programındaki öğrenci sayısı TÜBİTAK 1004 programındaki fon tutarı yayınlarımızın açık erişim yüzdesi dünya akademi genel başarı sıralamasında ilk 500e girme sayımız akredite edilmiş program sayısına bakıyorlar. Etkileşim ve iş birliğinde üniversiteler arası iş birliğine bakıyor üniversitemizin diğer üniversitelerle olan iş birliği üniversite sanayi işbirliği yayın oranı uluslararası gerek hocalar veya gerek üniversitelerle yaptığımız işbirliğine bakıyor yine uluslarası işbirliği ulusal ve uluslararası patent belge sayısı kamu fonları kapsamında üniversite sanayi işbirliği proje fon tutarı kontratlı üniversite sanayi fon tutarı uluslararası öğrenci oranı uluslararası arası öğretim üyesi oranı uluslararası patent belge sayısı ve gelen giden uluslararası öğrenci sayısı gibi birçok bütün çıktılarını puanlıyorlar bu araştırma üniversitesinde.
Marka değerimiz ve öğrenci kalitemiz artacak
Şimdi güzel araştırma üniversitesi olduk bunları bize ne sağlayacak bir defa marka değerimiz artacak yani diyelim şöyle diğer üniversitelerle ayrışıyorsun bir defa öğrenci kalitesinde yani öğrencinin bizi tercihinde bir nedir önemli bir sebeptir. Burası araştırma üniversitesidir benim buraya gitmem lazım gibi öğrenci kalitesinde bir artış bekliyoruz. İkinci olarak bize Cumhurbaşkanlığı tarafından verilen kadro sayısı ya araştırma görevlisi veya akademik personel doktor eğitim üyesi doçent profesör atama sayılarında bir artış bekliyoruz yani bu veriliyor yani daha fazla kadro. Üçüncü olarak milli eğitim bakanlığının yurt dışına doktora öğrenci gönderiyor bizim adımıza gönderiyor işte bize YÖK’ten liste geliyor hangi alanlarda siz yurtdışında Master doktoraya öğrenci göndermek istiyorsunuz bizde işaretliyoruz işte şu alanlarda üniversitemizin yetkin olduğu veya gelişmesini istediğimiz alanlarda işaretleme yapıyoruz.
Yurtdışına daha çok öğrenci göndermeyi hedefliyoruz
Bunların sayısında yani yurtdışına ktü adına gidecek master doktoraya gidecek öğrenci sayısında bir artış var bu 1416 sayılı kanun yurtdışına öğrenci gönderilen kanundur. Bunun yanında TÜBİTAK’ın mükemmeliyet merkezi denilen destek programına başvurarak da yapabiliyoruz kazanıyoruz. TÜBİTAK’ın çok yüksek bütçeli projeleri var bu projelere sadece araştırma üniversitesi ünvanı alan üniversiteler başvuruyor. Geçen sene eczacılık fakültesinde bir hocamızın bir araştırma grubu böyle bir projeye ancak bir iş paketini yapmıştık o projeye bağımsız olarak belki de biz başvursaydık onu alabilirdik. 50 milyon tl’lik değerinde büyük bir projeydi onun biz sadece bir iş paketini 4 milyon tllik bir paketini şu an aldık bir yıl önce. Şu anda öbür projelere TÜBİTAK’ın yüksek bütçeli ve proje çıktıları ülkemizde büyük katma değer yaratacak ve ülkemizde yapılmayan proje bunlar 1004 projeleri bunlar mükemmeliyet merkezi bunlar önemli bir destek.