Karadeniz turizmi iflas ediyor! Sadece Trabzon’da 30 otel...
Karadeniz turizmi için tehlike çanları çalıyor.
Haber61 - Haber Servisi / Tüm dünyayı saran koronavirüs pandemisi sonrası normalleşme süreci devam ediyor. Avrupa ülkelerinde daha hızlı bir şekilde gerçekleşen süreç sonrasında Ege ve Akdeniz bölgesinde bulunan turizm bölgelerinde hareketlilik yaşanıyor.
Ancak Trabzon gibi Ortadoğu ülkelerinden turist ağırlayan bölgelerde ise ciddi sıkıntılar var.
Son günlerde Türkiye’de turizm patlama yaptı haberleri medyada sıkça dolaşsa da bu haberlerin Akdeniz ve Ege bölgeleri ile önemli kültür turizmi bölgelerini kapsadığı görülüyor. Ancak Trabzon ve çevresi için aynı iyimserlik hakim değil.
Oysa son yıllarda Karadeniz bölgesine büyük turizm yatırımları yapıldı. Devlet desteği ve teşvikle ayakta durmaya çalışan bu yatırımlar için bile verilen desteklerin belirli bir plan ve program çerçevesinde olmadığı dillendiriliyor.
Bu yıl beklenen turist gelmedi
Batlı turistlerin çok az sayıda geldiği Karadeniz Bölgesi’ne gelen turistlerin önemli bir kısmını Orta Doğu’dan gelenler oluştururken, İsrailli turistler ise politik nedenlerden ötürü gelemiyorlar.
Sadece Haziran , Temmuz, Ağustos ve Eylül ayının yarısına kadar yüksek olan turist sayıları diğer aylarda önemli bir oranda düşüyor.
Özellikler Arap misafirlerin Yüzde 60’ı gelmezken, Suudi misafirler ise hiç gelmedi.
Umut olarak bakılan Kurban Bayramı için ise beklenen hareket gerçekleşmedi.
Eğer Önlem alınmazsa...
Tüm bunlarla mücadele eden işletmeler ayrıca denetim eksikliği nedeniyle izinsiz işletilen apart, otel ve pansiyonlar tarafından da baltalanıyor. Bu haksız rekabet karşısında ayakta durmaya çalışan işletmelerin en büyük destekçisi ise devlet tarafından verilen kısa çalışma ödeneği ve vergi destekleri oldu. Ancak bu destekler de Haziran ayı itibariyle sonlandırıldı.
Bu nedenler başta olmak üzere bir çok konuda sıkıntı yaşayan bölge işletmeleri, pandemi sonrasında da beklenen turist sayısına ulaşamayınca zor günler geçiriyor.
Neler yapılabilir?
Karadeniz turizmine ciddi yatırım yapan işletmeler kısa çalışma ödeneği ve vergi desteği gibi desteklerin 2022 yılı sonuna kadar devam etmesini talep ederken, belgesiz calisan apart, otel ve pansiyonlarin denetim altina alinmasını, bundan sonra gündeme gelecek yatırımların ise belirli bir araştırma çerçevesinde planlı yapılması gerektiğini belirttiler.
İstek ve önerilerinin dikkate alınmaması durumunda ise şuanda Trabzon’da satışa çıkartılan 30’un üstünde otele yenilerinin ekleneceğini belirttiler.
Bölgedeki iflas ve işsizliğin artmaması ,için yetkililerin bir an önce harekete geçmesi gerektiği de ciddi bir şekilde dillendiriliyor.