“Kendini Tanı Erken Tanı Meme Kanseri Farkındalık Hareketi” Trabzon’da
Trabzon’da “Kendini Tanı Erken Tanı Meme Kanseri Farkındalık Hareketi” kapsamında kontrol ve teşhisin önemi anlatılarak kadınları meme kanseri konusunda bilinçlendiren bir eğitim düzenlendi.
Haber61 - Haber Servisi - Efnan Demireren - Antalya’nın ardından ikinci durağı olan Trabzon’da katılımcılarını ağırlayan proje, Türkiye’nin farklı illerinde uygulanmaya devam edecek. 3 aylık periyod içerisinde 300 kadına ulaşmayı hedefleyen proje, çoktan 300 kadına ulaşmış olup yeni iller ve yeni hedefler için 2023 yılında çalışmalarına devam edecek.
Programa katılan İhtiyaç Kredisi Sosyal Etki Koordinatörü Sevdanur Gökrenk, Kanser Savaşçıları Derneği Genel Sekreteri Aslı Ortakmaç, AstraZeneca Türkiye Medikal Müdürü Dr. Ezgi Erdoğan ve Profesör Doktor Adnan Çalık meme kanseri ve erken teşhis hakkında bilgilendirmelerde bulundu.
Trabzon’da böyle bir programda olduğundan mutluluk duyduğunu söylenen Aslı Ortakmaç,”Bir kadın asla sadece bir kadın değil. Bir kadın gelecek, çocukları,aile ve bir kadın aslında toplum. Sizlerin varlığı demek toplumun geleceğinin varlığı ve daha sağlıklı olması demek. Bazen işten çocuklardan aileden ve koşuşturmadan kendimizi unutabiliyoruz. Ama burada kendinizi unutmadığınız ve geldiğiniz için teşekkür ediyorum. Eğer siz varsanız ve sağlıklıysanız aileniz de dimdik ayakta duruyor. Umarım meme kanseri hiç kimseye dokunmaz. 7-8 kadından bir tanesi yaşamı boyunca en az 1 kere meme kanseriyle karşılaşabilir. Meme kanseri cümlenin sonu değil.” dedi.
Erken tanıya dikkat çeken Sevdanur Gökrenk ise,” Şu an salonda 100 kadınız ama burada dinlediklerinizi gidip eşinize dostunuza anlattığınızda farkındalık çarpan kat sayısı ile artıyor olacak. İhtiyaç haritası olarak bizler biraz daha ihtiyaç sahipleriyle destek olmak isteyenleri buluşturan çalışmalar yürütüyoruz. 2016’dan beri sosyal kooperatif olarak faaliyet gösteren ihtiyaç haritası çok farklı alanlarda çeşitli projeler gerçekleştirebiliyoruz. Kimi zaman bebekler için okullarda çocukların ihtiyaçları için projeler yapıyoruz. Kanser Savaşçıları Derneği’nin AstraZeneca Türkiye’nin koşulsuz desteği ile güçlerimizi birleştirdik ve il il dolaşıyoruz. Farklı illerde farklı kadınlara da ulaşmayı hedefliyoruz.” şeklinde konuştu.
AstreZenaca Türkiye Medikal Müdürü Dr. Ezgi Erdoğan ise,” Her 8 kadından 1’i hayatı boyunca meme kanserine yakalanma riski taşıyor. Her 14 saniyede 1 kadına tanı konan meme kanseri erken vakitte tanımak için bugün burada sizlerleyiz. Başka kadınlara da ulaşarak büyümeyi hedefliyoruz.” dedi.
KADINLAR İÇİN EN YAYGIN HASTALIK
Meme kanseri konusunda gerçekleştirilen eğitimde sunum yapan Prof. Dr. Adnan Çalık meme kanserinin kadınlarda çok yaygın bir hastalık olduğunu vurgulayarak,” Amacımız bugün kadınlarımızın korkulu kabusu olan meme kanserine nasıl çözüm üreteceğimizi konuşmak. Kadınlar için en korkutucu ve açık ara en sık görülen akciğerin bile önüne geçen, ölüm oranları bakımından diğer hastalıklara göre daha geride ama çok yaygın bir hastalık. Eskiden 10 kadından 1’i idi. Maalesef şu an 7-8 kadından 1’i bu sorun ile karşılaşacaktık.
Genel olarak insanlar ‘bana bir şey olmaz başkasına olur’ eylemindedir ama işler öyle görünmüyor. Amacımız meme kanserini ortadan kaldırmak değil. Böyle bir şey yok. Çünkü yaşıyorsak, mememiz yerli yerindeyse meme kanseri olacak. Bizim amacımız meme kanserini kabus olmaktan çıkarmak çünkü hakikaten meme kanseri bir organ kaybına neden olması nedeniyle kabustur. Bir insanın ön kolunun kaybı ile memesinin kaybı arasında çok büyük bir fark yoktur. Erken tanı memeyi kurtarır, hayat kurtarır ve insanların panik olmasını azaltır. “ ifadelerini kullandı.
Profesör Dr. Adnan Çalık, vücudu tanımanın erken tanı koyma teşhisinde önemli bir husus taşıdığını belirterek mamografi hakkında da bilgiler verdi. Eğitim sonunda soruları yanıtladı.