Kombinizi ve tesisatınızı yaza hazırlayın - KTÜ'lü Öğretim Görevlisinden uyarı

KTÜ'lü öğretim görevlisinden kombi kullanımı konusunda önemli uyarılar.

Kombinizi ve tesisatınızı yaza hazırlayın - KTÜ'lü Öğretim Görevlisinden uyarı

KTÜ Arsin MYO, Gaz ve Tesisatı Teknolojisi Öğretim Görevlisi Merdin Danışmaz, kombi kullanımı ile ilgili olarak uyarılarda bulunarak, “Kombinizi ve tesisatınızı yaza hazırlayın” dedi.


Merdin Danışmaz, yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi;
 
“Yaz aylarının başlaması ile kombilerin ısınma amaçlı kullanımı sona ermiş oluyor. Bu durumda kombiler yalnızca kullanım sıcak suyu temin etmek için yani bir şofben olarak kullanılmaya başlayacak. Bu durumda doğalgaz fatura bedelleri önemli ölçüde azalarak bütçeleri rahatlatacaktır. Zaten ocak kullanımının oldukça ekonomik olduğu hepimizce bilinmektedir. Bilinmesi gerekir ki; kombiler ister yaz konumunda ister kış konumunda olsun aynı çalışma sistematiğine sahiptir. Fark yalnızca ısınma suyunun devir-daim edilmemesidir.

Kombilerin yaz konumuna ayarlanması önemli. Çünkü oda termostatı veya termostatik vana kullanıyorsanız evinizi soğutmak için klima kullanmanız halinde radyatörlerin de ısıtma yapmaya başlaması olasıdır. Benzer şekilde yazın serin havalarda da kombiniz çalışabilir. Serinlemek isterken ısınabilir ve fazla doğalgaz faturası ödemek durumunda kalabilirsiniz.

Kombinizi ve tesisatınızı yaza hazırlayın - KTÜ'lü Öğretim Görevlisinden uyarı

Ancak sonraki kış kullanımlarını, kombinizin ömrünü ve ısıl konforunuzu da dikkate almanız gerekir. Yaz konumunda kullanımda kalorifer devresi suyunu tamamen boşaltmak veya değiştirmek sık yapılan yanlışlardandır. Kalorifer suyunuzun en son ve ideal durumda tesisatta kalması yararlı olacaktır. Çünkü boş kalan tesisatın havadaki oksijen ile paslanması hızlanacaktır. Bir sonraki su doldurmanızda ise su içerisindeki oksijen, kalsiyum ve magnezyum gibi mineraller tesisat içerisinde daha fazla pas, kireç, demir ve plastik parçaları oluşmasına neden olacaktır. Tesisata her su doldurulmasında bu yıpranma ve tortulaşma artacaktır. Kombi ve tesisat parçaları zarar görecektir. Tesisat tıkanma ve delinme arızalarının nedeni çoğunlukla budur. Aynı şekilde kombi eşanjörleri ve iç bağlantıları bu şekilde zarar görmektedir. Tesisat suyunun siyah veya koyu renkli olmasının nedeni de bu aşınmalar sonucundadır. Bu kirli suyun tesisat için daha sağlıklı olduğunu söylemek doğrudur. Tesisatın basınçlı su veya kimyasallar ile temizlenmesi, bu gibi durumlarda başvurulan yöntemdir ve ayrı bir tartışma konusudur.

Tesisat bakımı ve onarımı özellikle tesisatın su eksiltmesi durumunda yapılmalıdır. Ancak mekanik ve elektronik bağlantılardan oluşan kombi cihazının korunması arıza öncesinde olmalıdır. Bu nedenle kombi periyodik veya yıllık bakımları mutlaka yapılmalıdır. Bakımını yaptırmadığınız aracınızın arıza yapacağı kaçınılmaz olacağı gibi teknik olarak ilgisiz kalan kombinizin de ömrü kısa olacaktır.

Şunu da eklemek gerekir ki; kombi elektrik bağlantısının sigortasız olarak yapılması voltaj değişikliklerinde kombi ana kartının yanmasına neden olur. Bu kart kombinin pahalı parçalarından biridir ve değiştirilene kadar kombinin kullanılması mümkün değildir. Sigorta için ideal olan 2 amperdir. 6 amperin üzerinde sigorta kullanımının etkisi oldukça azdır.”

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler