Öğrencilerden Ahmet Metin Genç'e soru yağmuru
Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Geç öğrenciler ile bir araya geldi.
Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Şehir ve Bölge Planlama bölümü öğrencilerinin proje sergi açılışına katılarak, imar uygulamaları hakkında öğrencilerin sorularını cevapladı. Öğrencilerin sorularını cevaplamadan önce sergiyle ilgili düşüncelerini ifade eden Başkan Genç, "Sergide dikkat çeken, çok değerli unsurlar gördüm. Yapılan çalışmaları şehrimizin geleceği açısından oldukça önemli buluyorum." dedi.
ÇÖMLEKÇİ PROJESİ TİCARET AĞIRLIKLI OLMALI
Esra Günaydın'ın adlı öğrencinin Çömlekçi Kentsel Dönüşüm Projesinin son durumuyla ilgili sorusunu cevaplandıran Başkan Genç, şöyle konuştu: Çömlekçi dönüşüm projemiz özeleştiri yaptığımız projedir. Biz insanlardan oy isterken bu projenin şu anda tamamlanacağını paylaşmıştık. Ama yapamadık. Siyasetçi yaptığını da yapamadığını da toplumun karşısına çıkıp şeffaf bir şekilde anlatırsa ki, ben anlattım, toplumun ona itimatı devam eder. Bu proje eylül ayında 9,7 hektara kadar daraltıldı. Çok büyük alanda kentsel dönüşüm yapmak mülkiyet haklarıyla ilgili kısıtlamalara neden oluyordu. Bu anlamda Narlıbahçe projemizi de dönüşüm alanından çıkardık. Dedik ki, bir alana odaklanalım, ona çalışalım ve 9.7 hektarlık alanı bitirelim istedik. Ama bu diğer alanlarda çalışmayacağımız anlamına gelmiyor. Benim fikrim ticaret ağırlık olmak üzere kısmen konutta olabilir. İkinci ve üçüncü etaptaki hak sahipleriyle de bir taraftan görüşmeler yürütülüyor. Ama hangi proje olacaksa bir şekilde süratle Çömlekçi'yi tamamlamamız lazım. Hatta, biz Çömlekçi'ye yoğunlaşılsın diye Çağlayan'daki kentsel dönüşüm projemizden sarfınazar ettik. Kendi uhdemize aldık, burayı biz çalışacağız. Bu amaçla Ortahisar Belediyesi adına sırf kentsel dönüşüm için ORKENT isimli bir şirket kurduk. Trabzon'umuzda bu dönüşümü sağlayabileceğimiz alanlar var. TOKİ'yi beklersek çok uzun zaman geçecek. Bakanlığımızın da destekleriyle birlikte bu dönüşümü yapabiliriz. Bunu da buradan paylaşıyorum.
MARAŞ CADDESİ BU ŞEHRE YAKIŞMIYOR
Derya Kaymak isimli öğrencinin Maraş Caddesi'nin yayalaştırılmasının Kunduracılar Caddesi ve Uzun Sokağa ne gibi etkilerinin olacağıyla ve bu konunun şehir plancılarıyla görüşülüp görüşülmediğiyle ilgili sorusunu cevaplandıran Bakan Genç şu ifadeleri kullandı: "Maraş Caddesi bu haliyle birlikte şehrimize yakışmıyor. Hatta önceki dönem belediye başkanımızla temel görüş ayrılıklarımızdan bir tanesi de budur. Maraş Caddesi bu haliyle şehrimize yakışmıyor, hepimiz bunda hemfikiriz değil mi? Yeni bir şey, başka bir şey yapmalıyız Maraş Caddesi'ne... Uzun Sokak trafiğe kapatıldığında Volkan Bey'i ilk arayıp tebrik edenlerden bir tanesi benim. Çünkü çok doğru karardı. Yaya bile orada yürürken zorlanıyordu. O zamanda Volkan Bey'e inşallah Maraş Caddesi'ni de düzenlersiniz diye bir talepte bulunmuştum. Burada iki tane şıkkımız var. Birincisi trafiğe kapatmalıyız ya da ikincisi trafiği tanzim etmeliyiz. Oradaki sıkışıklığı etkileyen unsurlardan dolmuş, araç ve yaya trafiği var. Bu haliyle de yayalarımız için en zor alan burası. Engellilerimiz için de çok çok daha zor bir alan Maraş Caddesi... Yöneticiysek hepsini hesap etmemiz lazım. Benim fikrim burayı tek bant ulaşımla birlikte burayı düzenlemeliyiz. Etrafını da güzel ışıklandırıp geniş bir yaya yolu olarak ele alırız. Bu görüşlerimi de seçimlerden önce Büyükşehir Belediye Başkanımızla paylaştım ve programına aldırdım. Hem Gazipaşa, hem de Maraş Caddemiz Büyükşehir Belediyemizin programında var. İnşallah, ortak akılla ve sizlerin katkılarıyla daha güzelini bulacağız."
Bir öğrencinin "sosyal sorumluluk" dersi kapsamında bir sokakta çocuklara ya da otizmli çocuklara yönelik olarak proje yapmak istedikleriyle ilgili soruya cevap veren Genç, bu konuyu not aldığını, birlikte çalışma yapabileceklerini söyledi. Genç, konuyla ilgili sözlerini şöyle sürdürdü: Böyle dokunuşları çok anlamlı buluyorum. Hatta şu anda resim konusunda şehrimiz çok yetenekli gerçekten. Bazı alanlarda bizle de paylaşarak güzel dokunuşlar yapanlar var. Bunu not aldık, birlikte bir çalışma yürütebiliriz.
GÜLCEMAL KONUSUNDA FİKİR BİRLİĞİMİZ VAR
Bir öğrencinin Gülcemal Projesiyle ilgili "Bu proje bittikten sonra oraya ne gibi şeyler kazandıracaksınız, merak ediyorum? sorusuna cevap veren Başkan Genç, şehre gelen turistlerin gezip eğlenebileceği bir donatı alanı olarak projenin tasarlandığını belirterek, "Gülcemal Büyükşehir Belediyemizin projesi. Şehrimize gelen ziyaretçiler eğlenceye dayalı şeyle istiyor. Eminim hepiniz bunu müşahede etmişsiniz. Bu konuda imkân ve kapasitemiz yetersiz. Bunu dışarıdan gelen ziyaretçilerin bir talebi olarak söylüyorum. Bu şehirde bir lunaparkımız yok. Onların da olabileceği böyle çocukların da gençlerin de eğlenebileceği yerlerin olacağı bir donatı alanı olarak düşünülüyor. Büyükşehir belediyemiz çalışmalarına devam ediyor. Henüz kesinleşmedi ama bu konuda bir anlayış birlikteliğimiz var." ifadelerine yer verdi.
ÜNİVERSİTELERİMİZDEN İSTİFADE EDİYORUZ
Programın son bölümünde bugüne kadar Karadeniz Teknik Üniversitesi'yle ortaklaşa birçok proje yürüttüklerini belirten dile getiren Başkan Genç, "Üniversitelerin yerel yönetimlerle işbirliğini çok önemsiyoruz. Şehrimizin sorunlarıyla ilgili üniversitelerimizden, akademisyenlerimizden her fırsatta istifade ediyoruz. Bu sorunların çözümüyle ilgili fikir alışverişinde bulunarak, planlarımızı da bu doğrultuda hazırlıyoruz. Akademisyenlerimizin bir konunun uzmanı olarak bilimsel temeller üzerinde ürettikleri her fikir, bizim için değerlidir. Bugüne kadar birçok projemizi de akademisyenlerle birlikte hazırladık." diye konuştu.