Ömer Hacısalihoğlu: "Zanaatkârlık bitme noktasına gelecek"
Ömer Hacısalihoğlu kapatılan Trabzon Zübeyde Hanım Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Kuyumculuk Teknolojisi Bölümü ile ilgili açıklamalarda bulundu.
CHP Trabzon İl Başkanı Ömer Hacısalihoğlu, Trabzon Zübeyde Hanım Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Kuyumculuk Teknolojisi Bölümü talep yetersizliği nedeniyle kapatılmasının bölgede faaliyetlerini sürdüren Telkari ve kazaziye işlemeciliği yapan kuyumcular adına üzücü bir gelişme olduğunu söyledi.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Trabzon İl Başkanı Ömer Hacısalihoğlu, Trabzon Zübeyde Hanım Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Kuyumculuk Teknolojisi Bölümünün kapatılmasıyla ilgili değerlendirmede bulundu.
Hacısalihoğlu, Kuyumculuk sektörünün Trabzon için ciddi bir ekmek kapısı olduğunu ve bölgenin ekonomisine katkı sağladığına dikkat çekerek, "Telkari ve kazaziye işlemeciliği makineleşmenin girmediği, emek yoğun çalışılan kuyumculuk sektörüdür. Bu alanda faaliyet gösteren esnaflarımız için ara eleman yetiştirmesi amacıyla açılan yetiştiren Trabzon Zübeyde Hanım Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Kuyumculuk Teknolojisi Bölümü talep olmaması nedeniyle bu yıldan itibaren bir daha öğrenci almayacak. Coğrafi İşaret'i olan Trabzon'a özgü Telkari ve kazaziye işlemeciliği açısından bu durum büyük bir kayıptır. Ama zanaatkarların yetişmeyeceğini düşünmek ise gerçekten tam bir hayal kırıklığı olmuştur" dedi.
KÜLTÜR EROZYONU YAŞANIYOR
İktidarın, havuz medyası ile farklı kültür oluşturmaya çalıştığına vurgu yapan Başkan Ömer Hacısalihoğlu, sözlerini şu şekilde sürdürdü; "Medyanın finansmanı kamu ihaleleri ve kamu bankalarıdır. Halka onlarca TV'de ortaçağdan kalma feodal, ağalık dizileri ve ahlaksız ilişkileri izletilmektedir. Havuz kültüründe üretim yoktur, emek yoktur. Gençlerimize dayatılan sistemde kültür erozyonu yaşanmaktadır. Kamu kaynaklarının yağmalanması vardır. Bu bölümden mezun olan öğrenciler yüksekokula devam etmektedir. Kız öğrenciler özel çalışma koşullarının iyi olmaması nedeniyle kamuda öğretmen olarak atanmak istemektedir. Sektörde uzun döneminde kamu alımı yapılmamıştır. İş bulamayan kız öğrenciler artık bu bölümü tercih etmemektedir. Kuyumculuk sektörü ilimizde Kunduracılar Caddesinde faaliyet göstermektedir. Yaklaşık on kuyumcu bir atölye ile çalışmaktadır. Atölyeler dükkânlara yürüyüş mesafesinde olmalıdır. Müşterinin anlık sorunları bu şekilde çözülebilmektedir. Caddede kiraların yüksek olması ve üretim için uygun bir mekân bulunmayışı çalışma koşullarını güçleştirmektedir. Molozda yapılan kuyumcu üretim alanının dükkânlara uzaklığı nedeni ile ilgi bulmayacağı, Caddenin terkedilemeyeceği, eski düzenin devam edeceği yönündedir. Sektöre sahip çıkılmalıdır. Bölgemizin önemli bir değeridir."