Organik çay o ilçede geçti!
Yeditepe Üniversitesi ve ÇAYKUR Genel Müdürlüğü tarafından ortaklaşa yürütülmeye devam eden ’’Yeşiltepe Organik Çay Projesi’’ kapsamında Çayeli Kent Konseyi üyeleri ile toplantı düzenlendi. ÇAYKUR Genel Müdürlüğü ve Yeditepe Üniversitesi arasında 31 Ar
Yayınlanma:
Yeditepe Üniversitesi ve ÇAYKUR Genel Müdürlüğü tarafından ortaklaşa yürütülmeye devam eden ’’Yeşiltepe Organik Çay Projesi’’ kapsamında Çayeli Kent Konseyi üyeleri ile toplantı düzenlendi.
ÇAYKUR Genel Müdürlüğü ve Yeditepe Üniversitesi arasında 31 Aralık 2014 tarihinde imzalanan ’’Organik Çay Tarımı’’ protokolü kapsamında, çay tarımında kullanılacak en uygun organik gübrenin belirlenmesi için pilot olarak seçilen Rize’nin Çayeli ilçesi Yeşiltepe Köyü’nde başlatılan çalışmalar devam ediyor.
Yapılan toplantıda ÇAYKUR Genel Müdürlüğü, Yeditepe Üniversitesi, Çayeli Kent Konseyi yöneticileri ve organik çay fabrikaları müdürleri bir araya gelerek proje hakkında Kent Konseyi üyeleri bilgilendirildi.
Yeditepe Üniversitesi ve ÇAYKUR tarafından takip edilen projede yapılan çalışmalar neticesinde Yeşiltepe Köyü’nde sırasıyla yüzde 48, yüzde 55 ve yüzde 72 oranında verim artışı gözlemlendi. Kimyasal gübre kullanmaksızın, organik gübreler ile deneme yapılan alanların verim kalitesi yönünden farklılıkları akademik çalışmalar ile rapor haline getirildi.
Toplantıda oraganik çay projesi hakkında bilgi veren ÇAYKUR Tarım Daire Başkan Vekili Semih Mercan ’’Organik çay projemiz 2007 yılında Rize ili Hemşin bölgesinde başladı, Hemşin ilçesinin tamamını organik çay projesine alarak o bölgeyi organik çay havzası ilan ettik, daha sonra pilot bölge olarak ise Çayeli ilçesi Senoz Vadisi Yeşiltepe Köyü’nde projemizi gerçekleştirdik. Şuanda 2015 yılında 12 bin üretici ve 35 Bin dekar çaylık alanı ile organik çay tarımı yapmaktayız’’ dedi.
Yeditepe Üniversitesi Sağlık A.Ş Rize Bölge Koordinatörü ve Yeşiltepe Organik Çay Projesi'nin yöneticilerinden Ahmet Ali Kork ise "Geçtiğimiz senelerde dedelerimiz bize 'suyumuzun tadı bozuldu' dedi. Biz köy halkı olarak dedelerimizin bu düşüncesini araştırdık ve bu sebebin sularımızın arkasında bulunan çay bahçelerimize Avrupa gübresi atmamızdan kaynaklandığı bilgisine ulaştık. Meyvelerimiz ve sebzelerimiz son yıllarda bir iki ay içerisinde çürümeye başladı ve biz anladıkki topraklarımızı zehirlemeye başladık. Sağolsun Çaykur Genel Müdürümüz İmdat Sütlüoğlu tarafından organik çay projesine geçiş ve destekleme çabaları bizi sevindirerek projemizi başlatmış duruma geldik’’ diye konuştu.
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.