Ortahisar için flaş açıklama! “Projesi hazırdı devam ettirilmedi”

Trabzon eski İl Kültür ve Turizm Müdürü İsmail Kansız, “Ortahisar Bölgesinin Türkiye’deki örneği Antalya Kale içidir. Projesi hazırdı ama devam ettirilmedi” dedi.

Ortahisar için flaş açıklama! “Projesi hazırdı devam ettirilmedi”

Duayen gazeteci Hasan Kurt’un Haber61’de yayınlanan ‘Oltaya Vuranlar’ programına konuk olan Kansız tarihi Ortahisar Bölgesi ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

“ORTAHİSAR’IN TÜRKİYE’DEKİ ÖRNEĞİ ANTALYA KALE İÇİDİR”

Ortahisar’ın yapılacak proje ile tarihi dokusunun öne çıkarılarak güzel bir yaşam alanı haline getirilmesi ile ilgili konuşan İsmail Kansız, “Ortahisar ile ilgili proje şöyle gelişti; rahmetli valimiz Recep Kızılcık döneminde Ortahisar’ı yeniden tarihine kavuşturalım anlamında bir proje geliştirildi. Projenin içinde ben bizzat vardım.  O zamanki dönemde İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin mimarları mühendisleri İstanbul’da ki tarihi semtleri kentleri ayağa kaldıran çalışanları ile beraber Trabzon’da bir çalışma yapıldı. Ortahisar’da yaptığımız çalışmanın özünü şu teşkil ediyordu. Ortahisar’ın Trabzon’un merkezi, ortası ve Trabzon’un tarihi olarak ayağa kaldırıp dünyada örneği olan Old City denen tarih kentler birliğinin içerisinde olan bir hüviyete kazandırma anlamında. Bunun Türkiye’de ki örnekleri; Antalya Kaleiçi’dir. Çok güzel yapıldı. Turistlik bütün unsurlar içerisinde bulunuyor. Oradaki bütün geçmişe dayalı eserler restore edildi. Kültür ve turizm hizmetine verildi. Günümüzde yapılmış olan ve o tarihi dokuya aykırı bulunan eserlerde ya cephe sağlamlaştırmasıyla ya da yıkılmasıyla ortadan kaldırıldı. Bugün bütün dünyanın merakla geldiği gezdiği Kaleiçi ortaya çıktı.” dedi.

“PROJESİ HAZIRLANDI”

Ortahisar ile ilgili proje hazırlandığını belirten Kansız, “O günden bugüne ne oldu? Projeler yapıldı. Onaydan geçti.  Şu anda büyükşehir belediyesinin büyük bir ihtimalle arşivinde duruyor. Ama neden devam ettirilmedi? Onu da çok biliyor değilim. Belediyenin uhdesinden Valiliğin desteği ile yapılan bir projeyi yine belediyenin devam ettirmesi gerekirdi. O sırada ben tayinler gelmeler, gitmeler derken işin hâkimiyetini tam bilmiyorum ama bildiğim şu, projeler hazır yapılmış, bir ara duydum ki iptal edildi, imar kanundan itirazlar oldu. Ama istediğimiz şudur; halkın yaşam anlayışına ya da halkın içinde yaşıyor olduğu binaların elden çıkarılmasına imkân vermeden o binaların restore edilerek yine halkın kendisine kültür ve turizmine hizmet edeceği bir hal alması. Ortahisar’ı turizme kazandırmaktı amaç.” şeklinde konuştu.

“TURİST ORTAHİSAR’A GELDİĞİNDE NE YAPACAK?”

Kansız, Ortahisar ile ilgili yapılacak işin çok kolay olduğunu sözlerine ekleyerek, “Şimdi Ortahisar’da yapılacak iş o kadar kolay ki. Biz istatistik kurumuyla o yıllarda kaç kişi yaşıyor? Yaşayanların kimliği ve mesleği nedir? Buradan beklentileri nedir? Hepsinin raporlarını yazıp vermiştik. İnsanlar diyor ki; “tamam geldiniz burayı turistlik belde yapacaksınız ama bizim hayat tarzımızda bir değişiklik olacak mı?”  örneklerini gösterdik, anlattık. Ama insanların bir yaşam tarzı var çoğu yaşlı insanlar. Ortahisar’da bir dönem Trabzon ahalisinin Müslüman aileleri yaşardı. Ortahisar şuan da mistik bir havaya büründü. Turist Ortahisar’a geldiğinde ne yapacak?” ifadelerini kullandı.

Haber61 - Haber Servisi - 

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler