Ortahisar'dan Yazar Hüseyin Albayrak adına hatıra ormanı

Ortahisar Belediyesi Yazar Hüseyin Albayrak’ın adına hatıra ormanı yaptı.
Ortahisar'dan Yazar Hüseyin Albayrak adına hatıra ormanı

Trabzon Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, Trabzon tarihiyle ilgili birçok kitaba imza atan tarihçi-yazar Hüseyin Albayrak adına oluşturulan hatıra ormanının açılışına katıldı. Ortahisar Belediyesi Gençlik Hizmetleri Birimi’nin 2 Nolu Beşirli Mahallesi’nde “Geçmişten Geleceğe Tarihin Çınarları” projesi kapsamında oluşturduğu ‘Hüseyin Albayrak Hatıra Ormanı’ fidan dikim etkinliğine yazarın oğlu Ömer Albayrak da internet üzerinden canlı olarak katıldı. 

Ortahisar'dan Yazar Hüseyin Albayrak adına hatıra ormanı

“ADININ YAŞATILIYOR OLMASI ÖNEMLİ”

Etkinliğe katılan Türkiye Yazarlar Birliği Eski Başkanı Yahya Demeli; Hüseyin Albayrak’ın Trabzon sevdalısı ve Trabzon aşığı bir yazar olduğunu belirterek, “Son  nefesine kadar Trabzon’la ilgili kitaplar yazdı.  Son nefesine kadar koşturan, çalışan çok değerli bir yazarımızdı. Trabzon’u tüm köylerine kadar gezmiş bir abimizdi. Burada onun adının yaşatılıyor olması önemli. Onun fidelerinin burada büyümesi bizim için, bu şehir için çok anlamlı.” dedi. 

Ortahisar'dan Yazar Hüseyin Albayrak adına hatıra ormanı

“BİZE ÖNDERLİK ETTİ”

Türkiye Yazarlar Birliği Trabzon Şubesi Kurucu Başkanı Haydar Çoruhlu ise hatıra ormanıyla merhum Hüseyin Albayrak’a karşı ahde vefanın güzel bir örneğinin sergilendiğini belirterek şöyle konuştu:  

“Ahmet Başkanıma teşekkür ediyoruz. Ahde Vefanın güzel bir örneğini görüyoruz. Hayatının 80 yılının tamamını Trabzon diye yaşayan, Trabzon ile ilgili onlarca eser veren, basın tarihinden tutun da cumhuriyetin kuruluş yıllarında basının Trabzon’daki halini ve vatandaşın halini anlatan eserler yazmıştır. Birçoğumuzun şimdi romanlarda okuduğu Trabzon’umuzun yaşadığı bir göç olayı vardır. 1915’de başlayan ve 1917’de Rusya’daki devrimle sona eren işgale kadar bütün bu bilgileri kitaplarında yazdı. Türkiye Yazarlar Birliğinin Trabzon şubesinin kuruluşunda bize önderlik etti. Burada yöneticiydi. Kamu yararına olan bu derneklerin mutlaka Trabzon’un tarihi ve kültürüyle hareket etmesi gerektiğini söylüyordu. Başkanımız sağolsun.  Bu konularda kitap basma konusunda, yazarlar konusunda destek veriyor. Bu eserlerin güzel bir veda ile yaşatılması çok önemlidir. Buranın hemen altında çocuk parkı var. Meyve ağaçları var.  Emeği geçen herkesten Allah razı olsun. İnşallah, çevre düzenlemesiyle ismine yakışır bir alan olacaktır.”

Ortahisar'dan Yazar Hüseyin Albayrak adına hatıra ormanı

“GÖNÜL DOSTLARI ESERİNİ HAZIRLIYORDU”

Hüseyin Albayrak’ın hazırladığı ancak basımına ömrü yetmediği eserlerinin olduğunu belirten Çoruhlu şöyle devam etti: “Basmak isteyip de basamadığı, bizlere emanet ettiği kitaplarının olduğunu biliyorum. Bunlardan bir tanesini de ‘Gönül Dostlarım’ adıyla basıma hazırladığı kitaptı. Bu kitapta yazar dostlarının yazarlık yönlerini anı kitabı şeklinde ele alacaktı. O nedenle onun için ne kadar yaparsak, yine de azdır diye düşünüyorum.” 

Ortahisar'dan Yazar Hüseyin Albayrak adına hatıra ormanı

“MUHACİRLİK VE MİLLİ MÜCADELE DÖNEMİ MÜZESİ”

Yazar Hüseyin Albayrak’ın Trabzon tarihi, kültürü ve sanatıyla ilgili birçok değerli eserler yazdığına vurgu yapan Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, şöyle konuştu:

“Şehrimize hizmet eden böyle önemli bir şahsiyetin hatırası için bir program tertip etmeyi çok anlamlı buluyorum. Bu şehir önemli bir şehir, sıradan bir şehir değil. Trabzon’umuzun nevi şahsına münhasır özellikleri var. Tarihi, kültürü ve sanatı var. Alametifarikası diye tabir ettiğimiz özellikleri var. İşte şehrimizin tarihine hizmet eden 19 Eylül’de ebedi âleme uğurladığımız çok kıymetli bir büyüğümüzü anıyoruz. Onu anarken anlamaya da çalışıyoruz. Onun hakkında çok şeyler anlatılabilir. Birçok kez görüşme fırsatımız oldu. Mesleğinde 60. yıl programını tertip etmiştik. Özellikle milli mücadele döneminde Trabzon ve Karadeniz basınını ele alan kitabını belediye olarak yayınlamıştık. Bu son eseri değildi. Bize mektup göndererek basılacak eserlerinin olduğunu ifade etmişti. Onlar konusunda da hazırız. Milli mücadele döneminde muhacirliğe dönük bilgileri, elimizdeki bulguları bir müze altında kurumsallaştırıp geleceğe devretmemiz lazım. Şehrimizde bir milli mücadele ve muhacirlik müzesi olsun istiyoruz. Çünkü Trabzon bu iş için önemli bir şehir. Bu değerlerimizden de istifade ederek bunu hayata geçirebiliriz. Ben tekrar Allah’tan rahmet diliyorum. Biz de yazarımızın ortaya koyduğu hassasiyeti duyarlılığı belediye olarak kültüre, sanata tarihe önem veren bir anlayışla hizmet etmeye devam edeceğiz. Yazarımızın adını burada yaşatmak bizim için çok anlamlı oldu.” 

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir