Sibel Suiçmez: “Adli Yıl Sorunlarla açıldı”
Trabzon Barosu Başkanı Sibel Suiçmez Haber61’e açıklamalarda bulundu.
Haber61 – Haber Servisi – Emrah Paça – Trabzon Barosu Başkanı Avukat Sibel Suiçmez, yeni adli yılın sorunlarla birlikte açıldığını söyledi.
Trabzon Bölge Adliye Mahkemesi, 2019-2020 Adli Yıl açılışı ile birlikte hizmet vermeye başladı. Mahkemenin ve yeni Adli Yılın açılışı için Trabzon Valiliği önünde tören düzenlendi.
Düzenlenen tören sonrasında Haber61’e açıklamalarda bulunan Trabzon Barosu Başkanı Sibel Suiçmez “2019-2020 Adli yıl açılışını bugün gerçekleştiriyoruz. Bir bölümünü Bölge Adliye Mahkemesinin açılışı vesilesiyle olmak üzere çelenk sunarak gerçekleştirdik. Şimdi Bölge Adliye Mahkememizin açılışını yapıyoruz. Bölge Adliye Mahkemesi bu dönem hizmet verecek. Daha önce Samsun’a bağlı olarak hizmet alıyordu vatandaşlarımız. Şimdi Trabzon’da bu hizmeti alacak. Dolayısıyla Samsun’a gidip gelmeler hem zaman hem de ekonomik yönden kayıplar ortadan kalkacak.” dedi.
YENİ ADLİ YIL SORUNLARLA BAŞLADI
Yeni Adli Yıl açılışı ile ilgili değerlendirmede bulunan Suiçmez, “Yeni Adli yılımız sorunlarla birlikte açılıyor. Adalet hepimizin ortak hedefi. Yargının tarafsız ve bağımsız olması, hukuk devleti, hukuki güvenilirlik ve adil yargılanma gibi ilkeler olmazsa olmazımız. Bunun yanında hakim savcı eksikliği, Hakim ve Savcıların yaş ortalamalarının düşüklüğü, Hukuk eğitiminin yetersiz olması, plansız, bilinçsiz hukuk fakültelerinin açılıyor olması, Hukuk eğitimindeki kalitenin kötü olması nedeniyle, avukatlık mesleğinde yaşanan sorunlar gibi bir çok sorunlarla birlikte yeni yılı açmış bulunuyoruz. Ama yargı 3 önemli erkten biridir. Yasama, Yürütme ve Yargı devletin temelini oluşturur. Bu erklerden yargı, yürütme ve yasamayı denetleyen, dengeyi sağlayan çok önemli bir mekanizma. O yüzden bir vatandaş devlete güven duyacaksa ancak bağımsı ve tarafsız ve adil olduğunu düşündüğü bir yargının sayesinde bu güveni duyacaktır. Bugün bize düşen görev yargının 3 kurucu unsuru olan Sav, Savunma ve Yargılama aşamasında bulunan hakim, Savcı ve avukatların Hukukun evrensel ışığı altında Adaleti gerçekleştirmektir. Dolayısıyla hepimiz birlik içerisinde hareket ederek daha iyi bir adalet sistemini nasıl oluşturabiliriz, bunun çalışması içerisinde olmalıyız. Vatandaşımız kolayca Adalet hizmetlerine erişebilmeli, adil yargılama yaptığına inanmalı, bağımsız ve tarafsız hakimler tarafından inanmalı özümsemeli. Bunu gerçekleştirdiğimiz zaman biz bir hukuk devleti olabiliriz. Anayasamızda yazıldığı gibi, Demokratik, Laik bir hukuk devleti haline gelebiliriz. Bize düşen görev bu aşamada yargının kurucu unsuru olan, bağımsız savunmayı yapan avukatların önündeki problemlerin çözümünü sağlamak ve hukukun evrensel ilkeleri doğrultusunda bir yargılama yapılması için adalet mekanizmasını zorlamak teşvik etmek ve ona yöneltmektir.” şeklinde konuştu.
“YARGI BAĞIMSIZLIĞINA VE TARAFSIZLIĞINA AYKIRI”
Ankara’da yapılacak olan Adli Yıl açılış törenine katılmama kararı ile ilgili konuşan Sibel Suiçmez, “Anayasamız kuvvetler ayrılığı ilkesi üzerine kurulmuştur. Kuvvetler ayrılığını sağlayabilecek en önemli mekanizma Adalet mekanizması. Adalet mekanizması, yargı ve yürütmeden bağımsız ve tarafsız olmalıdır. Yargının kendini bağımsız ve tarafsız hissetmesi veya tarafsız olması çok önemli değildir. Önemli olan halkın, vatandaşın yargının tarafsız ve bağımsız olduğuna inanmasıdır. Ülkemize baktığımızda vatandaşın yargıya, adalete duyduğu güvenin çok alt sıralarda olduğunu görüyoruz. Dolayısıyla hepimize düşen görev bu adalete duyulan güvensizliği ortadan kaldırmak ve yeniden güveni sağlamaktır. Ankara’da Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde yapılacak olan bugün ki Adli Yargı açılışının Cumhurbaşkanı’nın aynı zamanda bir parti başkanı olmasının da değerlendirildiğinden yargı bağımsızlığına ve tarafsızlığına aykırılık teşkil edeceği inancıyla biz bu toplantıya katılmadık. Her zaman olduğu gibi ilimizde çeşitli etkinliklerle Adli yıl açılışını kutlayacağız. Daha doğrusu sorunlarımızı dile getirerek ne yapabilir olduğumuzu konuşacağız” ifadelerini kullandı.