Süleyman Soylu Trabzon Emniyetine genelge gönderdi
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu imzasıyla; 81 il valiliği, il emniyet müdürlüğü ve il jandarma komutanlıklarına genelge gönderdi.
Yayınlanma:
İçişleri Bakanlığı, Ramazan Bayramı öncesi trafikte seferberlik anlayışı ile yaşanabilecek olumsuzlukların önüne geçmek amacıyla alınacak tedbirlere ilişkin İçişleri Bakanı Süleyman Soylu imzasıyla; 81 il valiliği, il emniyet müdürlüğü ve il jandarma komutanlıklarına genelge gönderdi.
İçişleri Bakanlığı, Ramazan Bayramından günler önce, trafikte seferberlik anlayışı ile bayramda alınacak trafik tedbirler konusunda, valilikleri uyardı. Buna göre trafikte yaşanabilecek olumsuzların önüne geçmek amacıyla alınacak tedbirler şu şekilde:“Trafiğin yoğun olduğu güzergahlar, bayram süresince, helikopter, drone ve İHA’lar ile takip edilerek denetlenecek. ‘Tuzak Radar’ algısına neden olacak yöntemler ile radar araçları gizlenerek denetim yapılmayacak, radarla hız denetimleri, hız kaynaklı kazaların yoğunlaştığı yerlerde yapılacak. Ayrıca, sadece ön koltukta değil, arka koltukta oturanların da emniyet kemeri kullanımı denetlenecek, bu konuda bilgilendirmeler yapılacak.”
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu imzasıyla; 81 il valiliği, il emniyet müdürlüğü ve il jandarma komutanlıklarına, “Ramazan Bayramı Trafik Tedbirleri” konulu genelgenin gönderilerek, trafik kazalarının önlenmesi amacıyla, Ramazan Bayramı süresince, seferberlik anlayışı ile vatandaşların huzur ve güven içerisinde seyahat etmelerinin sağlanmasına vurgu yapıldığı ifade edildi.
Kazaların asgari seviyeye düşürülmesini içeren yazıda alınacak tedbirler şu şekilde sıralandı: “Trafik personeline trafiğin tanzimi ve denetimi dışında görev verilmeyecek, ihtiyaç duyulması halinde, görevli diğer personelden destek alınacak. Bayram tatili süresince genel hizmet birimleri ile trafik personelinden karma denetim ekipleri oluşturulacak. Ayrıca, yine ihtiyaç duyulması halinde Polis Bölge Trafik Ekipleri ile Jandarma Trafik Timlerince karma ekipler oluşturularak denetimler yapılacak. Denetim bölgelerinde; ekip ve personel görünülürlüğü açısından, reflektif yelekler giyilecek, hava durumuna göre dominit lambalar ile el fenerleri kullanılacak ve güzergâhta araçların tepe lambaları açık olacak.”
“'Sürücü ile yüz yüze temas edin' ve 'nezaketli olun' uyarısı”
“Sürücülerle yüz yüze temas etmek amacıyla, kural ihlali yapılıp yapılmadığına bakılmadan araçlar durdurularak, saygı ve nezaket kuralları içerisinde hız yapmamaları, ön ve arka emniyet kemeri takmaları, araç kullanırken cep telefonuyla görüşme yapmamaları, şerit kullanma kurallarına riayet etmeleri ve kavşaklara yaklaşırken yavaşlamaları gibi konularda bilgilendirme yapılacak.”
“Ön ve arka koltuklarda emniyet kemeri kullanımı ile otobüslerde emniyet kemeri denetimlerine ağırlık verilecek”
“Yoğunluk durumuna göre terminal ve ara istasyonlarda takviye personel görevlendirilecek, terminal ve izin verilen yerler dışında (Korsan yolcu taşımacılığının önüne geçilmesi amacıyla), şehirlerarası otobüslerin kalkışlarına izin verilmeyecek. Otobüslerde emniyet kemeri denetimlerine ağırlık verilecek, yolcular ‘otobüslerin karıştığı trafik kazalarında araçların devrilmesi ve araçtan dışarı savrulmalarının önlenmesi amacıyla emniyet kemeri kullanmaları’, şoförler ise ‘taşıt kullanırken telefonla konuşmamaları’ konularında uyarılacak. Araçlarda, sadece ön koltuklar için değil, arka koltukları kullananlar için de emniyet kemeri denetimleri ve bilgilendirmeler yapılacak.”
“Trafiğin yoğun olduğu güzergahlar havadan takip edilecek”
“Hizmet gerekleri dikkate alınarak, helikopterler ile drone ve İHA türü hava taşıtlarından, trafiğin yoğun olduğu güzergahlarda bayram süresince yararlanılacak ve Polis-Jandarma Trafik Birimleri Karma Ekipleriyle yoğun denetimler gerçekleştirilecek.”
“Radar uygulaması olacak; ancak ‘tuzak’ olmayacak”
“Son 10 yılda bayram tatillerinde, kazaların yoğun olarak meydana geldiği 20 güzergahta önlemler arttırılacak, bu güzergahlarda, 10-20 km’de bir resmi ekip görevlendirilecek. Trafiğin yoğun olduğu ve kazaların sıklıkla meydana geldiği 04.00-08.00 ve 16.00-20.00 saatleri arasında trafik denetimleri sıklaştırılacak. Hava koşulları takip edilerek, riskli hava koşulları olan gün, saat ve kesimlerde, riske yönelik tedbirler geliştirilecek. Şehirlerarası karayolları üzerindeki ilçe emniyet müdürlükleri/amirlikleri ekipleri, ilçe giriş-çıkışları ile trafiğin yoğun olduğu kavşaklarda düzenleme ve denetleme görevlerini görünür şekilde ve kazaların olmasını önlemek amacına yönelik olarak gerçekleştirecek. Radarla hız denetimleri, hız kaynaklı kazaların yoğunlaştığı yerlerde yapılacak, ‘tuzak radar’ algısına neden olacak yöntemler ile radar araçları gizlenerek denetim yapılmayacak.”
“Uykusuz sürücüler dinlenmeye alınacak”
“Uykusuzluk ve yorgunluk belirtileri görülen sürücülerin, denetim noktalarında ve araç dışında dinlenmeleri sağlanacak, yolculara da bu konuda bilgi verilecek. Bayram süresince ‘Özel Yük Taşıma İzin Belgesi’ ve ‘Özel İzin Belgesi’ kapsamındaki araçların trafiğe çıkmalarına izin verilmeyecek. Şehir içi ve şehirlerarası otobüslerde sivil kıyafetli personel görevlendirilmesine devam edilecek.”
“Yol kullanıcılarına bilgilendirici broşür”
“Yerleşim yerlerinde kazaların yoğun olduğu bölgelerde, uygunsuz parklanmalara izin verilmeyecek, yaya kaldırımları, yaya geçitleri, kavşak sistemleri, engelli vatandaşlar için tasarlanan engelli rampaları üzerine ve önüne park etmiş araçlar cezalar uygulandıktan sonra derhal kaldırılacak. Ayrıca, denetimlerde, yol kullanıcılarına bilgilendirme ve bilinçlendirmeye yönelik broşürler dağıtılacak, ihbar veya göreve ilişkin 155 ve 156’yı arayan vatandaşlara bilgi akışı sağlanacaktır.”
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.