TİSKİ Genel Kurulu’nda dikkat Çeken Soru: TİSKİ, Belediyeye ceza kesebilir mi?
Trabzon İçmesuyu ve kanalizasyon İdaresi genel Müdürlüğü Genel Kurulu’nde Değirmendere Havzası da gündeme geldi.
Trabzon Büyükşehir Belediyesi İçmesuyu ve Kanalizasyon İdaresi genel Müdürlüğü Genel Kurul’unun ilk günü bugün gerçekleşti.
İçme Suyu Havzaları Yönetmeliği gündeminde söz alan CHP Grup Başkan Vekili Turgay Şahin Değirmendere Havzası’na dikkat çekerek “Aslında oralarının kamulaştırılarak rekreasyon ve su havzası olarak bırakılması gerekirken habire yerleşim yapılıyor. Burada ki yapıları koruma altına almak için devlet su işleri daraltıp bentler yapıyor, su havzasını yok ediyor.
Fen İşleri Müdürlüğü buraya yapı yaparken cezai müeyyideniz olacak mı, yoksa “ne yapayım aynı belediyenin bende genel müdürümüyüm mü” diyeceksiniz?
Bu genelgeler ve yönetmelikler her zaman hazırlandı. Ben Ortahisar Belediyesinin ilgi alanında olduğu için her toplantıda diyorum. Değirmendere’ye çimento akıyor.
Bir taraftan suların havzaların korunması için yönetmelik hazırlarken, bir taraftan yapılaşmalarına, tahrip edilmelerine müsaade ediyoruz. Burada cezai müeyyidelerin ağır olması lazım. Siz derseniz, “ben bu işin Genel Müdürüyüm, siz bize yetki vereceksiniz, bu yetkiden sonra cezai müeyyideyi en ağır şekilde kullanacağım” diyeceksiniz eyvallah” ifadelerini kullandı.
Turgay Şahin’in sözleri üzerine söz alan Trabzon Büyükşehir Belediye Başkan vekili Ataman “Bu sadece TİSKİ’yi ilgilendiren konu değil. Bütün itibariyle bakıldığında içme suyu havzalarını kirleten binalar mı atıklar mı? Buna cevap aramalıyız. Otogar binasının Değirmendere'nin kirlenmesine vesile olacağı hiç aklıma gelmemişti. Değirmendere’nin bütünüyle orada ki sanayinin kaldırılarak çok farklı görünümde olması için Cumhurbaşkanımız, benim de içinde bulunduğum ortamda görüştüler. İlgili bakanlıkların çalışma yapması sağlanıyor. Trabzon’un içme suyu havzası Değirmendere ve orada ki kuyular olmaktan çıkarıldı. Bu mesele ciddi takip ediliyor. Değirmendere’de içme suyu havzası olarak kullanılmıyor” şeklinde cevap verdi.
TİSKİ Genel Müdürü Ali Tekataş da konu ile alakalı “Havzaların Korunması gerekliliği ile ilgili konu önemli. Biz de konunu önemine istinaden 2019 Mayıs ayı Genel Kurulunda şube müdürlüğü kurduk. Şube müdürlüğünü aktif kulanıyoruz. Her yıl binlerce, 10 bin sayısını geçen numuneler alıyoruz. Burada ki kirliliğin sebeplerini ölçüp ona göre müdahalelerde bulunuyoruz. Bu kirlilik hayvansal, sanayi atıkları, peynir altı suları ile ilgili hususlar oluyor. TİSKİ’nin uhdesine düşen hiç bir yerde bu cezalardan imtina etmiyoruz. Zaman zaman cezalar kestiğimiz için eleştiriler oluyor. çevre konusunda başkanımız çok titiz. Atasu Barajı, diğer havzalarda neler oldu diye bir çok kez bize uyarıları olmuştur.
Bunu yapan tek kurum TİSKİ değil. Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü, Büyükşehirin Çevre Daire Başkanlığı. İş birliği içindeyiz. Akçaabat’ta Derin Deşarjın olduğu yerde ki çalışmayı İl Müdürlüğü ile yürütüyoruz.
Derin Deşarjda iyileştirmeleri gördünüz. Beşirli’den başlayarak derelerin temizlenmesi, kanalizasyonların ayrışmasını herkes gördü.
içme Suyu ile ilgili havzalardan kaynaklarımız yüksek yerlerde oluyor. Başkanımızın içme suyu Master Planı çerçevesinde biz bunu çalıştık yaptık ve yer altı suyu açısından Trabzon’un çok eksik olduğunu tespiti önceden vardı bunu bir kez daha teyit ettik.
Suların biriktirmesi gerekirdi. Göletlerin yapılması gerekirdi. Hemen vaziyet aldık. 14 adet gölet yerini belirledik. Bununla ilgili 14 yerin proje ihalesi yapıldı. Sonrada bu ihale çeşitli gerekçelerle iptal edildi. 27 Temmuz’da 7 tanesi tekrar gerçekleştirildi. Şu anda 7 tane gölet yeri belirlendi. Onların 7’sinin projesi başladı. Çalışmalar devam ediyor. Bu çok çok önemli bir şey. Trabzon’un 100 yıl su depolama ihtiyacını giderecek.
Hayvan içme suyu göletleri yapılıyor. Bize uygun olan yerlerde Hıdırnebi gibi, Uçarsu Göleti gibi biz bir yapı bırakıyoruz.
Havzaların korunmasıyla ilgili bütün belediyelerimize mutlaka kanalizasyon durum belgelerini bizden isteyin.