Trabzon Çukurçayır Sınav Kolejinden büyük proje
Trabzon Çukurçayır Sınav Koleji Oxford Uluslararası Müfredatı (OIC-Oxford International Curriculum) ile Sınav’ın Uluslararası vizyonuna giriş yaptı.
Trabzon Çukurçayır Sınav Koleji öğrencilerine yatırım yapmaya devam ediyor. Bir yandan verdiği eğitimle dikkatleri üzerine çeken Sınav Koleji, diğer yandan da sportif faaliyetle adından sıkça söz ettireceğe benziyor. Eğitimde İngilizceyi önemseyen bir yapıya bürünen Sınav Koleji, ilkokuldan lise sona kadar eğitim hayatı sürdüren öğrencilerini dünya vatandaşı olma yolunda bir adım daha atarak güçlü bir akademik geçmişi olan Oxford Uluslararası Müfredatı (OIC-Oxford International Curriculum) ile Sınav’ın Uluslararası vizyonuna giriş yaptı.
Oxford Uluslararası Müfredatı hakkında bilgiler veren Sınav Koleji Yönetim Kurulu Başkanı Rafet Kazaz, “Amacımız, yabancı dil öğretimini daha etkin hale getirmektir. Bu doğrultuda öğrencilerimize tüm dünyada saygınlığı olan çift diploma vereceğiz. Bunun için Uluslararası öğretim programları arasından; güçlü akademik geçmişi, etkin öğretim teknikleri ve en önemlisi de ulusal programımıza uyumlu özellikleriyle Oxford Uluslararası Müfredatını tercih etik.” ifadelerini kullandı.
“ÇOCUKLARIMIZA İNGİLİZCEYİ ENTEGRE EDECEĞİZ”
Anaokulu, İlkokul 1, 2 ve 3. sınıflarda yıllardır başarıyla uygulanmakta olan programın aynı şekilde devam edeceğini vurgulayan Kazaz, şu ifadelere yer verdi: “OXFORD İngilizce programı okullarımızda 4. Sınıftan itibaren başlayacak. Okulumuzda bu yıl zorunlu başlayacak olan Oxford İngilizce dersinin yanında seçmeli Küresel Beceriler ve İyi Olma Hali- Farkındalık derslerini de kazandırıp bu derslerle de çocuklarımıza İngilizceyi entegre edeceğiz. Yapmış olduğumuz programda derslerden ziyade okulun her anında sadece İngilizce konuşulacak.” şeklinde konuştu.
“YABANCI DİL SORUNUNU ORTADAN KALDIRMAYI HEDEFLİYORUZ”
Öğretme ve öğrenmeye yeni yaklaşımlar sunan Oxford Uluslararası Müfredatı, Oxford Üniversitesi tarafından, İngilizcenin yaygın ve ikinci dil olarak kullanıldığı ülkeler düşünülerek geliştirilmiş, uluslararası ölçütlere ve esneklik özelliğine sahip tek programdır. Bu programı okulumuzda başlatmayla birlikte 9 yıl İngilizce dersi görmesine rağmen İngilizce konuşamayan bir yapıdan uzaklaşmamızı sağlayacaktır. Ülke olarak Dünya’ya ayak uydurmak zorundayız. Başlattığımız programın meyvelerini 4-5 sene içerisinde alacağız. En azından okulumuzdan mezun olan gençlerin yabancı dil sorununu ortadan kaldırmayı hedefliyoruz.”
“TÜRKİYE’DEKİ EĞİTİM SİSTEMİNİN DEĞİŞMESİNDEN YANAYIZ”
Bir yandan Oxford Uluslararası Müfredatını hayata geçirerek büyük bir yenilik gerçekleştiren Sınav Koleji, Dekaspor adı altında spor kulübü kurarak öğrencilerinin sosyal gelişimlerini de önemsiyor. Spor kulübü bünyesinde Yüzme, Hentbol, Futsal, Cimnastik, Buz Pateni, Pantenli kayma, Hareket eğitimi gibi branşların olduğu toplamda 16 dalda öğrencilerine eğitim verecek. Spor ve eğitimi aynı anda götüreceklerini ifade eden Yönetim Kurulu Başkanı Rafet Kazaz, ülkedeki eğitim sisteminin artık değişmesi gerektiğini ve bunu başararak rol model olmak istediklerini ifade etti. Kazaz konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “Koronavirüs salgını hem bizlerin hem de çocukların hayatına etki etti. Bu çocuklar bizim geleceğimiz. Onları asosyallikten kurtarmamız gerekiyor. Biz aslında Türkiye’deki eğitim sisteminin değişmesinden yanayız. Her gelen bir şeyler yapmak adına değişime gidiyor. Ama aynı mantaliteyi farklı bir şekilde lanse ediyorlar ve kısır döngü içerisinde debeleniyoruz. Biz de bu durum karşısında ne yapabiliriz diye kafa yorduk. Okulların sadece dersliklerden ibaret olmadığını göstermek adına Dekaspor’u kurduk.” ifadelerini kullandı.
“GELECEĞİMİZİ SAĞLAMA ALMAMIZ GEREKİYOR”
Çocuklar okula gelirken, ‘yaşam alanına giriyorum’ düşüncesinde olmalı. Çocuklar okullarda her şeyi bulabilmeli. Evet, biz bir özel okuluz. Ancak ‘özel okul’ ifadesi çocuklar için değil veliler için geçerlidir. Bu çocuklar bizim geleceğimiz. Geleceğimizi sağlama almamız gerekiyor. Yabancı dilden tutun da, sosyal etkileşimine, sporundan tutun da akademik eğitimine kadar her şeyi kusursuz bir şekilde vermekle mükellefiz. Çünkü bir çocuk bunları aldığı zaman okula keyifle gelir, enerjisini atar, öğrenir ve sosyal yaşantısına katkı sağlayarak kendini bir noktaya taşır.”
“ÇOCUK SPORU KÜLTÜR HALİNE GETİREMEZSE BU TOPLUM GELİŞEMEZ”
Dekaspor’un kuruluş amacını anlatan Kazaz, “Sadece akademik verirsek çocuk sosyalleşemez. Biz bu noktayı hep kaçırıyoruz. Bu çocuk sporu kültür haline getiremezse bu toplum gelişemez. Bu çocuk sporu bir zorunluluk olarak değil de hobi olarak görmezse yerimizde sayarız haliyle toplum olarak geri gideriz. Çocuk sınıfa gelir, fiziken matematik dersine olur ama ruhen arkadaşlarıyla kafede oturuyordur. Bunun sebebi o çocuğun enerjisini atamayışından kaynaklanır. Bunun için Dekaspor’u kurduk.” ifadelerini kullandı.
“ŞUAN İÇİN İLKOKUL GRUBUNA YAPMAKTAYIZ”
Dekaspor çatısı altında her türlü çalışmayı tamamladıklarını ifade eden Kazaz, “Gençlik Spor İl Müdürlüğüyle bir protokol yaptık. Yaptığımız protokolle birlikte çocukların beden eğitimi derslerinde onların Gençlik Spor Müdürlüğü’ne ait tesislere göndereceğiz. Hem okulumuzdaki antrenörlerin hem de Dekaspor çatısı altında alanında uzman antrenörlerin katılımıyla faaliyetlerimize başlayacağız. Ayrıca bu faaliyetlerimiz şuan için ilkokul grubuna yapmaktayız. İlerleyen zaman içerisinde bunu ana sınıfına kadar da düşürmek istiyoruz.” şeklinde konuştu.
“3 GÜREŞ, 1’DE YÜZME SPORCUMUZ VAR”
Yaptığımız bu protokol kapsamında olimpiyat adayı 4 sporcuyu da kendi okullarına dahil ettiklerini ifade eden Kazaz, “3 güreş, 1’de yüzme sporcumuz var. Böylesine başarı vaat eden sporcuların okulumuzda olması hem spor kulübümüz adına çok önemli hem de diğer öğrencilerimiz adına. Çünkü şampiyonalara gidecek sporcuyla arkadaş olan diğer öğrencilerimizde bir özgüven oluşur. Bu sinerjiyi yakalamak istiyoruz. Öğrencimiz aktif olarak spor yapmayacak olsa dahi en azından o kültürü bilerek yaşantısına devam edecek. Olimpiyat adayı sporcumuz da eğitimini burslu bir şekilde sürdüreceği için sadece başarısına odaklanmış olacak.” dedi.
“BAŞARILI OKULLARA BAKTIĞIMIZDA SPORLA İÇ İÇE EĞİTİM VERİLDİĞİNİ GÖRDÜK”
Dekaspor’un kurulma aşamasında yaşadıklarını anlatan Kazaz, konuşmalarını şu şekilde tamamladı: “Avrupa’daki başarılı okullara baktığımızda sporla iç içe eğitim verildiğini gördük. Bu doğrultuda, Murat Dursunoğlu ve eski öğrencilerimden Antrenör Onur Mutlu ile kafa yorduk. Hem iyi bir eğitim verilirken sportif olarak da nasıl başarı yakalandığını araştırdık. İkisinin aynı düzlemde ilerlediğini gördük. Biz de bu atılımla birbirine entegre edilmiş bir oluşumun nasıl olması gerektiğini kararlaştırdık. Murat Bey spor kulübümüzün Başkanı Onur Mutlu da yardımcısı olarak atağa kalktık. Spor kulübünde yer alan öğrencimiz, antrenmanlara katılabilmesi için eğitim kurumumuzdaki sorumluluklarını yerine getirmesi gerekir. Ancak burada spor bir ödül, eğitim de ceza olarak algılanmasın. Öncelik tabi ki eğitim, ama spor kulübü de eğitimimizin bir parçası olarak öğrenim vereceğiz. Bizler bu şekilde öğrencilerin her iki alanda da sorumluluk almasına katkı sağlayarak disiplin kazandırmaya çalışacağız.”
“ÇOCUKLARIMIZIN SPORTİF OLARAK GELİŞMESİNİ ÇOK ÖNEMİYORUZ”
Dekaspor Başkanı Murat Dursunoğlu, kulübün misyonu hakkında açıklamalarda bulundu. Dursunoğlu, “Bir yandan eğitimlerini en güzel şekilde alan çocuklarımızın sportif olarak gelişmesini çok önemiyoruz. Bunu yaparken de imkanlarımız nezdinde tüm spor branşlarını tanımalarını istiyoruz. İçlerinde yetenekli olan insanlar varsa daha da profesyonel bir yapıya bürünmek istedik. Belki içlerinde jimnastik yapan bir doktor, basketbol oynayan bir mühendisler olacaktır. Belki de ekmek parasını sporla kazanacak duruma geleceklerdir. Buna ön ayak olmak çok önemli.
“EKSİKLİKLERİ GİDERMEK İÇİN BÖYLE BİR HAMLEYİ BAŞLATTIK”
Dekaspor Başkan Yardımcısı Onur Mutlu, Trabzon’un bir spor şehri olduğunu ve eğitimle birlikte desteklendiğinde başarıların artacağına vurgu yaptı. Mutlu, “Başkan yardımcılığının yanı sıra su sporlarıyla, hareket eğitimi kondisyon ve atletik performans gibi alanlarla ilgileneceğim. Antrenörleri seçerken çok titiz davrandık. Türkiye’nin spor merkezi Trabzon, ama başarısız kaldığımız noktalar var. Biz bu eksiklikleri gidermek için böyle bir hamleyi başlattık. Ayrıca spor yapan birisi dersini aksatır algısını da yıkmaya çalışacağız. Okul hayatının yanında sporun ne kadar önemli olduğunu vurgulamak istiyoruz.