Trabzon Eczacı Odası'ndan Eczacılar günü mesajı: Salgın sürecinde meslektaşlarımız zan altında bırakıldı
Bilimsel Eczacılığın Kuruluşunun 181. Yıldönümü Nedeni ile 18. Bölge Trabzon Eczacı Odası Başkanı Ecz. Çetin Kansız mesaj yayınladı.
14 Mayıs Dünya Eczacılar günü vesilesiyle tüm yurtta olduğu gibi Trabzon'da da tören düzenlendi. Koronavirüs nedeni ile en asgari katılım düzeyi ile düzenlenen törende Meydan parkı'ndaki Atatürk büstüne çelenk bırakıldı.
Günün önemi hakkında açıklama yapan 18. Bölge Trabzon Eczacı Odası Başkanı Ecz. Çetin Kansız "Bilimsel Eczacılığın 181.Yılında da Yeminimizin Gereği Halkımızın Yanındayız." ifadelerini kullandı.
Kansız'ın yaptığı açıklama şu şekilde; "Bilimsel eczacılığın 181.yıl dönümünü ülkemizin ve dünyanın içinde bulunduğu Covid-19 salgını sebebiyle buruk bir şekilde kutlamaktayız.
Halkımıza en yakın sağlık danışmanlığı görevini eczanelerinde layıkıyla sunarken vefatıyla bizleri üzüntüye boğan meslektaşlarımızın ve diğer kaybettiğimiz meslek şehidi sağlık çalışanlarını rahmet ve minnetle anıyorum. Meslek örgütü olarak, meslek şehitlerimizin aileleri artık bizim de ailemizdir.
Maalesef salgın hastalık sürecinde eczacı meslektaşlarımızı zan altında bırakacak şekilde araştırmadan ve soruşturmadan bazı bilgiler sizlere ulaştırıldı. Haber değeri taşıdığı için de bunlar yazılı ve görsel basında yer buldu. Bizim vicdanımız rahat. 30 kuruşa temin ettiğimiz maskeyi bir anda 4 TL’den almak zorunda kaldık. Maske üst fiyatı 1 TL olarak açıklandıktan sonra, ne değişti ki bu fiyata maske üretip bundan bile ekonomik kazanç elde edebiliyorlar. İlk günden beri sorunun üretici veya aracılardan kaynaklandığını ifade ettik. Zamanda bizi haklı çıkardı. Maalesef haksız yere yapılan eczane denetimleri bizlerin moral motivasyonunu düşürmek ve mesleğimizin itibarını zedelenmekten öteye geçmemiştir. Biz bu iftira ve yıpratmalara rağmen yeminimizin gereğini yerine getirmekten geri kalmadık. Sağlık Bakanlığı’nın eczanelerimize gönderdiği maskeleri halkımıza ulaştırmak için tüm meslektaşlarımızla canla başla çalıştık.
Siyasilerin de ifade ettiği gibi hiçbir şey eskisi gibi olmayacak. Bu süreç bizlere üretmenin ne kadar önemli olduğunu gösterdi. Bizlerde akademik bir meslek örgütünün temsilcileri olarak bu üretim seferberliğinde üst birliğimizle beraber taşın altına gerekirse gövdemizi koymaya hazırız.
Bizlerin burada ifade edeceği çözülmesi gereken çok sorunumuz var. Maddi konulara girmeyeceğim. Faal olan eğitim veren ve ayrıyeten oluru alınmış eczacılık fakültesi sayısını biz bile takip edemiyoruz. Eczacılık fakülte sayısının gereğinden fazla artması nitelikli akademik kadroların oluşmasına engel olmuş ve eğitim kalitesi ciddi anlamda düşmüştür. Yetkililerin bir an önce bu durumu görüp, yeni Eczacılık Fakültesi açmamalarını, eğitim hayatına başlamayanların işlemlerini sonlandırmalarını ve öğrenci kontenjanlarını sınırlandırmalarını talep ediyoruz.
Kanuni Sultan Süleyman’ın “Halk içinde muteber bir nesne yok devlet gibi, olmaya devlet cihanda, bir nefes sıhhat gibi “ sözündeki sağlıklı bir nefesinize zerre kadar faydamız olursa bu bizim için inanılmaz gurur ve mutluluk kaynağıdır.
Covid-19 pandemi sürecinde en gencinden en tecrübelisine kadar kendi sağlığından daha çok halkının sağlığını düşünerek görevini layıkıyla yapan tüm meslektaşlarımın 14 Mayıs Eczacılık Günü”nü kutluyorum. Bu süreçte hiçbir fedakârlıktan kaçınmadan hastaların tedavisi için gece gündüz çalışan sağlık sisteminin en önemli parçası hemşire arkadaşlarımızın da Hemşirelik Haftası’nı kutluyor, her birine şükranlarımızı sunuyorum.
Halkımızdan da bulaşıcı hastalıktan korunmayla ilgili tüm kurallara uymasını rica ediyorum. Mecbur kalmadıkça gönüllerimizin bir olduğunu bilerek, biraz daha kucaklaşmadan yaşayacağız. Güzel günlerin en yakında gelmesi dileğiyle…