Trabzon için önemli uyarı! "O fay kırılırsa..."
Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Şubay ayı meclis toplantısında, depremlerden etkilenen bölgelerde hayatını kaybedenlerin anısına saygı duruşunda bulunuldu.
Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Şubat ayı meclis toplantısı gerçekleştirildi.
TTSO Meclis Başkanı M. Şadan Eren başkanlığında gerçekleştirilen şubat ayı meclis toplantısının başlangıcında 6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli depremde hayatını kaybedenlerin anısına 1 dakikalık saygı duruşunda bulunuldu ve Fatiha okundu.
EREN: GÜN DAYANIŞMA GÜNÜDÜR
TTSO Meclis Başkanı M. Şadan Eren toplantıda yaptığı konuşmada, "6 Şubat sabahı ne yazık ki çok acı bir afetle uyandık. Kahramanmaraş, Hatay, Gaziantep, Osmaniye, Malatya, Adıyaman, Adana, Diyarbakır, Kilis, Şanlıurfa ve Elazığ şehirlerimizde hissedilen depremler birçok yıkıma ve can kaybına sebebiyet verdi. Asrın felaketi diyebileceğimiz, on binlerce vatandaşımızı kaybettiğimiz bu hadisenin acısını tarif etmek mümkün değildir. Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Meclis üyeleri ve Trabzon iş dünyası olarak depremde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifa, büyük Türk Milleti'ne başsağlığı diliyoruz" dedi. Eren sözlerini şöyle sürdürdü:
"Milletimiz devleti ile beraber olayın duyulduğu ilk andan itibaren dayanışmanın en büyüğünü sergilemiş, depremin yaralarını sarma noktasında hızlı, cefakâr, fedakâr bir gayret içerisinde olmuştur. Bu süreçte gerek arama kurtarma ekipleri gerekse de çeşitli sıhhi ve yardım destekleriyle birçok yabancı ülkenin de yanımızda olduğunu gördük. Toplumun istisnasız her kesiminin gayret sarf ettiği çalışmalarımızı elbirliği ile önümüzdeki süreçte kesintisiz sürdürmemiz gerektiği aşikardır. Pek çok yakınını, malını mülkünü, işini gücünü kaybetmiş bölge insanının, devletin sardığı yaralarla başta barınma gibi önemli ihtiyaçları karşılansa da en az bir yıl pek çok farklı ihtiyacı olacağı ortadadır."
"TOBB ÖNCÜLÜĞÜNDE İŞ DÜNYASI SEFERBER OLDU"
TTSO Meclis Başkanı M. Şadan Eren, depremler sonrası Türk iş dünyasının da bölgeye yardım noktasında seferber olduğunu belirterek, "365 Oda ve Borsa'dan bölgeye yardım malzemesi gönderilmiştir. Birliğimiz öncülüğünde yapılan ayni ve nakdi yardım kampanyaları çerçevesinde bölgeye AFAD koordinasyonunda ve 15 Şubat tarihine kadar geçen süreçte, 3 bin 312 TIR ve 553 kamyon yardım malzemesi, 41 TIR çadır, 777 konteyner, 141 seyyar mutfak, 551 iş makinesi ve vinç ulaştırılmıştır. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanımız Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu öncülüğünde bölgeye kalıcı konut yapma kampanyası başlatılmıştır. Trabzon Ticaret ve Sanayi Odamızın değerli üyeleri ve Trabzon Dünya Ticaret Merkezi gibi iştirakleri tarafından da bölgeye yardım noktasında toplu ve bireysel olarak pek çok organizasyon yapılmış, nakdi yardımlar ve toplanılan malzemeler AFAD'a ve depremzedelere ulaştırılmıştır. Bölgeden de şehrimize 12 binin üzerinde depremzede vatandaşımız gelmiş, valiliğimiz koordinasyonunda çeşitli otellere ve yurtlara yerleştirilmiştir. Bu kişilere de yardımcı olunmaktadır ve bu yardımlar sürecektir" diye konuştu.
"YARALAR ELBİRLİĞİYLE SARILACAK"
Eren, "Elbette ki bu felaketin ekonomik yönden her birimizi etkileyecek olumsuz sonuçları olacaktır. Türkiye'nin Gayri Safi Yurt İçi Hasılasına yüzde 10'un üzerinde katkı sağlayan, Türk tarımına yüzde 14'lerde etkisi olan, ihracattaki payı yüzde 9'ları aşan bir bölgede yaşananlara o bölgenin yeniden dönüştürülmesi çalışmaları da eklendiğinde bu işin ekonomiye yansımaları olacağı açıktır. Fakat gün işin ekonomik boyutunu konuşma günü değildir. Şu an çok acı doluyuz ve gün dayanışma günüdür. Elbette ki zamanı gelince tüm değerlendirmeler yapılacak ve devletimizin desteğiyle iş insanları tüccarıyla, esnafıyla, memuruyla, işçisiyle elbirliği içerisinde yaraları saracaktır. Hiçbirimizin başka Türkiyesi yok. Bu büyük acıdan çıkartılması gereken büyük derslerin olduğu aşikardır. Ben bir kez daha ülkemizin bu zor gününde gösterdiğiniz dayanışmaya, verdiğiniz katkılara teşekkürlerimi sunuyorum. Allah ülkemize böyle bir acıyı tekrar yaşatmasın. Hayatını kaybeden tüm vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet diliyorum" dedi.
ÇELEBİ: TÜRKİYE TEK YÜREK OLDU
Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Erkut Çelebi de Şubat ayı meclis toplantısında yaptığı konuşmada, "Şubat ayı maalesef ülkemiz için kayıpların olduğu bir ay oldu. Maalesef asrın felaketi diyebileceğimiz kolay kolay silemeyeceğimiz 6 Şubat ve ondan sonraki artçı depremler ülkemizin 11 kentinde yıkıma sebep oldu. 11 ilimizde ve Suriye'de hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet yakınlarına başsağlığı diliyorum. Ülkemizin başı sağ olsun. Yaralı vatandaşlarımızın bir an önce sağlığına kavuşması en büyük temennimiz. Onlara da geçmiş olsun diyoruz" dedi. Çelebi, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Türkiye tek yürek oldu. Deprem bölgesindeki milyonlarca insanın acılarını paylaşmak için ülkemiz ve birçok ülkeden yardıma koştular. Trabzon olarak da hakikaten ülkemizin gururu olduk. Ben yurtdışındaydım. Ali Haydar Baş arkadaşımıza teşekkür ediyorum. Hemen bir koordinasyon oluşturarak bölgemizde ne kadar katalitik soba varsa onları toparladık, çadır ve battaniye ile ilk kamyonu yollayanlardan biri olduk. Trabzon o bölgede tırı ilk olan şehir oldu.
Daha sonraki günlerde TOBB ve valiliğimizin koordinasyonunda ayni ve nakdi katkılarda bulunan üyelerimiz oldu. Gün dayanışma günü. Tabi depremin daha 18'inci günü. Hala hafriyatın kaldırılma işlemleri tamamlanmadı. Acı çok büyük. Olayın çerçevesi gerçekten çok büyük. Orada yaşayan insanların gördüklerini dinledikten sonra anlatmakta zorluk çekiyorum. Ayakta kalıp üretmeye ve o bölgeye hizmete devam etmeliyiz. Başta halkımız, iş dünyamız meclis üyelerimiz, yönetim kurulu gerçekten bu süreci çok yoğun geçirdik. Her gün deprem bölgesinde yaşayan insanlar kadar biz de bu acıyı içimizde hissettik. Birçok arkadaşımız burada evini, otelini açarak veya deprem bölgesine giderek orada çadır kent kurarak destek oldu."
"ZORLU SÜRECİ HEPBİRLİKTE ATLATACAĞIZ"
Başkan Çelebi, depremzedelerin artçı depremler sonrası orada yaşaması ve hayatlarını devam ettirmesinin kolay olmadığını da dile getirerek sözlerini şöyle sürdürdü:
"Evimiz evinizdir' sloganıyla depremzedeleri bölgemizdeki, özellikle şehrimizdeki otellere, evlerimize çağırdık. Burada her türlü desteği veriyoruz, vermeye devam edeceğiz. Yine özel okul sahibi arkadaşlarımız sağ olsunlar deprem bölgesinden gelen öğrencilerimizi bünyelerine kabul ettiler. Kendilerinden Allah razı olsun. Diğer taraftan yine Trabzonsporumuza ülkemizin dayanışma ruhuna yaptığı katkıdan dolayı da teşekkür ediyorum. Tribünlerde insanları bir araya getirmek, bir arada bulundurmak ve birlikteliğimizi sağlamak açısından yaptığı hareket için Trabzonsporumuza teşekkür ediyorum. Türkiye zorlu günlerden geçiyor. Pandemi, dünyadaki ekonomik sıkıntılar, Rusya – Ukrayna savaşı, deprem. Türkiye kısa vadede olmasa da orta vadede mutlaka bunları atlatacak. Bu zorlu süreci hep birlikte atlatacağız."
"BİNALARI UYGUN YERLERE YAPMALIYIZ"
TTSO Başkanı Erkut Çelebi, ülkemizin 3 önemli fayın geçtiği 3 plakanın hareket ettiği bir deprem bölgesi olduğu gerçeğini kabul ederek planlamalar yapılması gerektiğini ifade ederek şunları söyledi:
"Bu yıkımların önüne geçilmesi biraz da bizim elimizde olan bir durum. Fay hatlarının yakınında yapılan yapılaşma ve oradaki yapının kalitesine de bakıldığı zaman yıkımın birçoğu insanların yanlış yere binayı kurmasından kaynaklı. Yani zemini düzgün olmayan yerlerde binanın yanlış yapılmasından kaynaklanan bir yıkım oldu. Eğer biz binalarımızın oradaki statiğini, binanın özelliklerini düzgün yapabilmiş olsak, binalarımızı bataklıklara, ovalara, düz yerlere yapmasak belki bu kadar büyük bir yıkım yemeyecektik. Karadeniz, Trabzonumuz bir deprem bölgesi, fay hattı üzerinde olan bir bölge değil. Buralarda da dere yataklarından, kumsal alanlardan yapılaşmayı uzaklaştırmak lazım. Bu yüzden Güney Çevre yoluna çok önem veriyoruz. Şehri güneyi doğru taşımamız gerekiyor. Yapılaşmaları kumsal veya dere yataklarından mutlaka uzaklaştırmamız gerekiyor. Eğer buralarda bir yapılaşma gerekiyorsa da bunları çelik yapılar üzerinden, çelik konstrüksiyonla yapmamızda fayda var. Önümüzdeki günlerde bir İstanbul ve bir Erzincan fayının kırılması konuşuluyor. Erzincan fayının kırılmasının Trabzon'u da etkileyeceğini düşünüyorum. Tabi ben yer bilimci değilim ama Kahramanmaraş'taki depremin sallantısını Trabzon olarak epey bir hissettik. Erzincan fayının kırılması Allah korusun 7'nin üzerindeki bir deprem şiddeti Trabzon'u da etkiler diye düşünüyorum. Dolayısıyla bu yapıların yapılmasına mutlaka dikkat etmemiz lazım. Depremle savaşmayı değil de depremle yaşamayı artık bir yaşam şekli olarak da görmemiz gerekiyor. Bakın Tayvan'da 101 katlı Taipei 101 diye bir kule var. Fay hattının üzerinde kurulu. Bu kadar depreme, bu kadar tsunamiye rağmen hala ayakta duruyor bir şey olmuyor. Demek ki binalar sağlam yapılınca da herhangi bir şey olmuyor. Bundan sonraki bina yapımlarımızda ve inşaatlarımızda bunlara dikkat etmemiz gerekiyor."