Trabzon İl Sağlık Müdürlüğü'nden kritik açıklama! Tedavi olmak isteyenler, rapor ve refakatciler...
Trabzon İl Sağlık Müdürşüğü'nden yeni normalleşme kuralları yayınlandı.
Trabzon il Sağlık Müdürü hakan Usta, Trabzon'da normalleşme sürecinde uygulanacak kurallar hakkında açıklama yaptı.
İşte Usta'nın açıklamaları:
SALGIN SONRASI NORMALLEŞME SÜRECİ
Koronavirüs salgınının görüldüğü andan itibaren, Bakanlığımız tarafından Bilim Kurulunun önerileri doğrultusunda; salgının toplum sağlığı ve kamu düzeni açısından oluşturduğu riski yönetme, sosyal izolasyonu temin, sosyal mesafeyi koruma ve yayılım hızını kontrol altında tutma amacıyla birçok tedbir kararı alınarak uygulamaya geçirilmişti.
Bu kapsamda, tüm sağlık kurum ve kuruluşlarında normalleşme süreci ve alınacak tedbirlerle ilgili yeni düzenlemeler yapılmıştır.
1)Hasta ziyaret ve refakat işlemleri:
*Hasta ziyareti için mesai saatleri dışında belirlenmiş bir zaman içerisinde sadece hastanede yatan kişinin ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla tek kişinin ziyaretine izin verilecektir.
*Sağlık kuruluşu içerisinde bulunan herkes bulunduğu süre boyunca maske takmak zorundadır.
*Yoğun bakım ve palyatif bakım servislerinde hasta ziyaretleri yasaklanmıştır.
*Hastanın yardıma ihtiyacı olduğu durumlar (Çocuk hastalar, özel gereksinimli bireyler, yaşlı hastalar vb.) hariç refakatçi kabul edilmeyecektir. Hasta refakat hizmetleri sınırlı sayıda tutularak mümkünse aynı kişi tarafından sağlanacaktır.
2-Poliklinik ve Sağlık Raporları Hakkında Alınacak Tedbirler
*Poliklinik hizmetleri Acil haller dışında MHRS'ye yönlendirilecektir
* 01 Ocak 2020 -08 Haziran 2020 tarihleri arasında raporları sona erecek olan 18-65 yaş grubu kişilerin kronik hastalık ve engellilik nedeniyle raporlu ve sürekli kullanımı gerektiren ilaçları, tıbbi malzemeleri ve hasta alti bezleri ile ilgili raporları, 8 Haziran- 7Ağustos 2020 tarihleri arasında verilmeye başlanacak olup rapor için hastaneye müracaatların MHRS üzerinden yapılması sağlanacaktır.
* 18 yaş altı ve 65 yaş üstü kişiler ile kronik hastalık nedeniyle idari izinli sayılan kişilerin raporları ikinci bir talimata kadar geçerli olup, bu kişilerin kronik hastalık ve engellilik nedeniyle raporlu ve sürekli kullanımı gerektiren ilaçları, tıbbi malzemeleri ve hasta altı bezleri sağlık kuruluşuna gidilmeden reçete yazılmasına gerek duyulmaksızın eczaneler ve medikallerden temin edilebilmeye devam edilecektir.
*01.02.2020 tarihi dâhil bu tarihten sonra kontrol muayenesi ön görülen süreli sağlık raporlarının yenilenmesi işlemlerine 8 Haziran 2020 tarihinden itibaren başlanacaktır
* Sürücü belgesi almak için talep edilen tek hekim ve sağlık kurulu raporlarının düzenlenmesine 8 Haziran 2020 tarihinden itibaren başlanacaktır.
*Memur atamalarında mevzuatında kurul raporu zorunluluğu bulunmayan durumlarda tek hekim raporu düzenlenecektir. Kurul raporu gereken durumlarda 8 Haziran 2020 tarihinden itibaren rapor işlemlerine başlanacaktır.
* Askeri yoklama raporları aile hekimliklerince düzenlenmeye devam edilecektir. Askerliğe elverişli olunmadığı yönünde hastanelere sevk edilen yükümlülerin işlemleri 8 Haziran 2020 tarihinden itibaren rapor işlemlerine başlanacaktır.
*Her türlü rapora itiraz başvuruları 8 Haziran 2020 tarihinden itibaren kabul edilmeye başlanacaktır.
*silah bulundurma ve taşıma ruhsatını almak ve yenilemek için sağlık kurulu raporu almak isteyenler 8 Haziran 2020 tarihinden itibaren sağlık hizmet sunucularına başvuru yapabileceklerdir.
3-Ağız ve diş sağlığı hizmetleri kapsamında;
*Acil haller dışında ağız ve diş sağlığı hizmetlerinin tamamı MHRS üzerinden randevu alınarak verilecektir.