Trabzon Ulaşım Ana Planı toplantısı yapıldı! Raylı sistem damga vurdu

Trabzon'da Ulaşım Ana Planı toplantısı yapılıyor.

Trabzon Ulaşım Ana Planı toplantısı yapıldı! Raylı sistem damga vurdu

Trabzon Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan Trabzon'da Ulaşım Ana Planı bilgilendirme toplantısı yapılıyor.

Saat 10:00'da başlayacan toplantı Haber61 TV'den canlı olarak yayınlanıyor.

Toplantıda ilk olarak söz alan TULAŞ Genel Müdürü Fatih Bayraktar Trabzon'a yapılması planlanan hafif raylı sistem konusunda bilgiler verdi.

Bayraktar'ın konuşmasının satır başları şu şekilde;

1 yılda nihai raporumuzu hazırladık. 13 kalemde süreç tamamlandı. 18 aylık bir süreçti biz 12 ayda hazır ettik. 

60 noktada 1440 saat trafik sayımı yapıldı. 34 noktada 816 saat motosiklet ve bisiklet sayımları yapıldı. 39 kavşakta 176 saat trafik sayımı yapıldı. 8 bin82 hanede 22 bin 647 kişiyle anket yapıldı. Yüzde 40 otomobil, yüzde 25 toplu taşıma ve yüzde 25’i yaya yüzde 9.5 ise servis kullanıyor. 

Yol kenarı görüşme anketleri yapıldı. Dıştan içe yolculuklarda 72 farklı noktada giriş olduğunu gördük. Toplu taşıma araçları, otogar ve havalimanında bin 30 anket yapıldı. 57 otoparkta 547 otoparkta anket yapıldı. 

Toplam 95 hatta 150 araç çalışıyor. Hafta içi günde ortalama 1486 sefer yapılıyor. Yüzde 46 tam bilet, yüzde 23 indirimli yüzde 24’ünün ücretsiz gerisinin de öğrenci olduğunu görüyoruz.

2040’ta 1,9 Milyon nüfus olması bekleniyor. Güney çevre yolunun hayata geçmesi durumunda sahil yolu trafiğinde yüzde 25’lik azalma bekleniyor.

Karayolu önerileri planlama yaklaşımı; Karayolları güvenliğinin arttırılması, karayolu ağının kentin gelişme ve seyahat taleplerine uygun olması, transit trafik ile kent içi trafiğin birbirinden ayrılması, üm yollar ve kavşakların standarlara uygun olarak tasarlanması, karayolu ağının kentteki bütün ulaşım sistemlerine uygun olması, tarihi ve geleneksel kent çekirdeğinin taşıt trafiğinden arındırılması, karayolu ağında kullanılacak olan altyapının oluşturulması ve geliştirilmesi,  karayolu üzerindeki tüm düzenlemelerin değerlere ve çevreye zarar vermemesi.

Raylı sistem alternatif önerimiz; tramvay hattımız Akçaabat’tan Yomra’ya kadar uzanıyor.  Doğu batı aksındaki raylı sisteme alternatif önerimiz iki teleferik. 3 duraktan oluşan, kabin istasyona giriş süresi 15 saniye olan tek yönde 2400 yolcu taşıyan 10 kabinli bir proje. Ayasofya – köşk teleferik hattı ve Myedan – Boztepe-Çukurçayır teleferik hattı önerimiz. 

Raylı sistemleriyle birlikte7 aktarma merkezi ortaya çıktı. Sahilden, Maraş Caddesi’nden ve Tanjanttan geçen alternatiflerimiz var. Sahilden olan alternatifimizde en yüksek yolcu kapasitesine bakıldığında 4 bin 153 olduğunu ve kriteri sağlamadığını görüyoruz. Tanjant’ta 5 bin 271 olan yolcu sayısı da kriteri sağlanmıyor. Maraş caddesi ise 9 bin 998 ve kriteri sağlamış oluyor.

57 adet durak var. Burada aşağıya inebilirsiniz ancak yukarıya çıkamazsınız bu durakların belirlenmesi gerekiyor. Bizim seçtiğimiz hatlarda güzergah 31 km, durak sayısı 57, saatlik yolcu sayısı 21 bin 607, günlük yolcu sayısı 180 bin, kesitteki en yüksek yolcu sayısı yaklaşık 10 bin kişi, geçtiği bölge sayısı 36, özel araç saptırma oranı yüzde 2.5 , toplu taşıma yolculuğu artırma oranı yüzde 3, sefer başına ortalama yolcu 250 kişi.

Tramvay hattında ortalama hız 40 km/saat olduğunda güzergah 31 km olduğunda seyahat süresi yaklaşık 46 dakika 30 saniyede tamamlanması bekleniyor. Normal zirve saatinde özel araçla yaklaşık 80 dakikada bu süre tamamlanıyor. Yaklaşık 30 dakika iyileşme görüyoruz.
Etap 1;  Şehir hastanesi, stadyumdan devam edip Meydana kadar uzanan hat.  Ortalama hız 40 km/s, maksimum eğim yüzde 6 eğimi geçmeyecek şekilde planlayacağız. Seyahat süresi 13 dakika, güzergah uzunluğu 8.7 km, durak sayısı 18, saatte 6 bin 865 yolcu, günde 57 bin yolcu, geçtiği bölge sayısı da 11

TUAP 2040 Önerilerimiz şöyle;
Kahramanmaraş caddesinin 400 metrelik kısmının yayalaştırılması. Konuyla ilgili karar da alındı. Bu süreci hayata geçiriyoruz.

Sorunlu koridorların tespit edilmesi, düzenlenmesi.  Örneğin Forum AVM kavşağında araç başına gecikme süresi araç başına 36 sn iken, öneri düzenleme ile bu süre 6 sn olduğu öngörülüyor. 

Bisiklet düzenleme önerileri. Mevcut 4 bin 134 metre iken 20 bin metrelik bir yol önerdik.

Yaya ulaşımı düzenleme önerileri; Yürüme koridorları oluşturulmalı.

Daha sonra söz alan Danışman Hoca Prof. Dr. Soner Haldenbilen'in konuşmasının satır başları ise şu şekilde;

Trabzon için en güzelini oluşturmaya çalıştık. Bu ana planın getirdği bazı sorumluluklar var. Artık yapım aşamasına geçilmesi gerekiyor. Bu nedenle başkanımıza daha çok iş düşecek. Ana planlar üst seviye projeler ve bir takım önerileri var. Bunları ne kadar hızlı hayata geçirebilirsek, kentteki değişimi o kadar hızlı göreceğiz. Bu nitelikle çalışma ortamı için herkese teşekkür ediyorum.

Prof Dr. Halit Ceylan'ın konuşmasının satırbaşları ise şu şekilde oldu;
Trabzon şehri artık veriyle konuşmaya başlamıştır. Bir yıllık süreçte başkanımıza verdiğimiz gibi iş planımızı önplana atalım, ulaşım ana planını raporunu tamamlayalım ve sizde 2022 yılını boş geçirmeyerek Trabzon bu yıl kent estetiğine uygun bir tramvay hattına kavuşur dedik. Yıllardır burada tramvay konuşuluyor. Trabzon artık bu girişimi gerçekleştirmek zorunda. Birçok kentte ulaşım ana planları yaptık. Rakamlarda belli oynamalar olabilir.   Hiçbir toplu taşıma hattında oynama olmadan saatlik yolcu sayıları çıktı. Bu çok önemli, Trabzon çok hareketli bir kent. Ortahisar’da günlük 164 bin yolcu var. Toplu taşımada ortalama otobüslerde 64bin. Bunun yüzde 24’ü ücretsiz. Bunlarla ilgili de bir düzenleme yapılmalı. Yolcuları özel araçlara yönlendirmeden bir şeyler yapılmalı.

KTÜ’yü temsilen Prof Dr. Ahmet Melih Öksüz'ün konuşmasından satır başları şu şekilde oldu; 
Bu tür bir çalışma siyasi iradenin üstünde değerlendirilmeli. Çok önemli bir çalışma. Trabzon bölge içerisinde önderlik yapmıştır. Süreç içerisinde bu kapsamda olmayan ulaşımla ilgili çalışmalar yapılmıştı ancak ilk kez bu kadar kesin kati bir çalışma yapıldı. Binlere ulaşan raporlar yapıldı. Büyükşehir Belediye Başkanını bu nedenle kutluyorum. Biz bir kentte yaşıyoruz ve burada bir sorun varsa burada yaşayanların etkilenmemesi mümkün değil. Sağlıklı iyi işleyen kentte verimlilik artıyor. Faydaları çok. Belediye başkanımız açısından bir risktir. Genelde başkanlar görev süresi içinde tamamlanacak projelere odaklanır. Ama bu 2040 hedefiyle yapılan bir proje. Bir proje gerçekleştirdiğinizde bunun ulaşım için ne anlama geldiğine bakılmalıdır. Bu çalışma içerisinde bunun için çok ciddi veriler toplanmıştır. Bu projede kullanılan bilgisayar programları da kuruma kazandırıldı. Süreç içerisinde bir müdahale yapıldığında modelleme yapılarak projeyi nasıl etkileyeceğini görme fırsatı var. Sürekli bir faaliyettir bu. Yılların birikimi ile ortaya çıkan sorunları bir anda çözme imkânımız yok. Ama bir yerden başlanmalı. Süreç içerisinde bütün kesimlerin temsil edilmesi çok önemli.  Bizim rekabet etme değil birlik olma ortak akıl kullanmamız lazım. Değişim ve gelişim kaçınılmaz. Nüfus tahminleri yapıldı. 1980li yıllarda nüfus 150 bindi. Fakat çok büyüdü. Bugün merkezin nüfusu 330 bin ama 2040’ta 501 bin olacak. Bu büyüme bu yerleşmeleri tek başına düşünmekten alıkoyuyor. Akçaabat ve Yomra’yı kattığınızda 1 milyon 283 bin oluyor. Bu çok önemli. Bu nüfus yerleşik alana ve çevresine yerleşecek. Bunu yönetmemiz lazım. Burada en önemlisi ulaşım. Bunun iyi işlemesi lazım. Sadece karayolu değil tüm ulaşım modlarını bir arada düşünmeliyiz. Otomotiv sektörünün getirdiği gelişmeler var. Örneğin elektrikli araçlar geliyor. Mikro düzeyde kendi toplu taşıma araçlarımız çağdaş bir şekilde organize edilmeli. Kamuoyu genelde büyük ölçekli projelerle ilgileniyor. Güney Çevre Yolunun çok önemli olduğu bu çalışmayla yeniden ortaya çıkmıştır. Tanjant yolu mesela 1968 planında vardı ancak 40 yıl sonra gerçekleşti. Hiçbir zaman toplumun ihtiyaçlarına önden kestiremiyoruz arkadan koşuyoruz.  O anlamda bu bir çok problemi çözecek.

 İYİ Parti Trabzon Milletvekili Hüseyin Örs;
Trabzon Ulaşım Ana Planına davet edilmemden dolayı teşekkür ediyorum. Bu şehrin sorunu hepimizin sorunu. Trabzon’un ulaşım problemi çok uzun zamandır var. Bunu mecliste sıkça dile getiriyorum. 2009 yılında vaad edilen bir raylı sistemi bugün konuşuyoruz. Bunu önemsiyorum. Bu proje Trabzon’un trafiğini rahatlatacaktır ama asıl güney çevre yolu projemizi hiçbir zaman aklımızdan çıkarmayıp bir an önce uygulamaya geçilmesi konusunda ısrar etmeliyiz. Sadece trafiği çözecek bir proje değil şehirleşme projesidir. Şehri güneye taşıyacak orada çekim merkezleri oluşturacak ve Trabzon’a yeni bir Trabzon katacaktır. Eminim ki burada birçok kişi sivil toplum örgütü de bu şekilde değerlendiriyordur.  İktidarıyla  muhalefetiyle sivil toplum örgütleriyle hedefimiz Trabzon’a hizmettir.

TÜMAŞ Genel Müdürü Emre Tüzemen;
Ulaşım Ana Planı Çalışmasının 1 yılını geride bıraktık. Trabzon şehrinin yıllardır süren ulaşım sorununun giderilmesi 2040 projeksiyonuyla çok daha modern çevre ve insan odaklı bir ana plan oluşturulması ilk günden beri benimsediğimiz ana hedefimizdir. Bu hedef doğrultusunda en çok mutlu eden şey ortak akıl ile ilerlemek oldu. Bu proje 1300’den fazla projenin arasında bizi en çok heyecanlandıran proje oldu. Birden çok jenerasyonu etkileyecek uzun yıllar şehre yön verecek bir projedir. Bu bir planlamadır asıl önemlisi bundan sonra devam ettirebilmektir.

AK Parti Trabzon Milletvekili Salih Cora;
Trabzon’un stratejisini belirlerken, sanat, ticaret, kültür, tarih eğitim şehri olarak daima gelişmesini arzuluyoruz. Temel felsefemiz budur. Ana hedefimiz prensibimiz budur. Trabzon hem nüfüs hem şehirleşme olarak gelişmektedir. Karadeniz Sahil yolu, tanjant yolu tamamlandı, kanuni bulvarına başlandı. 7.2 Milyarlık bir yatırım sadece 3 Milyar kamulaştırması olan bir yatırım. Trabzon ulaştırma yatırımı bakımından merkezi bütçeden ciddi pay alan, ulaşım ağı olarak istenen düzeyde olmayan bir il. Bazı yatırımları ileri sürdüğümüzde Trabzon’a ayrılan paya bir şey söyleyemediğimiz oluyor. Kanuni Yolu şehri çok rahatlatacak. Erdoğdu yolu tek şerit yolken duble yol yapılmıştır. Şehrin hemen her bir yerinde ulaşım projeleri devam etmektedir. Bunlar şehrin gelişimine katkı sağlamaktadır. Ana hedefimiz güney çevre yoludur.  Biz bu yolun Ankara’daki savunucularıyız.  İlk söylediğimiz zaman şehrinizin ulaşım master planı var mı demişlerdi. Şimdi bu planlar bizi rahatlattı. Şehir süratle gelişiyor her anlamda ivme yakalıyor. 3 Organize sanayi bölgesi yatırım adasıyla şehir hastanesiyle yeni ulaşım akslarına ihtiyaç olduğu kaçınılmazdır. Güney Çevre yolunda projenin sonuna gelinmektedir. Bu yıl ihalesinin yapılması planlanıyor. En önemli mega projelerimiz arasındadır. Aynı zamanda kentsel gelişime katkı sağlayacak alternatif yerleşimlere zemin hazırlayacak bir projedir. 2009 yılında Çömlekçi’yi konuştuk bugün harıl harıl bir çalışma söz konusu.  Şehir hastanesi ve Akyazı Stadı’nın oluşturduğu yoğunluk dikkate alınarak tramvay hattı kazandırılması trafiği ciddi şekilde rahatlatacaktır. Seçilen güzergah konusunda çok doğru bir çalışma yapılmış. Veriyle konuşulacak bir durum oluştu. Merkezi hükümetin katkılarıyla yapılabilecek bir proje. Şehrimize ayrıca bir güç katacaktır. Hafif raylı sistemi bu nedenle önemsiyoruz. İki önemli unsur ortaya çıktı bunların destekçisi ve takipçisi olacağız.

AK Parti Trabzon Milletvekili Muhammet Balta;
Ulaşım imkanları olmayınca bir şehrin ülkenin gelişmesi mümkün değil. Bir ülkeye gelenler önce havayoluna sonra karayoluna bakar. Bunlar iyiyse yatırımcı da gelir turist de gelir. Siyaset yapmaya gelmedim ama 30 bin km bölünmüş yol yaparak havaalanları, tüneller yaparak dünyanın en gelişmiş ülkeleriyle boy ölçüşecek yere geldik.  Burada bir kilometre yolun maliyeti belki Konya’da 5 km yolun bedeline eşit. Hastanenin yeri eleştiriliyor, yer vardı da biz mi oraya kurmadık. Biz özel kanun çıkardık. Nedeni Trabzon geri kalmasın. Eğer bu dönem fırsatları değerlendirmezsek gelecek yıllarda diğer illerde olacak burada olamayacak. Bilim adamlarımız tartışıyor. Japonya’da 9 şiddetinde depremin olduğu fayın üzerine inşaatlar yapılıyor. Yapmayın insanların kafasını karıştırmayın. Hüseyin Örs bey bu toplantının önemli bir kesimi. Çıkar kürsüde muhalefetini yapar ama biz yine kucaklaşırız. Biz düşman değiliz. Ama yapılanları da ara sıra alkışlaması lazım. Yapıyoruz yatırımlar eleştiriliyor. Katı atık tesislerini yapıyoruz yine eleştiriliyor. Yer yok ne yapalım. 
Ulaşım Master Planı bu şehrin anayasasıdır bu zaman kadar yapılmaması hatadır. Bizim görevimiz işimiz artık daha da kolaylaşacaktır. Elimizde artık Ulaşım Master Planı var. Toplu taşıma araçlarının faydasını daha çok anlatmalıyız insanlara. Şehre ne kazandırdığını anlatmak lazım. Bu plan aynı zamanda bir çevre planıdır.
Güney Çevre Yolu bu şehrin transit konusunda en önemli projesidir. Bunun gündeme getirilmesi de normal. Bunun üzerinde baya mesafe katettik. Kazma vurulduğunda sevinci beraber yaşarız.
Trabzon’a yakışan bir havalimanı da yapılacaktır. O zaman güney çevre yolu daha da önemli olacak. Diğer taraftan da raylı sistem.  Bunun da takibini yapacağız.

Son olarak söz alan Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu'un konuşmasından satır başları ise şöyle;

Çok önemli şehrimizi yakından ilgilendiren bir konuyu konuşuyoruz. 1 yıllık sürede final raporu aşamasına da geldik. Birkaç ay içinde diğer prosedürler tamamlanarak bakanlığımızın da onayıyla birlikte şehrimiz ulaşım master planına sahip 23. Büyükşehir olacak.  Ben valilikten büyükşehir belediye başkanlığına geldim. O nedenle hangisi diye bana sorulur. Valilik çok önemli prestijli bir görev, ancak belediye başkanlığı ile arasındaki fark bu tip projeler. Belediye başkanı olarak şehrin bir eksiğini tespit edip çözüm ortaya koyuyorsunuz, sonrasında projelendirip neticelendirebiliyorsunuz. Böyle bir temel farkı var. Bugün böyle bir çalışmayı nihayete erdirmenin mutluluğunu yaşıyorum. Uzun zamandır konuşulan bir konu bu. Biz Trabzon’da böyle bir master planını nihayete erdirmenin arifesindeyiz. Çok önemli verilere ulaştık. Bilgi ve teknoloji çağındayız. En önemli güç sağlıklı verilerle alınan kararlardır.  Bu statik bir rapor değil, dinamik bir süreç. Şehrin ihtiyaçlarına göre revize edilmesi gerekir. Bu planların yetkili kurumlarla dikkate alınması ve uygulamaya sokulması önemli. Trabzon olarak ulaşım alanında dikkatli bir şekilde verileri değerlendirerek çözüme gideceğiz.  Şuana kadar çok büyük katılımların olduğu çalıştaylar oldu. Anketler oldu. Her bakımdan olması gerektiği gibi bu plan hazırlandı. Şehrin ulaşım meselelerinin çözümüne katkı sağlayacak öneriler var. Bunları ben de incelemeye başladım. Şehrimizin mutlaka kazanması gereken Güney Çevre Yolu var. Kanuni Bulvarı mutlaka tamamlanmalı. Şehrin ulaşımına ciddi katkılar sağlayacak. Güneyden gelen Maçka yolunu sahil yluna bağlıyoruz. Kanuni Bulvarını da değirmendere’ye bağlıyoruz. Bu da önemli katkı sağlayacak.

Otogar konusuna el attık. Bu şehirde, büyükşehir olarak bu dönemki kadar yerel yönetim anlamında projelerin hayat bulduğu bir dönem bulmak zordur Trabzon’da. Bu konuda mütevazi olamıyorum. Hep konuşulan ama başlanılmayan şeyleri hayata geçiriyoruz. Otogar, sahil,  büyük altyapı projesi. Altyapı projesi şehrin 60-70 yılını kapsayacak bir proje. Maraş caddesinin yayalaştırılması da adım atılmayan ama bu ay sonu itibariyle yayalaştırma için kapatıyoruz. Aynı zamanda Gazipaşa’da büyük oranda tamamlandı.

Dolmuşlar konusunda şehre yakışmadığını söyleyerek pandeminin getirdiği olumsuz şartlara rağmen yeni daha güzel araçlarla vatandaşlara hizmet veriyoruz. Hiç azımsanacak küçümsenecek bir iş değil. Otoparklar başka bir ulaşım meselesi. Tanjanttaki tam otomatik otopark Türkiye’nin 5.sidir. İskenderpaşa’nın orada da 600 araçlık otopark yapıyoruz. Çömlekçi’den doğrudan oraya girilecek.  Karagöz Meydanı’na sıra geliyor. Otopark olarak kullanıyoruz ama asıl hedefimiz altını otopark olarak kullanmak. Hedefimiz 700-800 araç kapasitesi olacak. Böylece Meydan bölgesinde toplamda 2 bin araç kapasiteli büyükşehir belediyesine ait otopark oluyor. Trabzon’da insanların sorun olarak gördüğü ulaşım konusuna el attık ve çözmek için adımlar attık.

Ulaşım master planı, yayalar, toplu taşıma, özel araçlar, bisiklet vs hepsi için çok önemli çözüm önerileri getiriyor. Bizim uygulamaya koyacağımız bir başka ulaşım planımız var Sürdürülebilir kentsel hareketlilik planı, bu bakanlık tarafından desteklenen bir proje. 4.8 Milyon Euro’luk bir hibe söz konusu. Şimdi bu planı çok daha rahat uygulayabileceğiz. Bir büyük veri merkezi kuracağız. Kavşak düzenlemeleri yapılacak. Yaya ve bisiklet yolları yapacağız.  Ankara, İstanbul ve Kocaeli’nden sonra destek alan 4. Şehir Trabzon bu projede.

Hafif Raylı Sistem konusuna değinmek istiyorum. Ben herkese önce Ulaşım Master Planı’nın olması gerektiğini söyledim. Şimdi bu var. Ona göre, evet Trabzon Akçaabat’tan Yomra’ya kadar hafif raylı anlamında rantabl bir şehirdir. Yapılabilir bir projedir. Bu olmadan bir sonraki aşamaya geçemiyorsunuz. Ön şart olarak Ulaşım Master Planı isteniyor. Hafif raylı ile ilgili olarak bu hat uygun olarak rakamlara bakılarak ortaya çıkan bir hattır. İlerde duruma göre buna Arsin de eklenecektir.  Hedefimiz uygun olan her yere bunu taşımaktır. Yolcu sayısı olarak 31 km buna uygun çıkmıştır. İlk etap Şehir hastanesi Meydan arası 8.7 km bir kısım. Burada yolcu sayısı pik yapıyor. Orada stadın yanına bir şehir hastanesi yapılıyor. Şehir hastanesi küçük bir ilçe. Burada hastalar, onların yakınları, personel vs 10-15 bin kişinin olacağı küçük bir ilçe. Aynı zamanda Trabzonspor emin adımlarla şampiyonluğa gidiyor. Seri şampiyonluklara da , Avrupa’da başarılı sonuçlar alacağımıza da inanıyoruz. Onun ulaşım çözümü olarak da hafif raylı sistemi görüyoruz. Bundan sonraki süreç şehrin sahiplenmesidir. Bir bütün olarak bu şehre inşallah hafif raylı sistemi kazandıracağız.  Trabzon’un gücü bu projeyi şehirde hayata geçirmeye yetecektir.

HABER61 TV'Yİ İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN!

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler