Trabzon'a Güney Kore'den damat
İnternet üzerinden tanışıp evlendiler
Güney Koreli Taegyu Noh, internet üzerinden tanışıp aşık olduğu 26 yaşındaki Meltem Özkan sayesinde önce Müslümanlığı seçip ismini Mustafa olarak değiştirdi sonra da Trabzon'da yaşayan Türk kızıyla hayatını birleştirdi.
Trabzon'da Halk Eğitim Merkezindeki kurslara katılan Özkan, aynı zamanda da yabancı dilini geliştirmek için internet sitesinde Güney Koreli 32 yaşındaki Fizik Tedavi Terapisti Taegyu Noh ile tanıştı.
Sanal ortamda bir süre görüşen çift, Noh'un Trabzon'a gelmesiyle birbirlerini daha yakından tanıma fırsatı buldu.
Güney Koreli Noh, önceden bilgi sahibi olduğu İslamiyet'i, aşık olduğu Özkan'dan detaylı olarak öğrenince Müslüman olmak istedi. Trabzon'da Müslüman olan Noh'un ailesi de internet aracılığıyla Özkan'ı ailesinden isteyerek, düğün hazırlıkları için Türkiye'ye geldi.
Türk örf ve adetlerini internetten araştırarak öğrenen Koreli aile, Trabzon'da düzenlenen düğünde hem Kore hem de Karadeniz müzikleriyle eğlenerek, güzel ve farklı bir ortam yaşadı.
Gelin Meltem Özkan, yaptığı açıklamada, Güney Koreli damat Noh ile internet üzerinden yabancı dilini geliştirmek için konuşurken tanıştıklarını belirterek, Güney Korelilerin çok saygılı olduğunu söyledi.
Noh'un Türkiye'ye ilk kez kendisini görmek için geldiğini ifade eden Özkan, "Mustafa, Avustralya'da yaşıyor. Trabzon'a geldi. Ailemle tanıştı. Trabzon'un tarihi ve turistlik mekanlarını birlikte gezdik. Bende Ankara Kore Cumhuriyeti Türkiye Büyükelçiliği'nin düzenlemiş olduğu bir yarışmaya katılarak, Kore'ye gitmeye hak kazandım. Mustafa'da bana orada eşlik etti. Kore'de onunla birlikte ailesinin yanına giderek, evlerine misafir oldum. İki ülkenin kültürünü birbirine benzettim. Mustafa'nın ailesi bana kızları gibi yakın davrandı." dedi.
"Türkiye çok güvenli bir ülke"
Müslüman olan ve Mustafa adını alan Güney Koreli damat Taegyu Noh ise Meltem ile tanışmadan önce Türkiye'yi politik yönden araştırdığını, Trabzon'u da doğal güzellikleri ve tarihi mekanları hakkında araştırarak bilgi edindiğini vurguladı.
Noh, Türkiye'nin çok güvenli bir ülke insanlarının ise çok cana yakın ve çok iyi kalpli olduğunu ifade etti.
Kore ve Türkiye'de yapılan düğünlerin çok farklı olduğunu dile getiren Noh, "Oradaki düğünlerde yürüyoruz, yemeğimizi yiyoruz ve geri dönüyoruz ama Türkiye'deki düğünde çok eğlendim, ailem benden daha fazla eğlendi. Ablam sosyal medyada düğünü paylaşmış. Arkadaşlarım Türkiye'yi ve düğünleri çok merak ediyorlar. Özellikle Türkiye'ye gelip, bir Türk düğününe katılmayı düşünenler var." diye konuştu.
"Türklerin, Korelilere yaptığı yardımları unutmadık"
Mustafa'nın annesi Güney Koreli 60 yaşındaki Sun Hee Jung da Kore Savaşı zamanında Türklerin Korelilere yaptığı yardımları unutmadıklarını ve bunu hiç bir zaman unutmayacaklarına değinerek, bunu nesilden nesile anlatmaya devam edeceklerini belirtti.
Kore'de elektrikli eşyalar üzerine satış yapan 61 yaşındaki baba Yang Seok Ro ise oğullarının Türk kızıyla evlenmesinin kendilerin mutlu ettiğini dile getirdi.
Anne Ayşe Özkan da kızlarının yabancı bir damatla evleneceğini öğrenen akrabaların bir kısmının bu evliliği onaylamadığını belirterek, şöyle konuştu:
"Din ve kültür farklılıkları var diye istemeyenler oldu. Meltem'le Mustafa ingilizce konuşuyorlar. Biz ingilizce bilmiyoruz. Evde İngilizce, Korece ve Türkçe konuşuluyor. Kızım aradaki diyaloğu sağlıyor. Düğün zamanı aile internetten Türk kültür ve adetlerini araştırmış, Meltem'e söylemişler. Bizde onların adetleri yerine gelsin diye, kınada kızıma onların yöresel kıyafetlerini giydirdik. Müzikleriyle dans ettiler. Mustafa çok saygılı ve terbiyeli bir çocuk."