Trabzon'a ikinci üniversite kararı şok etti
Trabzon'a kurulması plananan ikinci üniversitenin yapılış şekli hayal kırıklığı yarattı. İkinci üniversitenin Karadeniz Teknik Üniversitesi'nden ayrıştırılarak yapılacağının ifade edilmesi "sıfırdan yeni bir üniversite kurulacak" hayalini kuran Trabzonlul
Trabzon'a kurulması plananan ikinci üniversitenin yapılış şekli hayal kırıklığı yarattı. İkinci üniversitenin Karadeniz Teknik Üniversitesi'nden ayrıştırılarak yapılacağının ifade edilmesi "sıfırdan yeni bir üniversite kurulacak" hayalini kuran Trabzonlular'ı şok etti.
Günebakış'ın haberine göre; Trabzon Üniversitesinin kuruluş açıklaması, Millî Eğitim Bakanlığınca hazırlanan ve Bakanlar Kurulunca kararlaştırılan “Millî Eğitim Bakanlığının Teşkilât ve Görevleri Hakkında Kanun Hükümde Kararname ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı”nda yer alıyor.
Bu kanun tasarısına bağlı olarak KTÜ’den eğitim, hukuk, güzel sanatlar, ilahiyat, iletişim, spor bilimleri fakülteleri yeni üniversiteye taşınıyor. Uygulamalı bilimler yüksekokulu ile Araklı, Beşikdüzü, Maçka, Tonya, Vakfıkebir meslek yüksekokulları KTÜ’den ayrılarak yeni üniversiteye bağlanıyor. Ayrıca devlet konservatuvar da KTÜ’den Trabzon Üniversitesine taşınıyor. Yeni üniversitede ayrıca iktisadî, idarî ve sosyal bilimler, turizm, yabancı diller yüksekokulu, fen bilimleri enstitüsü, sosyal bilimler enstitüsü kuruluyor.
KTÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Ahmet Ulusoy ikinci üniversitenin Trabzon’un uzun yıllar beklentisi olduğunu ifade ederek projenin hayatî önem taşıdığını söyledi. Ulusoy, “Biz beklentilerimizi karşılayarak bu projeyi yerine getirmeliyiz. Yapılanmasını beklentilerimizi karşılayacak şekilde düzenlememiz lâzım.” dedi. Yeni kurulacak olan üniversitenin bu yapısıyla beklentileri karşılamadığını belirten Ulusoy şu açıklamalarda bulundu:
YENİ FAKÜLTELER ÜZERİNE KURULMALI
Biz Trabzon’a neden yeni üniversite istiyoruz? Yeni üniversite bu sorumuzun cevabıyla temellendirilmesi gerekmektedir. Bunun eğitim boyutu var. Daha mühendislik ve sosyal bilimler olarak ayrılmış. Ama yine sosyal bilimlerle ilgili birtakım fakülteler KTÜ’de kalmış. Hukuk fakültesi yeni üniversiteye taşınıyor. Mevcut üniversiteden bölüm fakültelerini alıp yeni üniversite kuracak yerde tamamen yeni fakülteler üzerine kurulan bir üniversite olması lâzım. Birincisi bu.
TABELÂ DEĞİŞİMİNDEN ÖTE ANLAM İFADE ETMEZ
İkincisi KTÜ Eğitim Fakültesi alanı üzerinde yapılacak bir üniversite, tabelâ değişiminden öte bir anlam ifade etmiyor. Trabzon’da hem ekonomik hem fizikî olarak beklenen durum bu değil. Trabzon’un güneye yayılması, yeni yerleşim alanları kurulması, ekonomik ve kültürel gelişimi noktasında da beklentileri karşılamadı. Biz üniversiteyi KTÜ’yü bölerek eğitim fakültesinin dar alanına sıkıştırırsak bu yeni üniversiteden beklentilerimizi baştan köreltmiş oluruz. Ölü doğmuş üniversite olur. Yeni üniversiteyi güneye doğru açmak için de düşünmeliydik.
KTÜ’YÜ İKİYE BÖLMEK BEKLENTİLERİ KARŞILAMAZ
60 binlik KTÜ’yü ikiye bölüp 30 binini bir tarafa, 30 binini başka tarafa ayırmak doğru değil. Bizim Trabzon’a daha fazla öğrenci gelsin beklentimiz var. KTÜ’yü ikiye bölmek beklentilerimizi karşılamaz. Sosyal bilimler ağırlıklı üniversite olması çok doğru ama KTÜ’den sosyal bilimlerle ilgili fakülteleri alıp buraya bağlamak yanlış.
YENİ ÜNİVERSİTENİN ADI DIŞINDA İÇERİĞİ KÖTÜ
KTÜ Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi ve Kültür Bilimleri Akademisi Başkanı Prof. Dr. Kemal Üçüncü yeni üniversitenin adı dışında içeriğinin kötü olduğunu söyledi. Üçüncü kanunun rastgele hazırlandığını ileri sürerek şunları kaydetti: ‘Türkmen göçü gide gide düzelir’ mantığı ile hazırlanmış. Bölgeye Karadeniz Havzası, Hazar, Kafkasya, Orta Asya, Avrasya'nın bütününü ele alacak perspektiften bir üniversite lâzım. Mevcut üniversiteyi bölüp şapkadan tavşan çıkarmak bir marifet değil. Dünyadaki en az 200 bilim dalının ülkemizde henüz adı bile yok.
60 YILLIK ÜNİVERSİTE KENTİNDE BU ANLAYIŞ DOĞRU DEĞİL
Mevcut YÖK yaklaşımı çağdaş üniversite kavramının fersah fersah uzağındadır. Bakkal helva, ekmek satsın esnaf sevinsin mantığı ile 60 yıllık üniversite kentinde bu anlayışı savunmak mümkün değildir. Yani başımızda Karadeniz dünyanın en zengin Omega 3 kaynağı hamsi. Ondan Omega 3 sentezleyebilecek ufku olan üniversitelere ihtiyaç var. 2 trilyon dolarlık Avrasya ticaretinin Karadeniz liman ve demiryollarını entegre ederek yüzde onunu almayı planlayan üniversite lâzım.