Trabzon’da 50-60 yıllık proje! Tamamıyla biteceği tarih belli oldu
TİSKİ Genel Müdürü Ali Tekataş yapılan projenin tamamıyla biteceği tarihi açıkladı.
Trabzon İçmesuyu ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürü Ali Tekataş Trabzon’da yapılan altyapı projesi ve çalışmalar sırasında Kahramanmaraş caddesinde bulunan su kuyusu ile ilgili Haber61’e açıklamalarda bulundu.
Tekataş, altyapı projesi ile ilgili olarak “Vatandaşlarımız bu işlerin böyle yapılması gerektiğini bilsinler istiyoruz. Kendilerinden sabır istirham ediyoruz. Çünkü 50 yıl daha Trabzon böle bir çalışmaya ihtiyaç duymayacak “dedi.
Kahramanmaraş caddesinde bulunan yapının tahminen su kuyusu olduğunu belirten “Ali Tekataş, Gereki kurumları çağırdık ve incelemelerini yapıp verecekleri rapor doğrultusunda hareket edeceğiz” dedi.
TİSKİ Genel Müdürü Ali Tekataş şunları söyledi;
ÇOK KAPSAMLI BİR ÇALIŞMA
Çok kapsamlı bir çalışma yürütülüyor. Uzun yıllardır yapılmayan bir çalışma. Belki belirli bir yaşın altındaki hemşerilerimizin hiç görmediği bir çalışma. Biz bir yandan altyapı çalışmalarını sürdürürken bir yandan da vatandaşlarımıza bu çalışmalar hakkında bilgi veriyoruz. Trabzon Ortahisar İlçemizin genelini kapsayan bir çalışma. Toplam 565 km içmesuyu, 120 km kanalizasyon hattı ve 70 km yağmur suyu hattından oluşan bir çalışma. Bunun yanında 400 km çapında bir fiber altyapısı oluşturuyoruz. Bir taraftan doğalgaz çalışması geliyor. İhtiyaç olan yerlerde elektrik kurumu bizlere eşlik edecek. Bir daha bu yerlerin önümüzdeki 50-60 yıl kazılmaması için bu altyapı çalışmasını büyük bir titizlikle yürütüyoruz. Çok kapsamlı bir çalışma olduğu için zaman zaman vatandaşlarımızın yaşam standardını düşürecek durumlar da ortaya çıkıyor.
“BİR KARAR VERMEK ZORUNDAYDIK”
Çok geniş alanları kazmak zorundayız. Bu hendeklerin en altına, projeye göre 1,5 metre derine indirmek zorundasınız. Onun üzerine yağmur suyunu, onun üzerine içme suyunu, bir tarafına doğalgazı, bir tarafına elektriği, bir tarafına fiberi, bir tarafına da 110’lıuk dediğimiz binalara su vermek için servis içmesuyu hatlarını döşemek zorundayız. Şöyle bir karar vermek zorundaydık. Ya Maraş caddemizin tamamını bu çalışmalar yapıldıktan sonra kapatacaktık yada esnaflarımızın serzenişini dikkate alarak kısım kısım kapatarak gelecektik. Yada şimdi arkadan doğalgazcılar açıyor, yada böyle olacaktı. Esnaflardan gelen yoğun talep üzerine bize ikinci bir iş, ikinci bir maliyet olacaktı ama onların taleplerini haklı Bularak biz kapattık ve trafiği vere vere geliyoruz. Bazı vatandaşlarımız diyor ki; “bu kadar zengin bir ülke miyiz, neden kapatıp tekrar açıyorsunuz” Ama bu için ruhu bu. Bütün boruları biz aynı kanala koyamayız. Çünkü birini yaparken diğerini kırarsınız. Bunun amacı yağmur suyu kanalında bir arıza olduğu zaman içmesuyu borusunu kırarak onu yapmak zorundasınız. Bunu bu şekilde yapmak zorundayız. Tamamını açık bulunduramayız. Burada hayat devam ediyor, insanlar gelip geçiyor ve esnafların da ekonomik faaliyetleri var. Dolayısıyla biz kapatarak ve doğalgaz firmasının yeniden açması yönünde bir tercihte bulunduk.
SU KUYUSU OLDUĞU TAHMİN EDİLİYOR
Su kuyusu olduğu tahmin edilen bir yapı ortaya çıktı. Bizim arkadaşlar bu yapıyı görür görmez haber verdiler, biz de hemen çalışmaların durdurulması talimatını verdik. Belediye başkanımıza haber verdik ve durduk. İlgili kurumlar buraya davet edildi. Onların vereceği rapora göre hareket edeceğiz. Kesinlikle dokunmayacağız. Gerekirse güzergahımızı değiştirerek bu tür yapılara zara vermeden çalışmalarımıza devam edeceğiz. Tabi bu tür yapıların çıkması bizim takvimimizi biraz sekteye uğratıyor. Olsun biz tarihimize saygılıyız. Onları koruyacağız ve çalışmalarımıza o şekilde devam edeceğiz.
NİSAN AYININ SONU GİBİ MEYDAN BÖLGESİNDEN ÇIKACAĞIZ
Maraş caddemizi bitirdikten sonra Uzunsokak’ta içme suyu ve yağmur suyu imalatlarımız olacak. Çok az bir kanalizasyon çalışmamız olacak. Ara sokaklara gireceğiz ve yine burayı bitirdikten sonra yine trafiği aksatmamak için Gazipaşa caddemize gireceğiz. Orayı bitirdikten sonra meydan bölgesini büyük oranda tamamlamış olacağız. Nisan ayını sonu gibi biz meydan bölgesinden tamamen çıkmayı planlamıştık. Bu tür tarihi yapılan önümüze çıkmaz ve durmamıza neden olmazsa, Anıtlar kurulu ve Kültür Varlıkları kurulu ne kadar inceleme yapacak bilmiyoruz. Planlamamızı çok güzel yaptık. Bu için başlayıp bitirilme süresini yazılı olarak kayıt altına aldık firmayla hangi aylarda nerede çalışma yapılacak bunların tamamı takvime bağlanmış durumda. Şuanda gecikmeli olarak değil biraz da önce devam ediyoruz. Belki diğer bölgelerde takvimi biraz daha öne çekme şansımız olacak. Konaklar ve Pelitli’ye 2021’in ikinci yarısında girmeyi planlıyorduk ama ilerleme sağladığımız için daha erken girmeyi planlıyoruz.
ARAÇ KAMERASIYLA BÜTÜN SOKAKLARIN GÖRÜNTÜSÜNÜ ÇEKTİK
Çok komple bir çalışma olduğu için bazı gecikmeler oluyor. Ben meslek hayatım boyunca böyle işlerle uğraştım. Bu tür çalışmaları birçok ilde ve belediyede yaptık. Türkiye’nin birçok yerinde yapılan bir çalışma değildir. Bu çok uzun yıllar hizmet etsin ve bu kazılmalar olmasın diye yapıyoruz. Esasında bu hatların açık olması, testlerinin yapılması ve sonradan asfaltının yapılması lazım. Bir miktar çökmenin sağlanması lazım. Bu projenin esasında kırma taşlar yoktu. Yerinden çıkan malzemenin konulması vardı. Biz bunun teknik açıdan sıkıntılı olabileceğini, yolun çökmelere neden olabileceğini düşünerek büyük bir külfetin altına girdik belediye olarak. Büyükşehir belediyemiz bunu kendisi temin ediyor ve firmaya veriyor. Firma da kendisi bunu taşıyor ve buraya koyuyor, daha fazla çökmenin önüne geçebilmek için. Bunların üzerinin açık bırakılması ve üzerinden en az bir kış geçmesi gerekir. Ama vatandaşlarımızın hayat standardını düşürmemek için bunları geçici betonla kaplıyoruz. Bu da çok büyük bir maliyet. Ben başkanımızla birlikte Pazar günü araçlarla bütün Beşirli’yi Kalkınmayı bütün mahalleleri gezdik. Oralarda araçların kırılıp dökülebileceği gibi bir durumun olmadığını gördük. Bunu mecliste arz etmek için araçlarla, araç kamerasıyla bütün sokakların görüntüsünü çektik.
50 YIL DAHA TRABZON BÖLE BİR ÇALIŞMAYA İHTİYAÇ DUYMAYACAK
Vatandaşlarımızın burada “biran önce asfalt yapılsın aceleciliği var” onlar geçici, öyle kalmayacaklar. Sağlıklı birinci sınıf bir asfalt çalışması yapılacak. Biz aceleci davranıp günü kurtarmak için asfaltı döküp geçseydik. Mart-Nisan ayı gibi orada çökme olsaydı, aynı vatandaş bu sefer yaptıkları asfalta bak diyecekti. 3 ay önce yaptılar şimdi çöktü denilecekti. Biz şuanda gelen tepkileri göğüsleyip böyle bir duruma sebep olmamayı daha doğru bulduk. Bunlar geçici kaplamalar, oturmalar tamamlandıktan, abone bağlantıları yapıldıktan, boru testleri yapıldıktan sonra ve yeni şebekeden evlere su verildikten ve oluşabilecek arızalar tespit edildikten sonra bir daha kazılmaması için her şey bittikten sonra bu işi yapmak istiyoruz. Vatandaşlarımız bu işlerin böyle yapılması gerektiğini bilsinler istiyoruz. Kendilerinden sabır istirham ediyoruz. Çünkü 50 yıl daha Trabzon böle bir çalışmaya ihtiyaç duymayacak.
PROJE TAMAMLANAN YERLER
Beşirli’de içmesuyunun yüzde 95’i bitti. Kalkınma bölgesinde içmesuyunun yüzde 95’i bitti. Geriden bu sefer yağmur ve kanalizasyon geliyor. Doğalgaz belki gelecek, fiber kablolama gelecek. Dolayısıyla tamamı bittikten sonra bu kaplamalar yapılacak. Biz onların takvimlerini bildiriyoruz. Şu anda Beşirli’de vanalar takılmaya başlandı. Abone bağlantıları yapılmaya başlandı. Testler yapıldıktan sonra yeni hattan ilk defa evlere su vereceğiz.
YAĞMUR HASADI PROJESİ
Yağmur hasadı dediğimiz bir proje üzerinde arkadaşlarımız çalışıyorlar. Büyükşehir belediye başkanımıza daha arz etmedik. Çünkü proje daha kemale ermedi. Biz onu özellikle tarımsal sulamanın çok yapıldığı kırsal mahallelerde uygulamaya koymak istiyoruz. Birkaç muhtarımızla görüştük. Onlar bize pilot evler belirleyecekler. Kendileri depoları tedarik ederse bütün bağlantıları biz yapacağız. Sulamalarını biriken yağmur sularından yapmalarını sağlayacağız. Bizim içmesuyunu kullanmalarının ve susuzluğun bir nevi önüne geçeceğiz. Özellikle şehir merkezinde o noktaya gelmemize zaman var.
ATIK SU ARITMA TESİSİNİN ALT YAPISI
Çoğu yerde yağmur sularının kanalizasyonlara bağlı olduğunu gördük. Bu kokuya, kirlenmeye, doluluğa ve taşmaya neden oluyor. İlerde yapmayı planladığımız atık su arıtma tesisinin çalışmasına neden olacak. Çünkü temiz su Atık su arıtma tesisin girdimi arıtmayı gerçekleştiren bakterilerin ölümüne neden oluyor. Biz bu yağmur suyu hatlarını döşeyerek bunun tedbirini alıyoruz. Yağmur suyu çatı suları da dahil yağmur suyu hattından gidecek. Şuanda ilahi bir kudret getirse Artık su arıtma tesisini getirse buraya koysa çalıştıramayız. Çünkü yağmur suyu ve kanalizasyon suyu karışık gidiyor. Orada bakteri üretimini olumsuz etkiliyor. Biz ilerde yapmayı planladığımız Atık su arıtma tesisinin alt yapısını hazırlıyoruz. Bunlar birbiriyle zincirleme devam eden işlerdir.
“VATANDAŞLARIMIZ BİZE GÜVENSİNLER”
Bizde 1,5 yıl önceden bunu düşündük. 8. Ayda kazma vuruldu. Şuana kadar 68 km içme suyu hattını döşedik. Yağmur suyu ve kanalizasyon hatlarımız da 4 bin metreyi buldu. Onlar çok yavaş gelen imalatlardır. Bu bölgede bir de ciddi bir kaya çıktı. 4 yıl gibi bir süre biçilmişti. Biz bunu en kötü 2023 yılının ilk yarısında bitireceğiz inşallah. Vatandaşlarımız serzenişlerinden haklıdırlar. Ama takdir edersiniz ki bu işinde başka yolu yöntemi yok. Güvensinler. Yüzlerce işçi çalışıyor. Onların ihmalleri oluyor. Herkesin başına bir kişi dikemezsiniz. Kolay kolay kimsenin girmek istemeyeceği bir proje. Vatandaşlarımız bize güvensinler, biz onların geleceği için çalışmaya devam ediyoruz.
Haber61 - Haber Servisi - Tuncay Lakot - Emrah Paça