Ortahisar Belediyesi, Trabzon İl Sağlık Müdürlüğü ve Eczacılar Odası Trabzon Şubesi’nin “Doğanın İlacı Siz Olun” sloganıyla ortaklaşa organize ettiği atık ilaç toplama projesi kapsamında Sağlıkçılar Parkı’nda protokol imzalama töreni düzenlendi.
Protokolü; Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, İl Sağlık Müdürü Hakan Usta ve Eczacılar Odası Trabzon Şube Başkanı Özlem Uğurbaş Aslan imzaladı. Atık ilaçların toplanması için Ortahisar’da eczanelere atık ilaç toplama kutuları yerleştirildi. Vatandaşlar kullanmadıkları son kullanma tarihi geçmiş atık ilaçları eczanelerdeki atık ilaç kutularına atacak.
“ÇEVREYİ VE İNSAN SAĞLININI KORUMAK İSTEDİK”
Trabzon İl Sağlık Müdürü Dr. Hakan Usta, ilaçların çevreyi zehirleyen kimyasal içeriklerinden dolayı böyle bir projeyi hayata geçirdiklerini dile getirdi. Türkiye’de ilk defa üçlü bir protokolle böyle bir projenin hayata geçirildiğini ifade eden Usta, şöyle konuştu: “Çevreye duyarlı olan projelerin çok daha anlamlı olduğunu halk nezdinde çok daha değerli olduğunu gördüğümüz noktadan itibaren özellikle ilaç atıklarının ilimizde toplanmadığını görerek, bunun üzerine projemizi şekillendirme kararı aldık. Ve bu doğrultuda önce Eczacılar Odasıyla gerekli istişarelerde bulunduk. Sonra Belediye Başkanımızla projemizi nasıl şekillendireceğimizi konuştuk.
Amacımız bu projeyle birlikte özellikle çevreye duyarlı olmak, çevreyle ilgili sağlık sorunlarını bir nebze olsun bertaraf edebilmek ve insan sağlığına da dokunabilmekti. Bu bağlamda yaptığımız incelemelerde bu projeyi daha önce yaşama geçirmiş diğer illerdeki sağlık müdürlükleriyle yaptığımız görüşmelerde çok anlamlı neticeler alındığını gördük. Biz de bu anlamı ilimize, insanımıza katma anlamında yaptığımız istişareler doğrultusunda projemizi imza aşamasına getirmiş olduk.”
“ATIK İLAÇLAR TOPLAMA NOKTALARINA GETİRİLECEK”
Projeyle birlikte evlerdeki miadını doldurmuş ve sağlık için tehlikeli hale gelen atık ilaçların toplanarak bertaraf edileceğini aktaran Usta, “Hayata geçireceğimiz projeyle halkımızın evindeki ilaç atıklarını toplama noktalarına getirmelerini sağlayacağız. Evde gereksiz yere atık olarak kalan, miadı geçmiş olan ve artık sağlığa zararlı hale gelmiş olan ilaçları toplayarak çevreye zarar vermeyecek bir şekilde bertaraf etmiş olacağız.” dedi.
“ATIK İLAÇLARIN ÇEVREYİ KİRLETMESİ ÖNLENMELİ”
Konuşmasında yerel idarecilerin atık yönetiminden birinci derecede sorumlu olduğunu ifade eden Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç “Haftaya güzel bir mekânda, hayırlı bir işle başladık. Burada bu atmosferi gördükçe bu şehrin bir evladı olarak şükrediyorum. Bu güzel mekânı şehrimize kazandırdığımız için şükrediyorum. Burayı 14 Mart Tıp Bayramı’nda açtık. Çünkü bütün yeryüzünü kasıp kavuran pandemi dolayısıyla her yerde olduğu gibi şehrimizde de sağlık şehitlerimiz oldu. Onların manevi hatırasını tarihe not düşmek istedik. Önemli bir konu için bir araya geldik. Atık yönetimi. Küresel ısınma nedeniyle iklim o kadar değişti ki, sel bir gün Ankara’yı, bir gün Trabzon’u kasıp kavuruyor. Bütün bunların müsebbibi çevrenin çok kötü yönetimi nedeniyledir. Biz yerel idareler olarak atık yönetimi ve bertarafı konusunda birinci derece sorumluyuz. Ama bu sorumluluğumuzu ifa ederken özellikle paydaşlarımızla teknik bir alanda atık ilaçların toplanması ve yönetimi alanıyla ilgili işbirliği yapmak istedik. Çünkü özellikli bir mesele bu konu… İlaç şifa konusunda yararlı ama kullanmadığınız zaman zararlı bir madde. Onun zararlı hale gelmesi, miadının dolmasıyla birlikte ondan sonraki sürecin profesyonel bir şekilde yönetilmesi lazım. Çünkü kimyasal olması hasebiyle tabiat için çok çok zararlı hale gelmesi söz konusu. Tıpkı plastik gibi, tıpkı cam ve pil gibi… Bu sürecin yönetilmesi konusunda da bu adımı atmamız lazımdı.” şeklinde konuştu.
“ÖRNEKLİK TEŞKİL EDECEK”
Atık maddelerin toplanmasını, yönetimini ve bertaraf edilmesini kurumsal bir yapıya kavuşturmak için belediye bünyesinde İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğü’nün kurulduğunu dile getiren Genç, “Ortahisar Belediye meclisimizin geçtiğimiz ay aldığımız kararla İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğü’nü idari ve kurumsal olarak kurmuş durumdayız. Artık bu süreçleri daha spesifik bazda ele alıp kurumsal olarak yürüteceğiz. Bunu hep beraber ifa edeceğiz. Çünkü bu iş teknik bir iş ama çok önemli bir iş. İnşallah, bir örneklik de teşkil edecek. Türkiye’de ilk kez bu proje yapıldı. Şehrimiz için hayırlı uğurlu olsun. Hepinizin emeğine sağlık diyorum.” dedi.
“HER ZAMAN HALKIMIZIN YANINDA OLDUK”
Atık ilaçların bertaraf edilmesi konusunun Trabzon için çok önemli bir eksiklik olduğunu ve bunun projeyle giderildiğini ifade eden Eczacılar Odası Trabzon Şube Başkanı Özlem Uğurbaş Aslan, “Güzel bir projeye imza attık. Sağlık müdürlüğümüzün önderliğinde bu güzel projeye adım attık. Biz eczacılar birinci basamak sağlık hizmet sunucularıyız. Eczacılar olarak 7/24, gece gündüz demeden her zaman halkımızın, hastalarımızın yanında olduk. Bu hizmetimizi de elimizden geldiğince her zaman devam ettirmeye çalıştık ve devam ettirmeye çalışacağız. Bu anlamda bizler şifacıyız. İlaç vererek şifa sunuyoruz ama ilaçların aynı zamanda zehir olduğunu düşünürsek, özellikle de kullanım süresi dolmuş, artık kullanılmayacak ilaçları düşünürsek bunların bertaraf edilmesi şehrimiz için önemli bir eksiklikti. Bu eksikliği bugün hep birlikte atacağımız imza ile tamamlayacağımızı düşünüyorum. Bu projede emeği geçen bütün paydaşlarımıza teşekkürlerimi sunuyorum.” ifadelerine yer verdi.
Trabzon Vali Yardımcısı Ömer Şahin de projenin Trabzon’a hayırlı olmasını dileyerek, “Burası çok güzel bir park. İlk defa geldim. Pandemide vefat eden sağlıkçılarımıza bir kez daha Allah’tan rahmet diliyorum. Hem parkımız, hem de projemiz Trabzon’a hayırlı, uğurlu olsun. Projemizde emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum.” ifadelerine yer verdi.
Kaynak: