Trabzon'da eski Terminal mahkemelik oldu! Açıklama geldi

Trabzon’da yenisinin yapımı devam eden ve Trabzon Büyükşehir belediyesi tarafından satışı gündemde olan eski terminal mahkemelik oldu.
Trabzon'da eski Terminal mahkemelik oldu! Açıklama geldi

Haber61 - Haber Servisi -

Trabzon Mimarlar Odası tarafından açılan davanın gerekçesi olarak eski otogar alanının DSİ tarafından riskli alan olarak işaretlendiğini belirtip “12 katlı bir rant bölgesi oluşturulmak istenmesi şehircilik ilkelerine ve planlama esaslarına tamamen aykırıdır” ifadeleri kullanıldığı belirtildi.

Trabzon Mimarlar Odası’ndan yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

Trabzon Büyükşehir Belediyesi tarafından kentimizde yaptırılmakta olan yeni otogar binası projesinin ardından eski otogar alanının nasıl değerlendirileceği merak konusu olmuştur. Süreç içerisinde yapılan açıklamalarla anlaşılmıştır ki; Trabzon Büyükşehir Belediyesi eski otogar alanının satışına karar vermiş ve bu doğrultuda ilgili arsada imar planı değişikliğine gitmiştir. Tarafımızca pek çok açıdan mahsurlu bulunan bu plan değişikliği uygulaması ile ilgili yapılan görüşmeler, incelemeler ve itirazlar sonucu gelinen durum aşağıda özetlenmiştir.

Ortahisar ilçesi Sanayi Mahallesinde bulunan 1075 ada 150 ve 151 numaralı parselleri (yeni 155 parsel) kapsayan alanda yapılan 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı değişikliği teklifi Trabzon Büyükşehir Belediye Meclisinin 22.07.2022 tarih ve 432sayılı kararı ile onaylanmış olup, 3194 sayılı yasanın 8. Maddesi gereği 29.07.2022-29.08.2022 tarihleri arasında askıya çıkartılmıştır. Ayrıca aynı taşınmazları kapsayacak şekilde Trabzon Büyükşehir Belediye Meclisinin 22.07.2022 Tarih ve 432 sayılı kararı ile Ortahisar ilçesi 2. Etap Merkez Bölgesi 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı da onaylanmıştır.

Odamız tarafından ilgili meclis kararlarına askı sürecinde 29. 08.2022 tarih 2022/144 sayılı yazı ile itiraz edilmiştir.

İtiraz Gerekçesinde şu hususlara yer verilmiştir;

Kesinleşmiş Nazım imar planı bulunmayan alanda uygulama imar planı değişikliğinin onaylanması usul açısından İmar mevzuatına uygun değildir.

İtirazımıza konu taşınmazların TİCTK fonksiyonu ile planlanması kamu yararına uygun değildir.

Plan değişikliğinin yapıldığı bölge DSİ taşkın haritalarında riskli alan olarak işaretlenmiştir.

Plan değişikliği ile bölgeye ilave yapı ve dolaylı olarak nüfus yoğunluğu getirilmektedir.

Mekânsal Planlar Yapım Yönetmeliği’nin İmar Planlarına Dair Esasların tariflendiği yedinci bölümünde imar planı ilkeleri belirlenmiş olup Ticaret+Turizm+Konut, karma kullanım alanlarında konut kullanımına da yer verilmesi halinde, konut kullanım oranları belirtilerek, konut kullanımının gerektirdiği sosyal ve teknik altyapı alanlarının ayrılması zorunludur denilmektedir. Yapılan değişiklikte bu alanların nasıl ayrılacağı belirlenmediğinden yönetmeliğe açık aykırılık oluşturulmaktadır.

Yapılan imar planı değişikliği mekânsal Planlar Yapım Yönetmeliği’nin İmar Planı Değişikliklerinin hangi ilkelere yapılması gerektiğinin tariflendiği 26 maddesinin 1, 2, 3-b, 4, 5-a ve 7 bentlerine açıkça aykırı olup bu tür bir değişikliğin ancak bu maddelerde belirtilen olumsuzluklar ve eksikliklerin giderilmesi suretiyle yapılması/kabulü planlama mevzuatı ve ilkeleri açısından mümkündür.

Genel olarak bölgede planlanmış 6 katlı yapılaşma koşulunu da aşacak şekilde, meclis kararında açıkça belirtildiği üzere taşınmazın rayiç değerini artırmaya yönelik 12 katlı bir rant bölgesi oluşturulmak istenmesi şehircilik ilkelerine ve planlama esaslarına tamamen aykırıdır.

3194 sayılı İmar kanununda, ilgili yönetmeliklerde, şehircilik tarihimizde ve şehircilik meslek alanında plan değişikliği amacı olarak “rayiç artışı” bulunmamaktadır. Meclis kararında açıkça belirtilen bu amacı benimsemek mümkün değildir.

29. 08.2022 tarihinde resmi olarak yapmış olduğumuz söz konusu itiraz Trabzon Büyükşehir Belediye Meclisinin 14.09.2022 tarih ve 486 sayılı kararı ile reddedilmiştir.

Bunun üzerine konu şubemiz tarafından genel merkeze aktarılmış ve Mimarlar Odası Genel Merkezi duruma ilişkin “öncelikle yürütmesinin durdurulmasına ve takiben iptaline karar verilmesi” talebi ile Trabzon İdare Mahkemesinde dava açarak yapılan hatalı uygulamanın engellenebilmesi için hukuki süreç başlatmıştır.

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir