Trabzon’da Koronavirüse karşı oluşturulmuştu! Bakın kaç kişi aradı
Trabzon’da koronavirüse karşı oluşturulan Psikososyal destek hattını bakın kaç kişi aradı.
Haber61 – Haber Servisi – Trabzon’da koronavirüse karşı 30 Martta oluşturulan Psikososyal Destek Hattı çalışmalarını sürdürüyor.
Trabzon İl Sağlım Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada 30 Mart -20 Nisan tarihleri arasında Psikososyal Destek Hattını 175 kişinin aradığı bildirildi. Arayanların Yüzde 64’ünün kadın yüzde 36’sının erkek olduğu açıklandı.
Trabzon İl Sağlık Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi;
KOVID 19 salgını ile mücadele sürecinde vatandaşlarımızın ve sağlık çalışanlarımızın ruh sağlığı hizmetlerine kesintisiz şekilde erişebilmeleri ve psikososyal destek alabilmeleri amacıyla ilimizde İl Sağlık Müdürlüğümüz bünyesinde 0 (462) 202 02 03 nolu destek hattı oluşturulmuştur. 30 Mart 2020 tarihinde vatandaşlarımızın hizmetine açılan ve alanında uzman (psikolog, sosyal çalışmacı) kişilerin hizmet verdiği PSİKOSOSYAL DESTEK hattımıza 20 Nisan 2020 tarihine kadar 175 çağrı gelmiştir.
Hattımızı kısa sürede bu kadar kişinin araması, yapılan hizmetin elzem, erişilebilir ve yerinde olduğunu göstermektedir. Vatandaşlarımızın ve sağlık çalışanlarımızın hattımıza göstermiş oldukları ilgi bizleri ziyadesiyle memnun etmiş ve hizmet standartlarımızı arttırmak için bizleri daha çok motive etmiştir.
Psikososyal Destek Hattımıza gelen çağrıları analiz ettiğimizde KOVID 19 salgını gibi acil durumlarda ruh sağlığı ve psikososyal destek hizmetlerinin yürütülmesinin neden önem arz ettiği ortaya çıkmaktadır. Hattımızı arayan vatandaşlarımıza ve sağlık çalışanlarımıza ait verileri analiz ettiğimizde saptanan bilgiler ağasıdaki gibidir;
Arayan 175 danışanın % 64 ‘ü (n= 112) kadın, % 36’sı (n= 63) erkektir. Hattımızı arayanlar içerisinde minimum yaş 18, maksimum yaş 88 ve arayanların yaş ortalaması 41’dir.
Psikososyal Destek Hattımızı arayanların %16’sı (n= 29) sağlık çalışanıdır. Bunların % 51’i kaygı ve stres nedeni ile destek talep etmişlerdir.
Danışanların % 76 ‘sı (n= 134) Psikososyal Destek Hattımızı anksiyete (kaygı) nedeniyle aramıştır. % 23’ü çocuğu, kendisi ya da bir yakını için bilgi talep etmek amacıyla aramıştır. Fiziksel yakınma (baş ağrısı, uykusuzluk, iştah kaybı, nefes darlığı, kalp sıkışması) nedeni ile arayan % 9 ‘dur. Bunların yanı sıra stres, korku, psikiyatrik rahatsızlıklar (depresyon, obsesif, panik atak), aile içi ilişkiler, çocuk için danışmanlık hattımıza gelen arama nedeni olmuştur. Birçok danışanda, yukarıda saydığımız arama nedenlerinden bir kaçı aynı anda beyan edilmiştir.
Psikososyal Destek Hattımızı arayan 175 kişiden 60’ının geçmiş bir psikiyatrik öyküsünün olduğu saptanmıştır. Geçmiş psikiyatrik öyküsü olan danışanların 47’si ise psikiyatrik bir ilaç kullandığını beyan etmiştir.
Psikososyal Destek Hattımızı arayan 36 danışan daha ileri bir görüşme ve destek alabilmeleri amacıyla “İleri Psikososyal Destek Ekibi” ne yönlendirilmiş ve görüşmeleri sürdürülerek tarafımızca takipleri yapılmıştır.
Verilerden elde edilen bilgilerde Kovid 19 salgınının toplumda her yaştan insanda kaygıya neden olduğu görülebilmektedir. Kaygı yönetilebildiği ve kabul edilebilir bir düzeyde tutulabildiği ölçüde zarar verici değildir. Psikososyal Destek Hattımızın amacı kaygı başta olmak üzere her türlü psikososyal konuda vatandaşlarımızı aydınlatmak ve destek olmaktadır.
Unutmayın, kaygı da en az virüs kadar bulaşıcıdır. Kaygıyı kontrol altında tutmak ve sevdiklerinize bulaştırmamak için bizleri arayın.