Trabzon'da Narlıbahçe isyanı
Gülbaharhatun Mahalle Muhtarı Hikmet Mısır: "Narlıbahçe’de çok büyük haksızlık yapılıyor. Ne yıkılıyor, ne yapılıyor ne imara açılıyor"
Trabzon'un Ortahisar ilçesi Gülbaharhatun Mahalle Muhtarı Hikmet Mısır, Narlıbahçe’de Kentsel Dönüşüm Projesi konusunda sitemde bulunarak ‘Ne yapılıyor ne de yıkılıyor’ diyerek vatandaşın mağdur olduğunu söyledi. Muhtar Mısır, Ortahisar’daki Trabzon Kalesi ile surların üzerindeki ve etrafındaki evlerin kamulaştırılarak yıkılması gerektiğini söyledi. Mısır aynı zamanda mahalledeki asayiş sorunlarına da dikkat çekti.
VATANDAŞ BEKLİYOR
Narlıbahçe Mahallemizde Kentsel Dönüşüm Projesi var mahallemizde ama 8 yıldır vatandaş gasp edilmiş bir şekilde bekliyor. Binalar eskimiş kendi haline bırakılmış terkedilmiş bir şekilde. Adını koymuşlar kentsel dönüşüm projesi ama hiçbir işlem yok şuan da. Yani bir hareket yok. İmara açsan imara açılmıyor. TOKİ olarak al yap desen onu da yapan yok. Ne yapacakları da belli değil. Narlıbahçe’de çok büyük haksızlık yapılıyor. İmara açsalar belki bir düzene sokulur ama imara da açılmıyor. Ne yıkılıyor, ne yapılıyor, ne de vatandaş bir şey yapabiliyor. Üç dört parsel bir araya gelip bina yapacaklar mesela izin vermiyorlar. Bunu bizde çözmüş değiliz. Bunun cevabı Belediye Başkanı Orhan Feyzi Gümrükçüoğlu’nda.
KÜLTÜR MERKEZİ YAPILMALI
Türkiye’nin her yerinde kültür merkezi bulunuyor. Trabzon’da kültür merkezi var gibi ama Hamamizade belediyenin birimleri ile doldurulmuş bir şekilde. Yalnızca kültür merkezi istiyoruz. Kültürle ilgili ne varsa içinde bulunması gerekiyor. Hamamizade Kültür Merkezi için kültür merkezi diyorlar ama orası belediyenin bir birimi. Trabzon Büyükşehir oldu ama kültür merkezi olmayan bir büyükşehir. Kütüphanemiz 1964 ile 1965 yılları arasında yapıldı. Trabzon İl Kütüphanesi küçük bir binaya sıkıştırılmış bir durumda. Bir kültür merkezi yapılıp orda güzel bir kütüphane yapılabilir. Trabzon’da kültürle ilgili ne varsa tiyatro, kütüphane, sinema, gibi kültürel ögeleri bulunduran, bir kültür merkezi yapılmasını talep ediyorum.
KÜTÜPHANE TAŞINMALI
Trabzon İl Kütüphanesi’nin buradan taşınıp Gülbahar Hatun Camisi’nin önünün açılmasını istiyorum. Bununla ilgili bayağı mücadele verdik. Hala da diyorum o zamandan beri buraya kesinlikle bir kültür merkezi yapılması gerekiyor. Şuan da Avni Aker’in bulunduğu yere bir kültür merkezi yapılabilir. Muhtar olduğumdan beri bunu diyorum. Bunu benden önce büyüklerimiz düşünmeli. Trabzon'da proje yapanlar düşünmeli ama düşünmüyorlar ya da düşünüyorlar. Düşmüşler yolların peşine, Trabzon güzelleşmeli artık.
MAHALLEMİZ ÖKSÜZ DURUMDA
Gülbaharhatun Mahallesi tarih bakımından çok geniş bir tarihe sahip. Birçok devlet kurumunu içinde barındırıyor .Valilik burada, Emniyet Müdürlüğü burada defterdarlık gibi tüm birimler burada. Bu mahalleye çok farklı olarak bakmaları gerektiğini düşünüyorum. Trabzon’un tam merkezi konumunda bu yüzden daha çok hizmet yapılması gerekiyor. Ama yapılan hiçbir şey yok. Mahallemiz öksüz kalmış durumda.
SURLAR GÜN YÜZÜNE ÇIKARILSIN
Surlar aydınlatılsa çok güzel olur. Ayrıca surların etrafını kapatan ve üzerine yapılan evlerin kamulaştırılarak tarihi hüviyetinin gün yüzüne çıkarılması gerekir. Ne yazık ki tarihi surların üzerine ve kenarlarına yapılan evler, tarihin üzerini örtüyor. Yetkili makamlara önerimiz, bu tarihi surların etrafına ve üzerine kurulan evleri kamulaştırarak tarihi gün yüzüne çıkarmalarıdır. Eski tarihi evlerin de restore edilmesi ve korunması gerekiyor. Buradaki kurumlarda herkes oturmuş masasının başına kimsenin fikir ürettiği yok. Makamda oturanlar bir şeyler üretmeli. Ama üreten millet değiliz. Tüketen milletiz.
HERKES MASA BAŞINDA…
Valilik binasının önündeki o parkı bir görün oraların daha güzel bir şekilde estetik olarak düzenlenmesi gerekiyor. Ama siyasiler ne yapıyor. ‘O öyleydi bu böyleydi’ diyor. Sen ilk gözünün önündeki yerleri yapmıyorsun. Valilik Binasının oradaki yeri görmüyorsan başka bir şeyi hiç göremezsin. O park güzelleştirilebilir. Mühim olan bir fikir üretmek, at ortaya ama pek bunu uygulayan yok. Ben belediye başkanı olsam bir tane çalışanımı masa başında oturtmam. Siz belediyesiniz Trabzon’a hizmet etmeniz gerekiyor. Trabzon’u gidin bir gezin raporlar düzenleyin derim. Haftalık rapor yapılmasını bir şeyler üretmesini isterim. Şuan herkes masasının başında gidip bir yeri görmeden fikir üretmeden iş yapıyor.
YAPILACAK AMA NE ZAMAN?
Tarihimizi kültürümüzü korumamız gerekiyor. Burada tarih yatıyor. Gülbaharhatun Mahallesi’nde Fatih Sultan Mehmet’in gelini, Yavuz Sultan Selim’in annesi, Kanuni Sultan Süleyman’ın babaannesi İkinci Beyazıt’ın eşi. O kadar değerli tarihi kültüre sahibiz. Bakıyoruz ki pek de o bilince sahip değiliz. Tarihimizi, kültürümüzü korumuyoruz. Benim mahallem en güzel mahalle olsun fikrindeyim. Tarihi ortaya çıksın eski binalar yıkılsın yeni binalar yapılsın. Güzel görünsün. Karmakarışık olmuş şuan Gülbaharhatun Mahallesi. Tarihi evler koruma altına alındı; restore edilecek ama ne zaman restore edileceği belli değil. Sonu belli olmayan bir şeyin içerisindeyiz. Sonuç belli değil. Tarihi evler, Kültür Varlıkları Koruma altına aldık ama oradaki eski binaları restore etmedikten sonra koruma altına alınması gereksiz. Bir fikir ortaya atıldı mı onun peşinden git onu gerçekleştir.
SOSYAL DOKUMUZ BOZULDU
Şuan mahallemizde yabancı uyruklu insanlar var. Afgan ve Suriyeli uyruklu insanlar mahallemizde suç oranlarının artmasına sebep oldu. Sosyal doku yavaş yavaş bozuldu ve kayboldu. Ben burada bu insanların sıkıntı yaratacağına inanıyorum. Esrar satışı yapılıyor. Buraların kentleşmesi lazım. Bizim mahallede eski evler çok olduğu için 50 ile 60 Afganlı var. Dengeleri bozdular artık. Bir Afganlı burada bir kızı bıçakladı. Polis baskınıyla esrar ele geçirildi. Bir tane tecavüz olayı yaşandı. Bir kavga yaşandığında telefonumuz çalındı diyorlar. Suç duyurusunda bulunuyorlar haksız olarak. Karadenizde Son Nokta