Trabzon'da öğrenciler hayallerini kille şekillendiriyorlar
Trabzon Cudibey Ortaokulunun başlattığı "Mutlu Çocuklar Projesi" kapsamında açılan heykel kursuna katılan 15 öğrenci, hayallerini kille şekillendirerek eserler ortaya koyuyor.
Trabzon Cudibey Ortaokulu öğrencileri, kilden yaptıkları heykellerle el becerilerini geliştiriyor.
Okul yönetiminin 2017-2018 eğitim-öğretim yılı başında başlattığı "Mutlu Çocuklar" Projesi kapsamında görsel sanatlar öğretmeni ve heykeltıraş Serkan Suphi Ertuğrul tarafından heykel kursu açıldı.
Kursa katılmaya karar veren 15 öğrenci, okulda hafta içi 2 gün verilen kursta kile şekil vererek el becerilerini geliştirmeyi öğreniyor.
Çalışırken klasik müzik dinleyen öğrenciler, hayal ettiklerini heykele dönüştürüyor.
Okul müdürü Olcay Bulut, öğrencilerine yönelik açtıkları kurslarla Trabzon'da farklı bir okul olmayı amaçladıklarını söyledi.
Sanatın bir toplumun ruhu olduğunu vurgulayan Bulut, "Eğitimciler olarak bizlere de görevler düşmektedir. Öğretmenimizle çocuklarımızın kilden eserler yaparak, kendi iç dünyalarını sergilemelerini hedefledik. Çocuklarımızın eserlerini yıl sonunda açacağımız sergiyle taçlandıracağız." dedi.
Görsel sanatlar öğretmeni Serkan Suphi Ertuğrul da heykeltıraşlıkta kendisini küçük yaşlardan itibaren geliştirdiğini belirtti.
Okullarında ilk kez heykel kursu açtıklarını ifade eden Ertuğrul, çocukların ifade yeteneğini geliştirmeyi ve sanatı seven toplum oluşmasına katkı sunmayı amaçladıklarını anlattı.
Ertuğrul, kursta eğitim alan çocukların her birinin özgüveninin artacağını dile getirerek, "Çocuklara bu sanatı sevdirmek için farklı uygulamalar yapmaya çalıştık. İlerleyen yıllarda kursa katılan öğrencilerin sayısının artacağını düşünüyorum." diye konuştu.
"HER ÇOCUK YETENEKLİDİR, ÖNEMLİ OLAN BU YETENEĞİ KEŞFETMEK"
Çocukların ileride mesleklerinin dışında heykeltıraşlığı hobi olarak sürdürebileceğine işaret eden Ertuğrul, şunları söyledi:
"Çocukların içindeki yeteneği dışarı çıkarmak bizim görevimiz. Her çocuk yeteneklidir, önemli olan bu yeteneği keşfetmek, bu yeteneğin üzerindeki düğmeye basmaktır. Çocuklar kurs sayesinde heykeltıraşlığın bir meslek olduğunu öğrendiler. Heykel bir duygu aktarımıdır. Çocukları 'Döktünüz, kirlettiniz.' diye kısıtlamıyorum. Eğer biz kısıtlanmış bir ortam içerisinde bu kursu gerçekleştirseydik, çocukların el becerileri gelişmezdi."
Ertuğrul, çocukların serbest çalışmalarında kendi hayallerindeki eserleri yaptıklarını anlatan Ertuğrul, "Çocukların duygusal altyapıları farklı olduğu için her birinin eseri değişik oluyor. Çocuklara 'Sevdiğiniz bir hayvanı yapın.' diyorum, biri 'Benim canım sosisli hamburger yapmak istiyor.' diyor ve kilden sosisli hamburger yapıyor. Kimisi küpten yengeç yapıyor. Böylelikle çocukların hayal gücü gelişiyor ve stilize çalışması yapmış oluyorlar." dedi.
"ÖZGÜVENİMİN ARTTIĞINI DÜŞÜNÜYORUM"
Heykel kursuna katılan Cemre Merve Aytekin, kursun açılacağını duyduğunda çok mutlu olduğunu belirterek, "Resme yatkınlığım vardı. Bu kursla el yeteneğim daha da gelişti. Yaptığım serbest çalışmamda bir ruhun iki yüzlü olduğunu anlatmaya çalıştım. Kendimi geliştirip güzel sanatlar lisesine gitmeyi düşünüyorum. Öğretmenimiz gibi ilerde sergiler açmak istiyorum." diye konuştu.
Iraklı Hasan Ahmet de 3 yıldır Trabzon'da yaşadıklarını ifade ederek, heykel kursu açılacağını duyunca kayıt yaptırdığını ve kursta güzel vakit geçirdiğini söyledi.
Ecem Nisa Kara da daha önceden el becerisi olduğunu kaydederek, "El becerimin hayal gücümü geliştirdiğini, özgüvenimin arttığını düşünüyorum. Burada timsah yaptım. Çalışırken okulun yoğunluğunu ve stresini atıyorum. Benim için bu kurs hobi haline geldi. Kendimi ona göre geliştireceğim." ifadesini kullandı.
Cemre Nur Beder de kursta birçok eser yaptığını belirterek, ilerde Atatürk heykeli yapmak istediğini dile getirdi.