Trabzon'da öğretmenin başına gelen talihsiz olay
Kızı stres atsın diye aldı hastanelik oldu
Yayınlanma:
Trabzon'da 17 yıldır sınıf öğretmenliği yapan Emine Karaca, TEOG sınavına hazırlanan kızına "zıp zıp hamuru" yapmak için aldığı boraks yüzünden hastaneye kaldırıldı.
Karaca, kızı ile tamamen organik olduğunu düşünerek aktardan satın aldığı "boraks"ı kullanarak "zıp zıp hamuru" yaptı.
Kızının, bir süre oynadıktan sonra su şişesine koyarak erittiği hamurun içinde bulunan suyu kazara içen Karaca, önce Vakfıkebir Devlet Hastanesinde, ardından da Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Farabi Hastanesinde tedavi altına alındı.
Sağlık durumu iyi olan anne Emine Karaca, yaptığı açıklamada, kızının isteği üzerine internette zıp zıp hamuru yapım videolarını izlediğini belirterek, "Oyun hamuru yapımında boraks kullanıldığını gördüm, baktım ki aktarda ve eczanelerde satılıyor, doğal olarak kullanılabilir diye düşündüm ve aldım. Eve gelince de kızımla yoğurduk ve oynadık." dedi.
Boraksın temizlik malzemesi olarak kullanıldığını bilmediğini dile getiren Karaca, "Kızımın stres atması için böyle bir hamur yapmaya karar verdik. Kızım hamuru su şişesine koydu, suda çözünen boraks renk vermediği için bilmeyerek bu suyu içtim" diye konuştu.
Karaca, suyu içtikten sonra rahatsızlık hissetmediğini ancak kızının uyarısı üzerine hastaneye başvurduğunu dile getirerek, durumun ciddiyetini doktorlarla görüştükten sonra anladığını söyledi.
- "Boraks ciddi patolojiler oluşturan bir madde"
KTÜ Tıp Fakültesi Göğüs Cerrahisi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Celal Tekinbaş da "zıp zıp" denilen oyun hamurunun, evde ebeveynler tarafından da hazırlanabildiğini belirterek, "Hamurda kullanılan bu madde suda ve sıcakta çözülüyor ve bulamaç haline geliyor. Bu hastamız da bu hamurun oluşturduğu maddeyi yanlışlıkla içiyor ve 3 ile 4 yudumdan sonra yanlış bir şey içtiğini fark ediyor. Boraks direkt mideye gittiğinden kanda emiliyor ve bu nedenle de yemek borusuna gittiği için ciddi patolojiler oluşturan bir madde." diye konuştu.
Prof. Dr. Tekinbaş, bu maddenin kana geçtiği için birçok organda yetmezlik, kalpte ritm bozuklukları ve akciğerde hasarlara, hatta ölüme kadar birçok sağlık problemine yol açabileceğine dikkati çekerek, hastayı tedavi altına aldıklarını ve şu anda kan tahlillerinde ve tetkiklerde olumsuz bir durumla karşılaşmadıklarını kaydetti.
Celal Tekinbaş, bu maddenin uçucu olduğundan dolayı solunum yollarına kaçarak astım, bronşit yaptığını belirtti.
Sağlık Bakanlığının kimyasal madde satılmasını yasakladığına işaret eden Prof. Dr. Tekinbaş, şunları söyledi:
"Maalesef boraks denilen maddeden üretilen oyun hamurları var. Şu anda bu durum medyada da çok yer aldı. Biz özelikle bu konuda hem ebeveynleri hem öğretmenleri hem de çocukları uyarmak için katkıda bulunmak istiyoruz. Evde yapıyorlar ve birçok madde içine katılarak yapılıyor. İçine katılan maddelerin birçok olumsuz etkisini insanlar görebiliyor."
Göğüs cerrahisinde araştırma görevlisi Kübra Nur Seis ise boraksın, zararlı, uçucu, bağımlılık yapıcı bir madde olduğunu kaydederek, "Uçucu, bağımlılık yapıcı maddelerin 18 yaş altında kullanılması yasak. Buna rağmen çok yaygın. Okulların yanındaki kırtasiyelerde de satılıyor." dedi.
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.