Trabzon’da randevu sıkıntısı ile gündeme gelen Diş Hastanesi’nde yeni düzenleme
Trabzon İl Sağlık Müdürü Hakan Usta hasta randevularında yaşanan sıkıntı ile ilgili Haber61’e önemli açıklamalarda bulundu.
Trabzon İl Sağlık Müdürü Dr. Hakan Usta, Trabzon’da özellikle Diş Hastanesi’nde yaşanan randevu sıkıntısı ile ilgili olarak Haber61’e yaptığı açıklamada yeni bir düzenleme yaptıklarını belirterek, “bu günden sonra bir nebze daha rahatlık olacaktır Diş Hastanesi’nde” dedi.
“DİŞ HASTANESİ’NDE YENİ DÜZENLEME İLE RAHATLAMA OLACAK”
Diş Hastanesi’nde yapılan uygulamayı kaldırarak randevularda bir nebze daha rahatlama sağlayacaklarını ifade eden Hakan Usta, “bizim randevu sistemiyle ilgili de zaman zaman sitemler zaman zaman serzenişler geliyor. Özellikle bizim Diş Hastanesi’nden başlamak üzere söyleyecek olursak, Diş Hastanesi’nde daha önceden bizim randevuyla çalışma dururumuz vardı. Randevusu olan vatandaşta yine geliyordu. Randevu oranları bu kadar dolmuyordu. Randevusuz olarak aynı yerde oluyordu. Bir hekimin diş hekimi olarak bakabileceği sayı normalde 15 iken biz bunu 19-20’lere kadar çıkarmış durumdayız. Bir günde bir hekim bu kadar kişiye bakabilir. Bunun 15’ini randevuyla alabiliyor, diğer kısmını ise randevusuz olarak gelenler doldurmuş oluyor. Önceden bu nasıldı diyelim 8-10 tane randevulu alabiliyordu, geri kalanı randevusuz gelenlerle doluyordu. Aynı hesap aslında fark eden bir şey yok. Sadece ne oluyor randevuyla gelindiği zaman hekimde rahat ediyor, vatandaşta rahat ediyor. Çünkü belli bir sırayla belli bir düzenle geliniyor. Temaslar ortadan kalkmış oluyor. Biz Diş Hastanesi’ndeki bu yoğunluğu, bu yığılmayı talebi de gördüğümüz için daha düne kadar yapmış olduğumuz bir uygulamayı da oradan geri çektik. Yurt içi uçak otobüs gibi yolculuklarda giden gelenlerde alınacak test olayını diş hastanesinde yapıyorduk. Bu günden itibaren o olayı oradan çektik, orada kullandığımız personelimizi, diş hekimimizi de yine sağlık hizmetine kaydırdık. Bu günden sonra bir nebze daha rahatlık olacaktır Diş Hastanesi’nde. Tabi biz bu hizmeti oradan kaydırırken ne yapabildik, Toplum Ruh Sağlığı Merkezi’ndeki hizmetimizi durdurmak zorunda kaldık. Oradaki hastalarımızın birazcık tedavisini ötelemek durumunda kaldık. Çünkü başka mekânlar bizim üretebilme şansımız yok. Oradaki hizmeti bir süreliğine öteleyip, o hizmeti orada planladık. Bu hizmet sadece İçişleri Bakanlığı’nın talimatı gereği sadece iç hat uçak yolculuklarında kullanılmaya başlandı birkaç gündür. Bizde onu bu günden itibaren Toplum Ruh Sağlığı Merkezi dediğimiz Numune Hastanesi bahçesindeki binamızda yapacağız. O tür vatandaşlarımızı da oraya yönlendirmemiz gerekiyor” dedi.
“HEKİM KARDEŞLERİMİZDE, DİĞER SAĞLIK PERSONELİ ARKADAŞLARIMIZ DA AZAMİ ÖZVERİYLE ÇALIŞIYOR”
Hekimlerinde, diğer sağlık personelinin de azami özveriyle çalıştığını sözlerine ekleyen Hakan Usta, “MHRS dediğimiz randevu sistemimi aslında bizim yıllarca var olan bir sistemimiz. Bu sistem de varken insanlar kullanmıyordu. “Ben nasılsa giderim, muayene olurum” dürtüsüyle hareket ediyordu ve randevu sistemimiz %10 %15 hastanesine göre doluyordu. Ama hekimin bakacağı hasta sayısı normal standartların üzerinde, mecburen biz rakamlar oluşturuyoruz. Düşünün ki 60 veya 70 hasta bakacaksa bir hekimimiz onu zaten bakıyordu. Şimdi de MHRS dediğimiz randevu sistemiyle hekimin randevuyla bakabileceği hasta sayısı maksimum %36. Bunu 40 olarak farz edecek olursak, 40 hasta randevuyla gelebiliyor ama diğer kalan hastalar zaten randevusuz gelenlerden bakılıyor. Hekimimiz yine 60-70 hastayı bakıyor. Hekimler bu konu da duyarlılığına özverisine devam ediyor zaten. Birçok hekimimiz kendi üzerine bakabileceği hasta sayısından fazlasını yazdırıyor zaten. Ama takdir edersiniz ki; bir hekime 60-70 hasta baktırılan bir durumda, “buna ayrıca 10 tane 20 tane daha bak, her gün bu hizmeti devam ettir” diyebilme şansımız yok. Bu doğru da değil. Çünkü bu da bir insan, onun da bir şekilde dinlenmeye ihtiyacı var. Kaldı ki sadece poliklinik hizmetinden ibaret değil hekimin hizmeti. Acili var, ameliyathanesi var, servisi var, konsültasyonları var, onun da hasta olmaya hakkı var. Birçok şeyi hekim sırtlanmışken, yine ondan beklenti içerisinde olmamıza gerek yok. Zaten azami özveriyle çalışıyor hekim kardeşlerimiz de diğer sağlık personeli arkadaşlarımız da. Dolayısıyla bunu çok fazla bence ajite bir duruma getirmememiz gerekiyor. Azami bir şekilde randevular ve mümkün olduğunca da randevusuz vatandaşlara hizmet vermeye gayret ediliyor. Gerçekten mağdur olduğunu düşünen vatandaşımız olduğunda ve hastalığıyla alakalı her şeye rağmen muayene olamadığını düşünen vatandaşımızda o hastanelerdeki idarecilerimize gittiğinde onlarda ona duyarlılık gösteriyorlar, bundan müsterih olsunlar” ifadelerini kullandı.
Haber61 - Haber Servisi -