Trabzon’da suya zam isyanı! “Otomatiğe bağlandı”
Ortahisar Belediyesi CHP’li Meclis Üyesi Oktay Söğüt, Trabzon’da suya yapılan zammın otomatiğe bağlandığını söyledi.
Trabzon’da Ortahisar Belediyesi CHP’li Meclis Üyesi Oktay Söğüt, suya her ay zam yapıldığını ve bu zammın otomatiğe bağlandığını belirterek, “Musluğu Kapat Trabzon” çağrısı yaptı.
Oktay Söğüt yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi;
“MUSLUĞU KAPAT TRABZON!
1 Haziran 2022 tarihinde suya yüzde 47 zam yapan Trabzon Büyükşehir Belediyesi, -bu zam yetmezmiş gibi- aldığı bir kararla bu tarihten sonra da her ay, bir önceki ay açıklanan tüfe oranı kadar suya zam yapıyor. Kısacası zammı otomatiğe bağladı. Bu sebeple, geçen ay 9 lira 34 kuruş olan suyun metreküp fiyatı, bu ay 9 lira 45 kuruş, önümüzdeki ay 10 lira 7 kuruş olacak.
Haziran ayında 5 lira 22 kuruş olan suyun metreküpü, yüzde 47 oranında zamlanıp 7 lira 67 kuruş olmuştu. O tarihten itibaren her ay zamlanan suyumuzun geçen ay metreküp fiyatı 9 lira 34 kuruş idi. Şubatta ödeyeceğimiz Ocak ayına ait faturalarımız, Aralık ayı tüfe oranı kadar yani 1,16 zamlanacak ve 9 lira 45 kuruş olacak. Mart ayında ödeyeceğimiz Şubat ayına ait faturalarımız ise (önceki gün açıklanan) Ocak ayı tüfe oranı kadar yani 6,65 zamlanarak 10 lira 7 kuruş olacak.
6 bedelli faturalarımız, katı atık bertaraf bedeli eklendikten ve otomatik zamma bağlandıktan sonra, iyice şişerek ödenemez hale geldi. Oysaki sosyal devletin, ilgili kamu kuruluşlarının ve belediyelerin en başta gelen görev ve sorumluluklarından birisi, tüketiciye -vatandaşa- yeterli, sağlıklı ve ucuz, hiç geliri olmayanlara ise ücretsiz su sağlamaktır. Hal böyleyken Trabzon Büyükşehir Belediyesi ve ilgili kurum TİSKİ tam tersini yaptı, yapmaya devam ediyor. 7 ay önce 5 lira 22 kuruş olan suyumuz önümüzdeki ay 10 lira 7 kuruş olacak, kısacası 7 ayda yüzde 93 zamlanacak.
7 ayda suyumuza yapılan yüzde 93’lük zam, sadece zam değil Trabzon’a ve Trabzonluya yapılan zulümdür. Ne zam ne de zulüm kaderimiz değildir. Otomatik su zammına son verilmesi, su ücretinin makul seviyelere çekilmesi ve az kullananın daha az ödediği kademeli faturalandırma uygulamasına ivedilikle geçilmesi gerekmektedir.”
Kaynak: