Trabzon'da tarihi binaya tabela asılması TBMM'ye taşındı

CHP’li Ahmet Kaya Trabzon’da tarihi binaya yapılan sıva ve tabela işlemini meclis gündemine taşıdı. Kaya, Bakan Ersoy'a konu ile ilgili 6 soru yöneltti.
Trabzon'da tarihi binaya tabela asılması TBMM'ye taşındı

Cumhuriyet Halk Partisi Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya, Trabzon’un Ortahisar ilçesinde Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü’nün kullanımına tahsis edilen ve koruma kararı bulunan tarihi binaya sıva yapılıp ışıklı tabela takılarak verilen zararı TBMM gündemine taşıdı.

Tadilat işlemi için Trabzon Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu’na başvuru yapılıp yapılmadığını soran Kaya, tarihi binanın renk dokusundan farklı bir tonda sıva işlemi yapılmasını ve tabela takılabilmesi için duvar dokusuna kaç delik açıldığını Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’a sordu.

Trabzon'da tarihi binaya tabela asılması TBMM'ye taşındı

TARİHİ BİNANIN DUVARINA SIVA YAPIP TABELA TAKTILAR

2019 yılında Ortahisar Kaymakamlığı’nın kullanımındayken Trabzon Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü’ne tahsis edilen eski mahkeme binasına sıva yapılarak LED ışıklı tabela takılması Trabzon gündeminde tartışılıyor. Ahmet Kaya, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un yanıtlaması istemiyle verdiği yazılı soru önergesinde, tarihi binanın dış cephesi üzerinde yapılan işlem için ayrıca koruma kuruluna başvuru yapılıp yapılmadığını sordu.

Trabzon'da tarihi binaya tabela asılması TBMM'ye taşındı

KUZUYU KURDA EMANET ETMİŞLER

Tarihi binaya sıva yapılmasının ve ışıklı tabela takılmasının restorasyon tekniğine aykırı ve özensiz yapılması nedeniyle Bakanlığın herhangi bir inceleme yapıp yapmayacağı sorusunu da yönelten Kaya, “Çok zengin bir tarihsel geçmişe ve binlerce kültür varlığına sahip olan Trabzon’umuz, bu sorumsuz tutumu hak etmiyor. Mahkeme binası olarak kullanılan tarihi binanın ön cephesine vurulan sıvanın rengini dahi tutturamamışlar. Üstelik duvara tabelayı oturtmak için kaç delik açıldığı da belli değil. Resmen kuzuyu kurda emanet etmişiz. Kültür varlıklarını korumakla bizzat mükellef bir kurumumuzun bu duyarsızlığı olacak iş değil. Trabzon’umuz bu keyfi ve ciddiyetsiz tutumu asla hak etmiyor. Tarihi dokuya bizzat sahip çıkması gereken kurumların pervasızlığına Trabzon kamuoyu da sessiz kalmadı. Trabzon sahipsiz değil, konunun takipçisi olacağız” yorumunda bulundu.

Trabzon'da tarihi binaya tabela asılması TBMM'ye taşındı

Kaya’nın soru önergesinde Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’a yönelttiği sorular şöyle:

1-    Bahse konu tarihi binanın dış cephesi üzerinde işlem yapılması için Trabzon Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu’na başvuruda bulunulmuş mudur, bulunuldu ise kim ya da hangi kurum tarafından başvuru yapılmıştır? 
Başvuru tarihi nedir?

2-    Başvuruya ilişkin olarak Trabzon Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu olağan toplantısında, ilgili başvuru gündeme alınmış mıdır? 
Toplantı hangi tarihte yapılmıştır? 

3-    Toplantının neticesinde tadilat/restorasyon için karar alınmış mıdır, alınmış ise müdahale projesi çizilmiş midir, dosya numarası ve karar numarası nedir?

4-    Bahse konu tarihi binanın ön cephesi üzerine “Trabzon İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü” yazılı ışıklı tabela asmak için tarihi yapı cephesine kaç delik açılmıştır? 

5-    Takılan tabelanın altına bina dokusundan farklı bir tonda sıva işlemi yapıldığı görülmüştür, bu sıva işlemi ve bina dokusunun delinmesi işlemi tadilat müdahale projesi ile uyumlu mudur, bu yönde işin projeye uygunluk denetimi yapılmış mıdır?

6-    Tarihi yapıları korumakla bizzat görevli olan Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı il müdürlüğünün, bahse konu tarihi yapıya restorasyon tekniklerine aykırı şekilde ve özensiz bir biçimde tabela asması ve bu durumun Trabzon kamuoyunda kaygıyla karşılanması nedeniyle herhangi bir inceleme yapılacak mıdır?

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir