Trabzon'da tarihi konak yeniden canlanacak
Tarihi Kundupoğlu Konağı yapılacak restorasyonla yeniden hayat bulacak.
Trabzon'da sivil mimarinin en eski örneği olan Kundupoğlu Konağı, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünce restore edilerek turizmin hizmetine sunulacak.
Ortahisar ilçesine bağlı Pazarkapı Mahallesi'nde, kentin en eski evlerinden olan ve tarihi 18. yüzyıla dayanan tescilli konak, Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı'nın (DOKA) desteğiyle aslına uygun restore edilerek, çevre düzenlemesi yapılacak.
İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünce hazırlanan ve 1 milyon 400 bin liraya mal olması öngörülen proje kapsamında, tarihi konağın, kültür ve sanat müzesi olarak hizmet vermesi planlanıyor.
Sözleşmesi DOKA ile İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından imzalanan projenin, kısa sürede ihaleye çıkması ve 2019'un ilk ayından itibaren restorasyon çalışmalarına başlanması hedefleniyor.
"BU YAPIYI YENİDEN HAYATA DÖNDÜRMEK İSTİYORUZ"
İl Kültür ve Turizm Müdürü Ali Ayvazoğlu, Kundupoğlu Konağı'nın bulunduğu alanın kentsel sit alanı olduğunu söyledi.
Konağın bulunduğu bölgede tarihi konaklar, cami ve hamamın yer aldığını dile getiren Ayvazoğlu, "Konağımızın bulunduğu alan, sivil mimarinin en eski örneklerinin bulunduğu bir yer. Kundupoğlu Konağı da sivil mimari örneklerinin en güzel ve en eskisidir." dedi.
Ayvazoğlu, konağın tarihinin 18. yüzyıla dayandığını vurgulayarak, "Zaman içerisinde pek çok noktası ortadan kaldırılmış ama biz bunu yeniden hayata geçirecek, aslına döndürecek bir proje hazırladık. İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü olarak bu yapıyı yeniden hayata döndürmek ve sivil mimarimizin Trabzon'daki en eski örneği olan Kundupoğlu Konağı'nı canlandırmak istiyoruz." diye konuştu.
Konağın restorasyonuna yönelik bir proje hazırladıklarını ve DOKA'ya hibe başvurusunda bulunduklarını aktaran Ayvazoğlu, "DOKA'dan yaklaşık 1 milyon 400 bin liralık hibeyi aldık. Rölöve ve restorasyonu onaylanan bu projeyi kısa sürede hayata geçirmek ve burayı yaşayan bir kültür ve sanat müzesi haline getirmek istiyoruz." ifadelerini kullandı.
"RESTORASYONA 2019'UN İLK AYINDAN İTİBAREN BAŞLAYACAĞIZ"
Ayvazoğlu, projeyle ilgili kısa sürede ihaleye çıkacaklarını belirterek, restorasyonun ise 2019'un ilk ayından itibaren başlayacağını ifade etti.
Binanın, 18. yüzyılla tarihlenen iç ve orta sofalı sivil mimarinin bir örneği olduğuna dikkati çeken Ayvazoğlu, tavandaki işlemelerin, kalem ve ahşap işçiliğinin görülmeye değer olduğunu vurguladı.
Ayvazoğlu, konağın bahçesinde 1846 yılında yapımı tarihlenen bir çeşme olduğuna dikkati çekerek, sözlerini şöyle tamamladı:
"Osmanlı döneminin yaşayan sokak kültürü dahil olmak üzere, bina yapılarının örneklerinin de ayrıca bulunmuş olduğu bir alan içerisindeyiz. Dolayısıyla bu yapı alanlarının pek çoğu kültürel varlığımız olarak tescillenmiş durumda. Bunları yeniden hayata geçirerek kültür ve turizm potansiyelini artırıp, sürdürülebilir bir turizm ve kültür aktivitesine kavuşmayı amaçlıyoruz. Trabzon'un yaşayan kültürünü geleceğe aktarmak istiyoruz. Hedefimiz, bu yapıyı Trabzon'un yaşayan bir kültür sanat müzesi haline dönüştürmektir."