Trabzon'daki camiyi böyle paylaştı, rezil oldu
Ünlü oyuncu Orhan Aydın'dan komedi gibi paylaşım! Büyük tepki çekti
Gümüşhane ve Trabzon il sınırında yer alan 1800 rakımlı Kadırga Yaylası’ndaki Kadırga Açık Camisi'ne laf atan tiyatro oyuncu Orhan Aydın paylaşımıyla sosyal medyada hem alay konusu oldu hem de çok sert tepki gördü.
Fatih Sultan Mehmet döneminde bizzat talimatıyla yapılan camiyi eleştiren ancak o dönem yapıldığını bile bilmeyen tarihten bihaber Orhan Aydın, ''Bu ne gerçekten bu ne. Ne Hale getirdiniz güzelim ülkeyi be. Hiç mi utanmanız arlanmanız yok?'' gibi çirkin ifadeler kullandı.
SOSYAL MEDYADA ALAY KONUSU OLDU
Tarihten bihaber olan Orhan Aydın'ın paylaşımına çığ gibi tepki yağdı.
FATİH SULTAN MEHMET CUMA NAMAZI İÇİN YAPTIRMIŞ
Gümüşhane ve Trabzon il sınırında yer alan 1800 rakımlı Kadırga Yaylası’ndaki Kadırga Açık Camisi’nde, yüzyıllardır binlerce insan açık havada ibadet ediyor.
Gümüşhane ve Trabzon sınırları arasındaki Kadırga Yaylası'nda bulunan Açık Hava Camii, hep farklılığı hem de tarihi ile Doğu Karadeniz'de gezilmesi gereken yerler listesinde yer alıyor.
Çevresi taşlarla çevrili olan ve iki adet minaresi bulunan Kadırga Camii; çatısı cami, kubbesiz cami, duvarsız cami gibi isimlerle anılıyor. Çünkü burada 2 adet minare ve etrafındaki çevreli taşlardan başka bir yapı bulunmuyor. Bu açık hava caminin ilginç bir de hikayesi bulunuyor.
1461 yılında bölgede Trabzon Rum Devleti ile savaşan Fatih Sultan Mehmet, savaşın ardından komutanlarına arkadaşı Kadir Ağa'yı sormuştur. Kadir Ağa'nın bu yaylada savaşırken şehit olduğu söylenmiş. Bunun üzerine arkadaşının mezarını ziyaret etmek isteyen Fatih Sultan Mehmet, askerleriyle beraber yaylanın bulunduğu bölgeye doğru yola çıkmış.
Cuma günü sabah saatlerinde arkadaşının yaylada bulunan mezarını ziyaret eden Fatih Sultan Mehmet, cuma namazını burada askerleriyle birlikte kılmak için yer belirlemiş. Padişahın belirlediği alan, askerlerin topladığı taşlarla çevrilmiş ve bir açık hava cami görünümüne bürünmüş. Fatih Sultan Mehmet ve askerleri burada cuma namazını kılmışlar.
Padişah ve askerlerinin Temmuz ayının üçüncü cuma günü burada namaz kıldığı düşünülmektedir. Bu nedenle binlerce insan, hep birlikte her yıl temmuz ayının üçüncü cuma günü burada birlikte cuma namazı kılmakta ve çeşitli şenlikler düzenlemektedir. Bu şenlikler, Kadırga Şenlikleri olarak geçmektedir. Ayrıca yaylanın adının Kadir Ağa'dan gelerek Kadırga Yaylası olarak adlandırıldığı söylenmektedir.
Bölgeye gelen vatandaşların isteği ve bağışları ile birlikte 90'lı yılların başında taşlarla çevrili alana 2 adet minare inşa edilmiş. İçeride yaklaşık 5 bin kişinin namaz kılabildiği bölgede, temmuz ayının üçüncü cuma gününde yaklaşık 10-15 bin kişi oluyor ve bazı vatandaşlar dış kısımda namazlarını kılıyorlar. Kadırga Yayla Şenlikleri'ne hem yurt içinden hem de yurt dışından binlerce ziyaretçi geliyor. Vaaz mekanı ve minberin de bulunduğu camide farklı dönemlerde de namaz kılınabiliyor.