Trabzon'daki projelerde son durum! "Güney Çevre yolu önceliğimizdir"

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Kasım ayı meclis toplantısı gerçekleştirildi.
Trabzon'daki projelerde son durum! "Güney Çevre yolu önceliğimizdir"

EREN: AMACIMIZ TRABZON'A DAHA İYİ HİZMET ETMEKTİR

TTSO Meclis Başkanı M. Şadan Eren, Kasım ayı faaliyet filminin izlenmesinin ardından yaptığı konuşmada, "10 Kasım münasebetiyle Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü rahmet ve özlemle anıyor, tüm öğretmenlerimizin 24 Kasım Öğretmenler Günü'nü kutluyorum. Ayrıca Yönetim Kurulu eski Başkanlarımızdan Cevdet Eyüboğlu'nu rahmetle anıyorum. Arsin Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanlığına seçilen değerli Meclis Üyemiz Dursun Ali Sakarya'ya ve MOBİAD Başkanlığına seçilen değerli Meclis Üyemiz Vedat Muhçu'ya hayırlı olsun dileklerimizi iletiyoruz" dedi.

Trabzon'daki projelerde son durum! "Güney Çevre yolu önceliğimizdir"

Eren, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Odamızda yönetimler her dönem çalışmış, oda meclisi seçimler sonrası birlik olmuş, sonradan gelenler öncekilere göre daha iyisini yapma arzusu ile hareket etmiş, faydalarını göreceklerini düşündükleri noktalarda geçmişin birikimlerinden destek almıştır. Elbette ki bu odada meslek komitelerine, meclise, yönetimlere seçilmek belli bir donanım ve liyakatin sonucudur. Fakat şu nokta da unutulmamalıdır ki her geçen zaman yeni bir tecrübe ve birikim getirecektir. Yöneticilik koltukları acele kararlar alınmaması icap eden makamlardır. Geçen sürede oda meclisimizin bireysellikten uzak olarak, istişareye önem veren, birlik ve beraberlik içerisinde bir tutumda olma arzusunu gözlemlemekten duyduğum memnuniyeti ifade etmek istiyorum. Yarış artık seçimde kalmıştır. Bundan sonrası yarış değil Trabzon'a daha iyi hizmet etme arzusu ve çabası olacaktır. Hepimizin öncelikli amacı meslek komitelerimizin sorunlarını Oda meclisimizde seslendirmek, yönetim kurulumuz aracılığı ile çözmek olmalıdır. Bu noktada geçtiğimiz Salı günü ziyaret ettiğimiz TOBB Başkanımız Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu'nun bugüne kadar hep hissettiğimiz desteği de iş dünyamızın sorunlarını çözmekte en büyük gücümüz olacaktır. Trabzon Ticaret ve Sanayi Odamız geçtiğimiz yıllarda Trabzon sorunlarına çözüm önerileri bulunması noktasında da hep lokomotif olmuştur. Şehrimiz paydaşları ile oluşturulan bu diyaloğun bu dönemde de artarak süreceğine inanıyor, daha yaşanabilir bir Trabzon için el birliği ile çalışmamız gerektiğini düşünüyorum.",

Trabzon'daki projelerde son durum! "Güney Çevre yolu önceliğimizdir"

KAZAZ: TRABZON'A FAYDA SAĞLAYACAK HER ŞEYİN DESTEKÇİSİ VE TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ

TTSO Kasım ayı meclis toplantısında, Başkan Erkut Çelebi'nin görevli olarak yurtdışında bulunması nedeniyle yönetim kurulu adına konuşan Başkan Yardımcısı Ahmet Kazaz, "Bu meclis aslında Trabzon'un ruhu anlamına geliyor. Konuşmamda biraz bu ruhu da dikkate alarak bir şeyleri vurgulamaya çalışacağım" dedi.

Kazaz sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bildiğiniz gibi seçimin üzerinden yaklaşık bir ay geçti. Bu zamanın çok büyük bölümü tebrik kabulü ve protokol ziyaretleri ile geçti. Bu süreçte gösterilen ilgiden dolayı TTSO Başkanımız, yönetim kurulu, Meclis Başkanı ve divanı adına herkese çok teşekkür ederim. Seçim süreci bitti, bu süreçler de bitecek ve artık biz Trabzon ve Trabzon ticaretinin gelişimini sağlamak üzere hangi sorumlulukları yerine getirmemiz gerekiyorsa bunları yerine getirmek için uğraşıyor olacağız. Bunun da en önemli yolu bu meclis ve yönetim kurulundan geçiyor. Bu meclis 79 kişi ve her şeye 79 kişi olarak bakmak durumunda. Bizler de bu bilinçte olarak Trabzon'a nasıl katma değer, katkı sağlarız diye hareket etmeye çalışacağız. Açıkçası tüm konulara çok bütünsel bakmamız gerektiğini ve Trabzon'a fayda sağlayacak her şeyin destekçisi ve takipçisi olacağımızı özellikle vurgulamak istiyorum. Seçim sürecinde bunu destekleyecek çok güzel bir slogan vurguladık; Birlikte Yönetim Güçlü Trabzon. Birlikte yönetim Trabzon'un tüm organları demektir. Trabzon için doğruların ne olduğunu, her zaman bilimi, bilgiyi, veriyi, deneyimi, tecrübeyi ve özellikle de işbirlikçiliği kullanarak belirlemeye çalışacağız. Bunu da bu meclisin önünde yönetim adına ve bu süreç içinde sorumluluğu olan herkes adına vurgulamak istiyorum. Bunun için mevcut olan projeleri bu gözle değerlendiriyoruz. Süreçlerle alakalı bazen çok gereği olmayan bazı şeyleri yorumlamak durumunda kalıyoruz ya da yorumlanan şeyler belirli yargılarmış gibi algılanıyor. Bu anlamda şunun altını özellikle çizmek istiyorum; bizim mevcut olan projelerle alakalı hiçbir yargımız olmadan, kendi düşüncelerimizi de katarak Trabzon için kısa, orta ve uzun vadede nelere nasıl katkı sağlayabileceğimizi değerlendirmeye çalışıyoruz. Tabii ki bunları değerlendirirken de eleştirdiğimiz ya da dikkatimizi çeken şeylerin altını çizmemiz gerektiğini özellikle vurgulamak istiyorum. Kaynakların ve önceliklerin ne kadar doğru faydaya dönüştürüldüğü konusunu her şeyin önünde tutuyoruz. Çünkü bu Trabzon'un kazanımı. Bizlerin ya da herhangi bir kurumun ya da sürecin faydası değil. Zaman içinde de eleştirel düşünceleri her zaman önemseyeceğiz. Kendimiz de eleştireceğiz, tabii ki kendimizin de eleştirilmesini her süreçte dikkate alarak, değerlendirerek onlardan çıkaracağımız ödevler varsa onları da yerine getirerek değerlendirmeye çalışacağız."

Trabzon'daki projelerde son durum! "Güney Çevre yolu önceliğimizdir"

"YATIRIM ADASI SADECE TRABZON'UN DEĞİL TÜRKİYE'NİN PROJESİDİR"

TTSO Başkan Yardımcısı Ahmet Kazaz, oda tarafından yürütülen bazı projelerle ilgili şu anda ne durumda oldukları konusunda kısa bilgiler vereceğini belirterek, "Bu projeler şu anda ne durumda, bunlar için ne kadar kaynak harcanılmış, önlerinde ne tür sorunlar var ve bunları hep birlikte çözmemiz için ne yapmamız gerektiği konularını kısa biçimde değerlendireceğim" dedi.

Kazaz sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yatırım Adası projesiyle ilgili yönetim olarak fikir beyanımız söz konusu olacaksa, bununla ilgili söyleyeceğimiz şey sadece şu olur; Yatırım Adası aslında sadece Trabzon'un bir projesi değil ki. Türkiye'nin projesi. Burada yaratılacak olan her şeyde Türkiye'yi ilgilendiren bir süreç vardır. Bize yönetim olarak düşen, bu süreçte TTSO olarak bir sorumluluğumuz var ise bunu yerine getirmek için mücadele etmektir. Projeyle alakalı ne zaman hayata geçer, gerçekte ne olmalıdır konusunda bizim de tabii ki bazı soruları soruyor olmamız, bunları vurguluyor olmamız, bunları düşündürmek için dikkat çekiyor olmamız da çok normaldir. Bunun haricinde herhangi bir kavram söz konusu değildir. Bu tür projelerle siyasetle ticaret arasında bir kavram yaratılmaya çalışılır. Bizim ne siyaseten ne de farklı şekilde bir kavramımız söz konusu değil. Trabzon'a kazandırılacak olan her şey bizim için değerli ve kıymetlidir. Sadece gerçekçi bir sonuç oluşturması gerekiyor. Bu projenin bugünkü rakamlarla yaklaşık yatırım değeri de 5.5 milyar TL kadar bir rakamdır."

Trabzon'daki projelerde son durum! "Güney Çevre yolu önceliğimizdir"

İNOVASYON MERKEZİ PROJESİ

Kazaz, Teknokent alanı içindeki Biyoteknoloji, İnovasyon ve Yazılım Merkezi Projesi hakkında da şunları söyledi:

"İnovasyon Merkezi'nin yapısı da basit şekilde şöyledir; kullanılan arazi Hazine arazisidir. Kullanma hakkı Teknokent'indir. Biz Teknokent içinde TOBB'un da desteğiyle adı İnovasyon Merkezi olan bir yapı yaptık. Buraya TTSO olarak da 8 milyon 682 bin lira bir para harcadık. Sürecin protokollerdeki yerine ve söz sahibine bakarsak daha çok Teknokent olarak görülüyor. Burada da belli sorunlarımız var. Amacımız bu sorunları çözmeye çalışmaktır. Teknokent'i de görmek isteyen herkes gezebilir, ziyaret edebilir. Orada neyin olup olmadığını görebilir. Bu da herkesin kendi algısında ne yaratıyorsa o olur. Ama bizim niyetimiz burayı da projenin amacına yönelik, inovasyon içerebilecek, içinde teknolojiyi, geleceği barındıran, bu şehrin bugünü ve geleceği olan gençler için alan yaratabilecek bir hale getirmek için mücadele etmek olacaktır."

ISABELLA ÜZÜMÜ PROJESİ

Kazaz, yörede yetişen İsabella Üzümünden kozmetik ürün üretilmesiyle ilgili projeden bahsederken de şu ifadeleri kullandı:

"Her düşüncenin fayda yaratmak için oluşturulduğu konusundaki kanaatimizde bir problem yoktur. Buradaki süreçte de amaç, bölgemizin ürünü olan bir meyvenin ekonomiye dönüştürülmesi ve bölge ekonomisine katkı sağlayabilecek bir süreçte şekillendirilmesidir. Bunların kaynaklarının çok büyük bölümü de aslında değişik değişik kaynaklardan kullanılıyor. Çünkü proje amaçlarını gerçekleştirebilecek rakamlar TTSO'nun üretebileceği bir ekonomi değil. Mesela bu projenin yatırım değeri 2 milyon Euro. Bu kadar bir yatırım yapılırsa ancak ekonomiye dönüştürülebiliyor."

ÇİKOLATA ÜRETİM PROJESİ

TTSO Başkan Yardımcısı Ahmet Kazaz, çikolata üretim atölyesi projesiyle ilgili olarak da şunları söyledi:

"Bu projenin doğma gerekçesi Trabzon'da Borsa İstanbul Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesindeki genç kızların çikolata sektöründe deneyim kazanmasıdır. Ardından bu sektörde işgücü olarak anlamında deneyimli kaynak oluşturulması veya bu çocuklardan girişimci olacaklara deneyim kazandırmaktır. Biz de bu gerekçeyi dikkate alarak bu projeyi nasıl daha faydalı hale getirebileceğimizi irdeliyoruz, sorguluyoruz, rakamları anlamaya çalışıyoruz. Bu işte sorumluluk alan eski yönetimdeki arkadaşlarımıza soruyoruz. Ona göre de bir yol haritası belirleyeceğiz. Yani kısaca özetlemek isteyeceğim şudur; bu projeler Trabzon'a katkı sağlıyorsa kimin nerede nasıl yaptığının değil, nerede ne işe yarayacağının farkında ve bilincindeyiz. Tamamıyla bu bilinçle hareket ediyor olacağız."

"GÜNEY ÇEVRE YOLU ÖNCELİĞİMİZDİR"

Kazaz, TTSO Meclisi şemsiyesi altında Trabzon'u konuşmanın, müzakere etmenin tüm meclis üyelerinin görevi ve bilinci olduğunu, bu amaçla önemli gördükleri birkaç projeden bahsetmek istediğini vurgulayarak sözlerini şöyle sürdürdü:

"Güney Çevre Yolu, Trabzon'un önünü açmak ve ticaretini geliştirmek için en önemli ve öncelikli olması gereken gündemdir. Bu şehir geriye doğru gelişmediği sürece yeni ticari alanlar, yeni farklı fayda alanlarının oluşma olasılığı yok. Bir diğer önemli konumuz da şehirdeki deniz dolgusu süreçleridir. 20 senedir denizi doldurup, burada iş üreteceğiz ve Trabzon'u geliştireceğiz diye beklerken biz geri gittik, şehir geri gitti, deniz dolmadı, çünkü çok büyük deniz, ama ortada bir şey de olmadı. Buradan o yol geçtiği sürece biz oralarda ne yaparsak yapalım sahille şehri çok buluşturabileceğiz gibi gözükmüyor. Diğer önemli konu da turizm. Bu konuda çok gürültü çıkarılıyor, çok şey konuşuluyor. Ne kadar yol kat ettiğimizi turizmci arkadaşlarım daha iyi bilirler, onların adına sadece şunu söyleyeceğiz. Bu şehrin turizm şehri olduğunu hepimizin idrak etmesi gerekiyor. Çünkü en önemli gelir kaynağı şu anda turizm. Bununla ilgili eğer eksiklerimizi ifade etmeliyiz. Yapılması gerekenleri yapmaya çalışmak, Trabzon'u 4 – 5 aylık turizm sezonundan daha uzun bir sezona doğru yönlendirmek için yapılacak olan mücadeleleri yapacağız. Söylenecek olanları açıkçası kimlerin hoşuna gider ya da gitmeze göre değil, gerçekten fayda yaratıp yaratmayacağı gerçeğine göre ifade ediyor olmamız lazım. Bunun için de yine bu meclisin ağır bir sorumluluğu var. Çünkü en önemli ses burası."

"BU ŞEHRİN BEKLEYECEK ZAMANI YOK"

TTSO Başkan Yardımcısı Ahmet Kazaz, fuar etkinliklerinin mecliste çok gündeme getirildiğini de vurgulayarak, "Bu şehri dışarıda temsil ettiğimiz kadar dışarıdaki temsilleri de bu şehre taşıyacak şeyler yapıyor olmamız lazım. Dünya Ticaret Merkezi konusuna girmeyeceğim. Çünkü orası da başka bir süreç ve burada 2 – 3 dakikada orayı yorumluyor ve tartışıyor olmanın bir anlamı yok. Ama biz fuar yapmak için Dünya Ticaret Merkezini bekleyemeyiz. Çünkü bu şehrin bekleyecek zamanı yok. Bunlar gerçekleştirilmek zorunda. Trabzon'da üretimi ve işgücünü arttırabilmek ve geliştirebilmek için her türlü işbirliğinin mücadelesini vermeye çalışacağız. Trabzon'da bir kaos ve bu kaostan beslenen bir iş yapma kültürü var. Trabzon'un büyük faydası değil de kurumların faydaları başka faydalar işin faydasından daha çok tartışılıyor ve bu da projelerin de önünü tıkanmasının en önemli nedenlerinden biri. Bizlerin konuları çözmeye katkı sağlayacak bireysel ya da kurumsal ne tür etkinliklerimiz varsa yerine getirmemiz lazım. Trabzon ihracatını büyütmek için aksiyon ve planlarımızı hayata geçirmeye çalışacağız. Belirli alanlarda kaldık. Turizm ve balıkçılık. Diğer sektörler aynı anlamda büyümüyor. Mesela fındık gelecek için büyük bir tehdit. ABD fındık yetiştirmeye çalıştı, dünyadaki pazarın bugün yüzde 6'sını alıyor. Gelecekte yaklaşık yüzde 50'sine ulaşmak gibi bir hedefi var. Ama biz fındığı nasıl değerlendirmemiz gerektiği konusunda sadece ihracat yaptığımız rakamlara bakarak değerlendiriyoruz" diye konuştu.

"HİZMET BİNASINDA REVİZYON PLANLIYORUZ"

Kazaz, TTSO hizmet binasıyla ilgili bazı projeleri olduğunu da vurgulayarak, "Özellikle sicil tarafında ya da randevu sistemindeki gecikmelerden üyelerimizin belirli şikâyetleri ve zamana yönelik sıkıntıları var. Tüm bunları çözerken ayrıca üyelerimizin geldiklerinde beklemek durumunda kalmaları halinde daha konforla bekleyebilecekleri bir alan yaratmak da bizim önceliklerimizden birisi. Zaman teknoloji ve dijitalleşme çağı. Bu anlamda da odamızın üyelerine bugünkünün üzerine daha koyabileceğimiz, onların hayatını buraya gelmeden kolaylaştırabilecekleri çözümleri sunmaya ve geliştirmeye çalışacağız. Bu meclis Trabzon'un en önemli şemsiyesiyse hepimizin görevi bu şehrin daha iyi olabilmesi ve şemsiyenin boyutunun büyümesi için mücadele ediyor olmaya çalışmak. Bunun haricinde ne dünle ilgili bir problem var ne yarınla ilgili problem var. Bugün o birliktelik ve bakış açısını geliştirebilirsek, eleştirel yaklaşımları kişilere değil ya da düne değil geleceğe yönelik fayda üretmek amaçlı değerlendirebilirsek bunların olacağını düşünüyorum" dedi.

OSB MÜTEŞEBBİS HEYET ÜYELERİ BELİRLENDİ

Odanın hissesi bulunan OSB'lerde oda adına görev yapacak olan ve TTSO Yönetim Kurulu tarafından belirlenen müteşebbis heyet üyeleri de meclis tarafından kabul edildi. Buna göre Beşikdüzü OSB Müteşebbis Heyetine asil üye olarak Noğman Pulat ve Hakan Önel, yedek üye olarak Murat Aydoğdu ve Cezmi Selvi; Akçaabat (Şinik) OSB Müteşebbis Heyetine asil üye olarak Erkut Çelebi, Davut Gerigelmez, Hamdi Abanoz ve Temel Albayrak, yedek üye olarak Yücel Öztürk, Vedat Muhcu, Aytaç Aydoğan ve Fatih Mengüç; Vakfıkebir OSB Müteşebbis Heyetine asil üye olarak Akın Çelebi, Celal Çağatay Saka, Vedat Muhcu ve Barış Sancak, yedek üye olarak Savaş Şaffak, Mehmet Turhal, Fatih Keleş ve Abdurrahman Seymen getirildi. Toplantıda ayrıca TTSO bünyesindeki çeşitli komisyon üyeleri de belirlendi.

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir