Trabzon'un fethi yanlış tarihte mi kutlanıyor?

Trabzon’un Fatih Sultan Mehmet Han tarafından 26 Ekim 1461'de değil, 15 Ağustos 1461'de feth edildiği iddia edildi. 

Trabzon'un fethi yanlış tarihte mi kutlanıyor?
Trabzon’un Fethi’nin 556. yıldönümü kapsamında, Trabzon Hamamizade İhsanbey Kültür Merkezi'nde “Trabzon’un fethi, Fethin tarihi meselesi” konulu bir panel düzenlendi. Panele İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Feridun M. Emecen, Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kenan İnan ve Marmara Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Hanefi Bostan konuşmacı olarak katıldı.

Panelde konuşan KTÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kenan İnan, Trabzon’un fetih tarihinin 26 Ekim değil 1461 değil, 15 Ağustos 1461 olduğunu söyledi. Prof. Dr. Kenan İnan, yapılan araştırmalarda Trabzon’un fetih tarihinin 15 Ağustos 1461 olduğunu tespit ettiklerini belirterek “Çalışmalarımızda tespit ettiğimiz ulaştığımız sonuçlar bize fethin 26 Ekim 1461 değil, 15 Ağustos 1461 olduğunu gösteriyor. Aslında 15 Ağustos 1461 tarihi Cumhuriyet'ten önceki dönemde Osmanlı devleti tarihinde Trabzon vilayet salnamelerinde 15 Ağustos 1461 olarak geçmiş durumda. 26 Ekim tarihi daha sonra 1960’larda Trabzon’un fethi kutlanmaya başladıktan sonra böyle bir tarih ortaya çıkmış. Daha sonra Türk Tarih Kurumu'na sorulduğunda oradaki tarih 26 Ekim olarak ortaya çıkmış ancak 26 Ekim 1461 tarihini tespit eden rahmetli İsmail Hakkı Uzunçarşılı da batılı bir tarihçiden aldığı tarihi vermişti. Orada bir hataya düşülmüş, biz şimdi bu hatayı geçmişteki belgeler, batılı kaynaklar, bizim kaynaklarımıza dayanarak tasviye etmeye, doğrusunu bulmaya çalışıyoruz" dedi.

15 Ağustos 1461 olarak tespit ettikleri fetih tarihi ile ilgili olarak ise İnan "Bu tarihi gerçeklere dayanarak Osmanlılar'ın fethe çıkma zamanları, fetihte gidecekleri yere ne zaman ulaşıyorlar ? 26 Ekim gibi geç bir tarihte burada olamayacakları ortada. Tarihin ışığında 15 Ağustos 1461 tarihine ulaşıyoruz. Şu ana kadar olan fetih kutlamalar geçmişteki belgelerin çok iyi incelenmemesinden kaynaklanan bir durum. Sonuçta şehrin fetih tarihi ya da fethi kutlamak güzel bir şey, eski şeyleri canlandırmak bunu anlamak fethin önemine işaret etmek güzel. Şimdi bizim yapacağımız Trabzon'un Fethi'ni yine kutlamak ancak doğru zamanda kutlamak” diye konuştu.

Panelde Yrd. Doç. Dr. Hanefi Bostan, fetihden sonra Trabzon şehrinin nasıl iskan edildiği, gayri müslim nüfusun nereye gönderildiği, Müslüman nüfusun hangi sancaklardan Trabzon’a yerleştirildiği konusunda sunum yaptı.
Prof. Dr. Feridun M. Emecen de panelin asıl amacının fetih tarihinin tespiti olduğunu belirtirken, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrüçüoğlu da “Biz bugüne kadar ki duyumlarımızda bu fetih tarihinin tam olarak tespit edilebilme ihtiyacını hissettik. Bu münasebetle 556. fetih yıl dönümü olan bu yılın öncesinde bu konunun açıklığa kavuşmasını Trabzon Büyükşehir Belediyesi olarak bir sorumluluk kabul ederek bu paneli düzenledik. Çıkan netice ne olursa bunu da ilgili kurumlara Türk Tarih Kurumumuza, Kültür Turizm Bakanlığımıza, Başbakanlığımıza arz edeceğiz. Böylece bu şehre vefakarlığımızı bağlılığımızı hem şehir olarak hem Trabzon halkı olarak hem de bütün ülke olarak ortaya koymuş olacağız” şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler