Trabzon'un Fethi'nin 558. yılı kutlandı
Trabzon'un Fethi'nin 558. yılı törenlerle kutlandı.
Trabzon'un fethinin 558’inci yıldönümü düzenlenen çeşitli etkinliklerle kutlanıyor. Zağnos burçlarında icra edilen fetih programında katılımcılara seslenen Trabzon Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Atilla Ataman, şehit kanı ile fetih edilen topraklara alın teri akıtarak sahip çıkılması gerektiğine dikkat çekti. Ataman, “Çok çalışmalıyız, çok üretmeliyiz, güçlü olmalıyız” dedi.
BU ŞEHRE HİZMET VERMEKTEN ONUR DUYUYORUZ
Cihan padişahı Fatih Sultan Mehmet Han’ın, İstanbul’un fethinin ardından Trabzon’u fetih ettiğine dikkat çeken Ataman, “Fatih Sultan Mehmet, imparatorluğun Trabzon fetih edilmeden kurulamayacağını biliyordu. Bu şehri Fatih fethetti, Yavuz yönetti, Kanuni doğdu. Yetmedi, bizim için çok önemli olan cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk de Trabzon’da ev sahibi oldu. Trabzon bu kadar önemli bir yer. Hem Osmanlı imparatorluğunun cihan padişahlarına, hem de cumhuriyetimizin kurucusu Atatürk’e ev sahipliği yapmış bir şehrin insanlarıyız. Böyle bir şehre, Büyükşehir Belediyesi olarak hizmet vermekten büyük gurur ve onur duymaktayız” dedi.
BU COĞRAFYADA ÖNEMLİ OLAN TÜRKİYE’NİN SÖYLEDİĞİDİR
Konuşmasında özellikle gençlere seslenen Başkan Vekili Ataman, gençlerden yöneticileri sorgulamalarını istedi. “Sevgili gençler bizi sorgulayın, bizden isteyin” diyen Ataman sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Daha iyi yaşayabileceğiniz bir Trabzon’un nasıl inşa edileceği hususunda kapımızın 24 saat açık olduğunu bilerek hareket edin. Bu şehir, bugünkü iktidar açısından da, Türk siyaseti açısından da, çok kıymetli bir şehirdir... Bakınız dünyanın büyük şehirleri ve büyük ekonomileri var. Mesela Almanya büyük ekonomisi olan bir ülke, İngiltere öyle. Fakat onların ne dediğinin bizim coğrafyamızda bir kıymet-i harbiyesi yoktur. İki büyük devlete rağmen Türkiye’nin bu coğrafyada ne söylediği çok önemlidir. İşte Suriye meselesi, hani dünyanın büyük ülkeleri nerede? Orada Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın yönetimindeki Türkiye Cumhuriyetinin kestiği racon, aldığı irade dünyaya şekil verdi. İşte Trabzon, bir parçası olmaktan keyif aldığım Trabzon, bugün ki iktidara dört tane bakan vermiş bir şehir. Hani bir tekerleme oldu artık, ‘bize her yer Trabzon’ diye, gerçekten Trabzon, Türkiye’nin T’si oldu. İşte bu Trabzon güçlü olursa, Suriye’de mesafe alabilirsiniz. Giresun, Rize, Erzincan güçlü olursa ve üretirse sizin dediğinizin ve yaptığınızın bir önemi olur.”
FETİH EDİLEN TOPRAKLARA ALIN TERİ İLE SAHİP ÇIKILIR
Mutlaka çok çalışmak ve çok üretmek gerektiğini kaydeden Ataman, sözlerini şu şekilde tamamladı: “Gençler, mutlaka üretmek zorundayız, çalışmak zorundayız. Fethetmek yetmiyor. Şehit kanı ile fetih ederseniz, uğuruna bedel ödersiniz ancak sahip olmaya devam edebilmek için alın terini de akıtmak lazım. Yoksa fethinden büyük keyif aldığımız ve 558’inci yıldönümünü kutladığımız bu şehrin, 24 Şubat 1918’de kurtarıldığını unutmamak lazım. 1461’de fetih etmişiz ama işgal edilmiş. İşte o işgalden kurtuluşu da unutmamak için güçlü olmalıyız, çok çalışmalıyız, çok üretmeliyiz.”
Trabzon'un fethinin 558’inci yıldönümü kutlama programında, Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Atilla Ataman’ın konuşmasının ardından; Trabzon Büyükşehir Belediyesi, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü tarafından düzenlenen yarışmalarda dereceye giren öğrencilere ödülleri takdim edildi. Büyükşehir Belediyesi Kanuni Mehteran Takımı’nın gösterisi ile devam eden program, Osmanlı şerbeti ikramı ile son buldu.
Fetih programında; Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu, Trabzon Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Atilla Ataman, MHP İl Başkanı Bekir Sıtkı Tarım, Ortahisar Kaymakamı Tolga Toğan, İl Jandarma Alay Komutanı Tuğgeneral Erhan Demir, Garnizon Komutan Vekili Albay Ahmet Burak, İl Emniyet Müdürü Metin Alper, kamu kırımları ve STK’ların temsilcileri ile siyasiler ve vatandaşlar hazır bulundu.