Trabzon’un Ulaşım Master Planı onaylandı!

Trabzon Büyükşehir Belediyesi’nde ulaşım master planı oy birliği ile onaylandı.

Trabzon’un Ulaşım Master Planı onaylandı!

Haber61 - Haber Servisi / Trabzon Büyükşehir belediyesi Şubat ayı meclis toplantıları sona erdi.

Toplantının son oturumuna başkan Murat Zorluoğlu başkanlık etti.

Toplantıda ulaşım Master Planı görüşülerek karara bağlandı.

Ulaşım Master Planı sunumu öncesinde bilgilendirme yapan Büyükşehir belediye başkanı Murat Zorluoğlu “Bir çok projeyi hayata geçirdik. Otogar bunlardan biri. Çok şükür otogar yapımına bizim dönemimizde yapılıyor.

679 dolmuşun 520’si şuana kadar dönüştü. Mart ayının sonuna doğru tamamının değişeceğini düşünüyoruz.

Sahilden kopuk şehir yakınmalarını çok duyuyorduk. Yalıncak’ta buna start verdik. Yazın hizmet verecek. Ganita-Faroz arasında çalışmalarımız devam ediyoruz. 3 kilometre bu alanda vatandaşlarımızın güzel vakit geçirecekleri bir alan yapıyoruz.

Pazarkapı camisinin etrafındaki alan atıl bir vaziyette duruyordu. Çöp döküm alanıydı. Orada bizim başlattığımız çalışmalarda Avrasya Pazarı, Bilim merkezi çalışması deva ediyor. Cami inşaatı devam ediyor. Cami etrafındaki düzenleme çalışmalarımız da bitti. Oradaki sosyal donatılar yapılacak. Önümüzdeki ay Kuyumcu Kent vücut olacak. Oranın ihalesi de yapılacak. 180 metrekarelik bir alan da bir yaşam alanı, önemli bir merkez orada vücut buluyor.

Altyapı meselesini ciddi bir şekilde ele aldık.

Trabzon’da çok konuşulan ve yapımı bize nasip olan Maraş caddesini yayalaştırıyoruz. İhalesi yapıldı. Meydandan 400 metre batıya kadar olan kısmı yayalaştıracak. Yüklenici firma yakın zamanda çalışmalara başlayacak.

Bugün görüşeceğimiz konu da Ulaşım master planı. Çok önemli bir plan ve çok önemli bir doküman. Bunun müzakeresini yapacağız. Çok katılımcı bir anlayışla çok başarılı bir süreç yönetildi. Çok sayıda vatandaş ile görüşüldü. Çok sayıda çalıştay yapıldı. Uzman ekipler ve uzman hocalarımızın katılımıyla çok güzel bir çalışma oldu. Şimdi meclisin onayına sunulma aşamasındadır. Ulaştırma Bakanlığına da sunulup onaylandığında süreç tamamlanacak. Bu plan statik bir plan değildir. Zaman zaman şehrin ihtiyaçlarına göre yenilecek bir plandır.

Bütün kurul ve kuruluşların şehir ile alakalı adım atarken başvuracağı adeta ulaşım anayasası gibi bir plandır.

Buradaki sunum bir yönetici özetidir. Planın tamamı 900 sayfadır. “ İfadelerini kullandı.

Daha TULAŞ Genel Müdürü Fatih Bayraktar, meclise Ulaşım master planı ile alakalı sunum yaptı.

Yapılan sunumu bilgisayarınıza indirip okumak için tıklayın…

CHP Grup Başkan vekili Turgay Şahin “Sonuçta bir plan hazırlanmış emeğe saygımız sonsuzdur.

Trabzon’un 21 bin kilometre yol ağı var bu çalışmada kaç kilometrede var. Son çalışmaya katıldık. 1400 kilometrede bu ulaşım master planı yapılmış. Trabzon’un kırsal köyleri var. Grup köy yolları var.

Yanlış hatırlamıyorsam bunlar 30 grup yoludur. 21 bin kilometredeki yol ağı 856 kilometredir.

Bu grup yolarının da bu çalıştay içerisinde olmaması bir eksikliktir. Keşke bunlar da bu çalışmaya katılsaydı.

Gelelim çalıştayın içerisindeki rakamlara. Bunlar yeni şeyler değil. Bunların hepsi stratejik planlarda var. Yapıldı mı? Hayır. Yapılabilir mi? Merkezi hükümet onay verirse yapılır?

Meydandan Boztepe’ye teleferik koymuşsunuz. Gümrükçüoğlu’nun 61 projenin ikincisi. Ben yıllarca teleferik konusunu dedim. Bana dedi ki tamam dedik ama çok rantabıl değil dedi. Şimdi yeniden gündemde.

Bir yıldan beri bu plan yapılıyor. Vatandaş da düşünüyor ki bu plan burada kabul edilince yarın raylı sistem başlayacak. Bunun böyle olmadığını açıklamak lazım.

Başkan Murat Zorluoğlu “Bu master plandır. Burada bu plana bağlı olarak bir yol yapmayacağız. Bu plan ulaşımla alakalı bütün verileri toplar ve öneriler ortaya koyar. 2040 yılına kadar merkez ve ilçelerini kapsayacak şekilde öneri sunar. Tek tek köy yollarının değerlendirdiği bir çözüm getiren şey değildir. Bu köy hizmetlerinin hizmet programı değildi. Bu Trabzon’un ulaşım ile alakalı ulaşım hakkında çözüm önerileri sunan bir plandır.

Tabiki veriler yeni değildir. Ama geçmişten farkı şu; burada yayalardan başlayarak araçlar bisiklet yolları yük taşımacılığı, kavşaklar, hafif raylı gibi öneriler, yeni yol bağlantılarını öneriyor. 900 sayfalık ana rapor incelendiğinde söylediğiniz çoğu şeyin orada olduğunu göreceksiniz. Turizm destinasyonlarının da raporda yer aldığını göreceksiniz. “ ifadelerini kullandı.

Mecliste bu raporu onayladıktan sonra, yapım aşamasını da meclisimiz olarak takip edeceğiz. Biz burada kabul ettik diye yarın meydandan Beşirli’ye tramvay hattı olmayacak. Hafif raylı sistem bu raporun kısa bir bölümüdür. Ama öne çıkması vatandaşımızın beklentisidir. İnşallah hep beraber çaba sarf edip projelendirip hafif raylı sistemi hayata geçirmektir.

Bu hadi yapalım diyerek yapılabilecek bir rapor değil. Ulaştırma bakanlığımıza şehrin gereksinimi ve krtiterleri karşıladığını anlatmak lazım. Bu rapo sayesinde gördük ki bir güzerhgah belirlendiğinde bu kriterler sağlanıyor. Bu projeyi yatırım programına aldırmak için çalışacağız. Bu şehrin bunu yapacak gücü var.

Bizim bunu destekleyen başka bir projemşiz var. 4.8 milyon EEuroluk sanmpo dediğimiz kentsel harekletlilik eylem planı çerçevesinde yürüteceğimiz bir proje var. Bu bize bakanlığımızın bize verdiği bir hibedir.

Güney çevre yolu ile alakalı Akçaabat’tan proje çalışması da başladı. Bu plandaki projelerden şehrimiz için en öncelikli olanları seçip, kaynaklarını bulup hayata geçirmek amacımızdır.

Arslan Güner söz alarak “Bugünün Trabzon için önemli bir gün olduğunu düşünüyorum. Ulaşım master planı yapmış oluyoruz ama imar yönetmeliğinde hala istediğimiz noktada değiliz.

Bu çalıştaylara katıldım ve planı da okudum.

Güney çevre yolu istiyorduk ama bilimsel olarak da gerekliği ortaya çıktı.

Çevre Yolu’nun bitmesi en erken 2030-2035 gibi gözüküyor. Zaten çevre yolu bittiğinde tramvay hattı ile alakalı çalışmalarında biteceği ve trafiğin rahatlayacağı belirtiliyor.

Bu çalışmalar uzun süreceğine göre kavşaklar ön plana çıkıyor.

Haçkalıbaba kavşağı konusunda bir şeyler söylediğimizde olayı suiistimal ettiğimiz söylendi. Demek ki aklın yolu bir raporda da belirtilmiş ve demek ki biz de suiistimal etmemişiz. “ şeklinde konuştu.

Davut Çakıroğlu ulaşım master planı ile alakalı “Sizin basına yansıyan bir sözünüz vardı biz bir iş yaptığımızda Ulaşım ana planı karşımıza çıkıyor demiştiniz. Bu planla beraber bu engel ortadan kalkmıştır.

İlk sorum şu ; Bu planı hazırlayan şirket Türkiye’de hangi belediyelerle çalışmıştır? Ne kadar ödenmiştir?

Raylı sistem neden Arsin’e kadar gitmemiştir? Nedeni nedir?

Olağanüstü hallerde geri dönecek vatandaşlarımız için bir çalışma yapılmış mıdır?

Bu ana planda yatırım adası ve Limanı göremedik.

Tekerlekli araçlar üzerinden bir plan yapılı. Bu planda deniz hiç yok. Neden deniz düşünülmedi?” sorularını sordu.

Şaban Bülbül “900 sayfalık rapor içerisinde Liman var, yatırım adası var. Deniz ulaşımı şile alakalı ayrı bir çalışma da var.” şeklinde açıklama yaptı.

Zorluoğlu Arsin konusuna açıklama getirerek “Arsin konusunda bir şeyler söyleyeyim. Plan tüm ilçeleri kapsayan bir plandır. Biz hafif raylı sistem için biz hafif raylı sistemi Arsin’ e kadar uzatsaydık ulaştırma bakanlığının kriter olarak koyduğu yolcu kapasitesine ulaşamayacaktı. Ama yatırım adası yapıldığında Arsin’e kadar uzaması sağlanacaktı. Sadece Arsin değil, Akçaabat’ın batısına doğru da yolcu kapasitesini sağladıkça devam edebilir.” Dedi.

TULAŞ Genel Müdürü Fatih Bayraktar “5 Milyon TL’ye ihale edildi Ulaşım Master planı. Bu ihaleye de gerekli şartları sağlayan firmalar katıldı. 8 firma katıldı. 3 firma kaldı ve en düşük teklifi veren firma kazandı. “ ifadelerini kullandı.

Daha sonra ulaşım master planı oy birliği ile kabul edildi.

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler