TSGİAD Deniz üssü'nün sözünü 8 yıl önce almış
TSGİAD başkanı Rıdvan Olgun'dan önemli açıklamalar.
TSGİAD, Deniz Üssü projesini yıllar önce gündeme getirdi, çalışmasını yaptı ve sözünü aldı. Şimdi o proje tozlu raflardan indirilerek masaya yatırılıyor
Başkan Rıdvan Olgun ile o günler hakkında açıklamalar yaptı.
TSGİAD DENİZ ÜSSÜ’NÜN SÖZÜNÜ 8 YIL ÖNCE ALMIŞTI
Deniz Üssü projesinin detayları arşivden çıktı.
Trabzon Sürmene ilçesinde Deniz Üssü kurulacağı açıklaması şehirde heyecan yarattı. Bu önemli proje müjdesinin ardından gözler Trabzon Sanayici ve Girişimci İşadamları Derneği’ne döndü. Çünkü TSGİAD yönetimi bundan tam 8 yıl önce Trabzon’a Deniz Üssü kurulması için girişimlerde bulunmuştu. Dönemin Genelkurmay İkinci Başkanı Org. Aslan Güner dahil olmak üzere çok sayıda kişiyle görüşme gerçekleştirdiler. Ardından Deniz Kuvvetleri Komutanlığına bağlı heyet Trabzon’a gelerek incelemelerde bulunmuş ve Trabzon’a Deniz Üssü Komutanlığı’nın yanı sıra, Deniz Er Eğitim Alayı’nın da kurulabileceğinin müjdesini vermişti. Bu gelişmelerin ardından bir süre askıya alınan proje şimdi yeniden gündeme geldi. Bu bir STK’nın şehrin geleceğinde nasıl etkili olacağının bir göstergesidir. 2010 yılında bu projenin temellerini atan ekipte olan TSGİAD Başkanı Rıdvan Olgun ile dernek çalışmalarını, projelerini ve gündemde olan Deniz Üssü projesini konuştuk. O zamanlar neler yaşanmıştı kendisinden dinledik. İşte o röportaj:
TSGİAD’ın kuruluş amacı nedir?
TEK TEK YAPILMAYACAK İŞLERE HEP BİRLİKTE İMZA ATIYORUZ
RIDVAN OLGUN: Sivil örgütlenmemizin esasında dostluk, arkadaşlık, birlikte bir şeyler başarma duygusunun sonucunda, kolektif birlikteliği sağlayarak gönüllü olarak bir araya gelmiş bulunmaktayız. Bölgemiz adına ve de üyelerimiz adına bir şeyleri yapmaya ve başarmaya ait çalışma arzumuz bugün ki gibi o günde en üst düzeyde idi. Kurulduğumuz günden itibaren tüm arkadaşlarla bir sinerji ve güç birliği duygusu içindeki TSGİAD, insanların tek tek yapamadıkları şeyleri beraber yapmasının daha kolay olduğu anlayışıyla yola çıkmış, birlikteliği, gönüllülüğü ve dayanışmayı temsil etmektedir. Bu sebeple faydacı, paracı olmaktan çok dayanışmacı, gönüllü ve idealist çalışmalar yapabilecek insanlarla yola çıkmış bulunmaktadır.
SİVİL YAPILANMA KÜRESELLEŞMENİN TEMEL SAC AYAKLARINDANDIR
Unutmayalım ki günümüzde, dünyanın çok önemli olgularından birinin de sivil toplum örgütleri olduğunu söyleyebilmek mümkündür. Küreselleşmenin en temel saç ayaklarından birinin sivil yapılanma olduğunu unutmamak gerekmektedir. Sivil yapılanmalar dünyanın yeniden dizayn edilmesinde önemli rol oynamaktadır. Şu an basında duyurulan deniz üs komutanlığı 2010 yılındaki çalışmamızda bunu doğrulamaktadır.
Projeleriniz basında ve kamuoyunda geniş ses getirmektedir. En son Sürmene’de kurulacak olan Türkiye’nin 9’uncu, Karadeniz’in ise 2’nci deniz üs komutanlığı projesini anlatır mısınız?
8 YIL ÖNCE SÖYLEMİŞTİK
RIDVAN OLGUN: 2010 yılında Emre Aksoy başkanlığı döneminde proje sorumlusu olarak başkan yardımcılığı görevini yürütmekte idim. Gerek başkanımın ve de yönetim kurulunun projeye verdikleri destekle İlçelerimizin birinde kurulacak askeri acemi birliği ve deniz üs komutanlığı projesi üzerinde gerekli çalışmalar yapılarak dönemin Genelkurmay başkanı Orgeneral Aslan Güner paşaya ziyaret gerçekleştirilmiş, proje anlatılmış, desteği ve katkılarıyla dönemin Deniz kuvvetleri komutanı Oramiral Uğur Yiğit paşa ziyaret edilerek bir dizi toplantılar yaptık. Bu toplantılar sonucunda 2011 yılında Deniz kuvvetleri komutanlığından gerekli tetkikleri yapmak üzere Yük. Müh. Kd. Albay Aydın Soğukpınar emrindeki heyetle o dönemki TSGİAD Başkan Yardımcısı Cemil Genç’le beraber çeşitli çalışmalar yapmak üzere şehrimizde misafir edilerek ortaklaşa çalışmalar yapılmıştır. İki bölge üzerinde mutabık kalınmıştır. 1. bölge Vakfıkebir bölgesi 2. bölge Sürmene Çamburnu liman bölgesidir. Yeni bir liman yapılacaksa bunun Vakfıkebir bölgesinde yapılmasına, mevcut liman kullanılacaksa bununda Sürmene Çamburnu liman bölgesi olmasına karar verilmiştir. Bunlar rapor haline dönüştürülerek, Deniz kuvvetleri komutanı Oramiral Uğur Yiğit paşaya sunmuş bulunmaktayız. Türkiye’de kurulacak 9 deniz üssü komutanlığının Trabzon’da olacağının sözünü TSGİAD 8 yıl önce almış olup bu projeyi o günden bu güne kadar yazılı ve görsel basında paylaşmıştır. O dönem ilk adımlarını attığımız projenin bugün hayata geçirilecek olması bizleri gururlandırmıştır.
Bu konuyla ilgili anınız olduğunu bilmekteyim bunu da bizimle paylaşır mısınız?
VALİ BEY TSGİAD’I TEBRİK ETTİ
RIDVAN OLGUN: O dönem çokça haber gündemlerinde yer aldık. Haberimizin altında bulunan bir okurun yaptığı yorum çok hoşuma gitmişti. Haber yorumunda, “Trabzonluları bir kez daha tebrik etmek isterim şehirlerine sahip çıkıyorlar, takımlarına da sahip çıkıyorlar” demişti. Bu yorum bile ne kadar güzel işler yaptığımızın göstergesiydi. Bu iyi anım tabi bir de kötü anım var. Bir önceki Trabzon Valimiz Sayın Yücel Yavuz beyi ziyaretimizde kendisine projelerimizin sunumlarını yapıyoruz. Sunumlarımız bittiğinde Sayın Valimiz sivil toplum örgütlerinin işleri bunlar olmamalı siz bu işleri bırakın üyeleriniz için projeler yapın demesi dernek yönetim kurulumuz üzerinde kötü bir etki bırakmıştır. Fakat biz kendimizi anlatmaya zaman içerisinde devam ettiğimiz için Sayın valimiz aylar sonra iftar yemeğimize katılmış tüm katılımcılara projelerimizi anlattığımızın sonrasında kendisi kürsüden katılımcılara, “Ben TSGİAD’ı yanlış anlamışım. Bu projeler destek verilmeyecek gibi değil” diyerek bizleri tebrik etmiştir.
Diğer projelerinizden de bahseder misiniz?
TSGİAD’DA PROJELER BİTMEZ
RIDVAN OLGUN: TSGİAD’da projeler bitmez. Şehrimiz için çalışmaya, üretmeye devam ediyoruz. 2. önemli projemiz eğitim vadisi projemizdir. 2012 yılında Eğitim vadisi projemiz üzerinde çalışmalar yapılmıştır. Nedir eğitim vadisi derseniz şehir merkezine sıkışmış, işlevselliğini yitirmiş 100’ün üzerinde geniş alana kurulu ilköğretim ve ortaöğretim okulları bulunmaktadır. Bunların şehir içinden taşınarak geniş bir arazi üzerine kurulu yeni eğitim binaları, sosyal tesisler, spor komplekslerine sahip olacak olan eğitim vadisidir. Bu kesinlikle yüksek maliyetli değildir çünkü şehir içindeki mevcut okul yerlerinin değerleri bu projenin maddi yükünü tamamen çözmektedir.
TRABZON LİMANI ÖTELENMEMELİDİR
3. projemiz ise Trabzon limanının mevcut yerinden taşınmasıdır. Şöyle ki gerek şehir içinde kalması nedeniyle şehir insanına yansıttığı sorunlar nedeniyle, gerekse de artık dünyada limanlar Green Port sertifikalı olmaya başlamıştır. Liman işleticisinin ifadelerinden de anlaşılacağı üzere “vinçler yeterli olmuyor. Yeni vinçler alıp yatırım yapıyoruz” ifadesine istinaden teknolojik alt yapısı da yetersiz olduğundan yap işlet devret modeliyle de olma ihtimali dikkate alınarak Arsin bölgemizde yapılacak yatırım adasına monte edilmeli. Mevcut liman Kruvaziyer limanı ve yaşam alanına dönüştürülmelidir. Mevcut siloyu Otele, Mevcut alana ise Doğu Karadeniz bölgesini canlandıracak bölgenin merkezi haline getirecek, gelen turistleri eğlendirecek bir Disneyland neden kurulmasın? Bu da bizim her zaman destek verdiğimiz ve beklediğimiz bir projemizdir.
SANAYİCİYE HAMMADDE TEMİNİ!
4. Projemiz ise Üreten Türkiye adına, Sanayiciye hammadde teminidir. Bu özellikle dışa bağlı hammaddenin Sanayi ve teknoloji bakanlığının bünyesinde tüm ülkenin hammadde ihtiyacını en ucuz fiyata temin edip bunu sanayiciye satmasıdır. Bunun sonucunda bireysel olarak hammaddeyi az aldığı için yüksek fiyattan alan sanayici hammaddeyi ucuza almış olup, ürettiği malı da ucuza üretecektir. Haliyle de hem tüketici ürünü daha düşük fiyattan almış olup hem de sanayicimiz yapacağı ihracatlarla dünya pazarından daha çok pay alacaktır. Böylece cari açığımız kapanmış veya küçülmüş olacaktır.
Son olarak söylemek isteğiniz bir şey var mıdır?
AMACIMIZ ŞEHRİMİZE HİZMETTİR
RIDVAN OLGUN: İnsanlar toplumumuzda yaşanan son olumsuz olaylardan sonra Sivil Toplum Örgütlerinden uzak durmaktadırlar. Şunu belirtmek isterim ki TSGİAD ne bir cemaatin derneğidir, ne de siyasi bir görüşün derneği değildir. Tüm siyasetçiler bizim siyasetçilerimizdir. Amacımız en başta dediğim gibi sadece ve sadece bölgesine, insanına hizmet etmek olmuştur ve olacaktır da.