TSİAD Başkanı Eren: Trabzon’da müze sayısı artmalı

Trabzon Sanayici ve İş İnsanları Derneği Başkanı Sırrı Eren, Trabzon’daki müze sayısının artması gerektiğini söyledi.
TSİAD Başkanı Eren: Trabzon’da müze sayısı artmalı

Trabzon Sanayici ve İş İnsanları Derneği Başkanı Sırrı Eren Trabzon’da müze sayısının artması gerektiğini belirterek Rus İşgali sırasında Trabzon’dan götürülen tarihi eserler ile ilgili açıklama yaptı.

Eren açıklamasında şu ifadelere yer verdi; “Üye profili iş insanlarından oluşan bir dernek olarak tüccarımızı, esnafımızı ilgilendiren konular üzerinde çalışmalar yaparken, sivil toplum örgütü olarak da, daha yaşanabilir bir Trabzon adına fikirlerimizi beyan etmenin bir gereklilik olduğunu düşünüyoruz. Bu çerçevede şehrimizi yöneten ya da şehrimize bugüne kadar emeği geçmiş insanlarla çeşitli etkinliklerde bir araya geliyor, görüş alışverişinde bulunuyoruz. Son dönemde Trabzon iş dünyası adına çok önemli gördüğümüz turizm konusunda yaptığımız istişarelerden çıkan sonuçlardan biri de şehrimizde müze sayısının artması gerekliliğidir. Sayın Bakanımız Faruk Nafız Özak, derneğimizi ziyaretinde Rus işgali sırasında Trabzon'dan Rusya'ya götürülen eserlere dikkat çekmiş, bakanlığı döneminde bu konuda yapılan çalışmaları paylaşmıştır. Kendisinin bakanlığı döneminde başlayan Trabzon'dan işgal döneminde götürülmüş tarihi eserlerin tespiti ve tekrar şehrimize kazandırılması çalışmaları maalesef ki Rusya Cumhuriyeti ile yaşanan uçak krizi sonrasında kesintiye uğramıştır. Konuyu tekrardan Sayın milletvekilimiz Bahar Ayvazoğlu şubat ayında meclis kürsüsünde gündeme getirmiş, kamuoyunu süreç hakkında bilgilendirmiştir. Turizmin gelişmesi adına şehrimize yeni müzeler kazandırmamız gerektiği aşikardır. Rusya'daki bu eserlerin şehrimize geri getirilmesi ve bir müzede sergilenmesi turizme katkı yapmanın yanında tarihimize sahip çıkmanın bir gerekliliğidir.

Tarihimize ait eserler yurtdışındayken tarih şehri Trabzon olgusu yaratmamız pek mümkün değildir. Sayın Özak'ın bugüne kadar yaptırdığı incelemeler ışığında oraya çıkan tarihsel süreci özetlemek gerekirse; 1916 yılında başlayan işgal sonrasında Rus Bilimler Akademisi tarafından oluşturulan bir bilimsel inceleme heyeti Trabzon'a gelmiş, Trabzon'daki değerli eserlerle ilgili kapsamlı bir çalışma yapmıştır. 1. Dünya savaşından önceki 10 yıl süre ile İstanbul'da faaliyet gösteren Rus Asar-ı Atika Mektebi Müdürü Profesör Ivanovic Uspenski başkanlığındaki bu heyet Ortahisar Camii içerisine toplanan tüm Trabzon arşivlerini incelemiş, işgalin 1918 Bolşevik Devrimi ile son bulmasından sonra yaşanan geri çekilme sırasında pek çok eseri St.Petersburg'a götürmüştür. Profesör Uspenski Trabzon'dan Rusya'ya götürdüğü eserlerin gerekçesini açıklarken kendisinin müdür olarak bulunduğu okuldaki 30.000 civarındaki kitaba Osmanlı Devleti'nin el koyduğunu, Trabzon'dan götürülen eserlerin bu eserlere karşılık olduğunu vurgulamıştır. Ancak bu kitaplar yapılan anlaşma ile Rusya'ya nakledilmişse de şehrimize ait eserler iade edilmemiştir. Varlığı tespitli Rusya'daki eserlerin bazılarının nerede muhafaza edildiği bilinmemekle beraber, St Petersburg'da Hermitage Müzesi ve St.Petersburg halk kütüphanesinde olanlar mevcuttur. Eserler arasında 497 adet kıymetli el yazması eser, Trabzon matbuatına ait gazete ve kitap, Çarşı camii ve Ahi Evran Camine ait kıymetli eşyalar, çeşitli yüzyıllara ait Kuran-ı Kerim'ler bulunmaktadır.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından ülkemize ocak ayında gerçekleştirilmesi beklenen ziyarette bu konunun da gündeme gelmesi adına çalışma yapılmasını Dışişleri bakanımız Sayın Mevlüt Çavuşoğlu'ndan, Kültür ve Turizm Bakanımız Sayın Mehmet Nuri Ersoy'dan ve şehrimiz milletvekillerinden yazılı olarak talep ettik.

Sayın bakanlarımızın, milletvekillerimizin, Büyükşehir Belediye Başkanımızın, Ortahisar Belediye Başkanımızın, siyasi parti başkanlarımızın, sivil toplum örgütlerimizin, yerel basınımızın ve tüm halkımızın da konuya sahip çıkmasını bekliyoruz.

Bu eserleri şehrimize getirmek tarihe karşı bir sorumluluktur.”
 

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir