Tünel Akvaryum projesi bilet garantili olmayacak! Mecliste o madde çıkarıldı
Ortahisar Belediye Meclisinde Tünel Akvaryum gündem oldu.
Trabzon Ortahisar Belediyesi’nin vizyon projeleri arasında yer alan Tünel Akvaryum Projesi bugünki meclis toplantısında yine ayrı bir gündem oldu. Yap İşlet Modeliyle 29 yıllığına verilmesi görüşülürken tartışma yaşandı.
Başkan Ahmet Metin Genç, projenin 29 yıllığına yap işlet devret modeliyle verilmesi için meclisten yetki istedi.
Yetki oy çokluğu ile verilirken şartlar arasında yer alan 175 bin ziyaretçi garanti kısmı muhalefetin itirazları sonucu değiştirildi.
Bu şartın ‘Belediyeyi 29 yıllığına yük altına sokabileceği’ gerekçesi tartışıldı. Başkan Genç tekrar söz alarak değiştirilmesi talimatıyla o 29 yıllık kısım karardan çıkarıldı. Madde çıkarılmasaydı ziyaretçilerin 175 bin altında kalması durumunda projeyi yapan işletmeciye belediye bütçesinden ödeme yapılacaktı.
MECLİSTE NELER OLDU?
Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşülen maddeye komisyon üyesi CHP’li Meclis üyesi Oktay Söğüt şerh koydu. 175 bin ziyaretçi garantili kısmın belediyeye büyük yük altına sokacağı ifade edildi. Maddede bu kısım Başkan Ahmet Metin Genç tarafından haklı bulunarak maddeden çıkarıldı. Ziyaretçi garanti kısmı içeriğinden çıkarılan madde, belediye meclisinde oy birliği ile kabul edildi.
CHP’li üye Oktay Söğüt, çekincelerini belirtti.
Söğüt, “Yapım aşaması çok sık kamuoyuyla paylaşıldı ancak işletme aşaması kamuoyuyla sık bir şekilde paylaşılmadı. Aceleyle geçiştirilmesi birinci itirazım. Maddi açıdan bayağı büyük bir meblağ içeren bu konuyu etüt çalışma ve plan olmadan görüştük. Önümüzde tek sayfa başkanlık makamından gelen yazı koyuldu. Müdür bey sözlü olarak sorularımızı cevaplasa da hiç bir bilgiye sahip olmadan karar vermek ikinci itirazım. 29 yıl boyunca 175 bin ziyaretçi sayısının ne kadar altına düşerse bu paranın Trabzon’un cebinden çıkacak” dedi.
CHP Grup Başkan Vekili Turgay Şahin de, “Her sorduğumda, “Henüz karar vermedik işletilmesi konusunda iki seçeceğimiz var. Bunlardan bir tanesi belediye tarafından kendimiz işleteceğiz, ya da bedel karşılığında özel sektöre vereceğiz” Şimdi tamamen farklı bir işle karşılaştık. Komisyonun öyle bir yetkisi yok. Böyle önemli bir iş. 30 trilyonluk yatırımda meclisin haberi yok. 175 bin bilet diyor. Bugün Antalya’da 80 lira... Bu bittiğinde 100 lira diyelim. 175 bin bilet, ne eder yaklaşık 17 milyon 500 bin lira eder yılda. 29 yıl demişsiniz 507 milyon… Sizin 2,5 yıllık Ortahisar belediyesinin geliridir. Böyle bir yükün altına siz belediyeyi nasıl sokarsınız. Düşünün ki 175 bin adam hiç girmedi. Kim karşılayacak bu parayı belediye verecek. Bu akvaryumun inşaat kısmını yapmışsınız. 12 milyonun üzerinde para harcamışsınız. O zaman şöyle yapalım: Önerim, hiç belediyeyi yüke sokmayalım. Sonuçta burayı kazdık. Bu tüneli yaptık. Bu baştan yanlıştı. Fakat öyle mi kalmalı, en azından tamamlanmalı… Ortada bir cenaze var, kalkması lazım. Şunu yapalım meclis olarak. Aylık 1 lira veya 100 lirayla ihaleye çıkalım. Diyelim ki buranın inşaatını yaptık, belediyenin mülkü, aylık 100 lira. Senede bin 100 lira… Yapan adam, alacak olan ihalede ki firma 29 yıllığına çalıştırsın. Şartnameye şunu koyalım. Bilet fiyatını biz belirleyelim. İçerisine koyulacak balık türü ve cinsini biz belirleyelim. Adam aldı içerisine hamsi istavrit koydu. Hâlbuki ki pahalı balıklar var... Bunun içerisine koyulacak balığın türlerinin ve cins çeşidinin bilinmesi lazım. Acele etmeyin… 500 milyon az para değil. Bugün ki fiyatlarla diyorum, enflasyonu katmıyorum. 175 bin rakamını kim bulmuşsa çok büyük rakam… Trabzon’da en fazla ziyaret edilen yer Atatürk Köşkü... 200 bin kişi girmiş. 5 lira… Senin Akvaryumunu 80 lira, 100 liraya 50 bin kişi girmez. Burada 125 bin açığımız olur” diyerek eleştirdi.
İYİ Parti Grup Başkan Vekili Davut Çakıroğlu ise, “Alacak olan yatırımcı kişi buraya ne kadar para harcayacakta 29 yıl belediye tarafından rakamın belirlenmesi neye göre yapılacak. Meclisin buranın müşteri garantili, ziyaretçi garantili adına ne dersek diyelim, bir işletmeciye devri noktasının doğru olduğunu bende düşünmüyorum. Belediyenin gelir kalemini tek bir kalemde bir yere aktarmamıza sebep olacak. Bu garantili işlerin ben çok toplum için, hemşerilerimiz için faydalı işler olduğunu düşünmüyorum. Biraz daha bunları yapabiliyorsak, kendi kabiliyetlerimizle yapmalıyız. Bu projeyi bize getiren firma müşavirlik hizmeti vardır. Bunlar ne öngörmüşler” dedi.
Başkan Ahmet Metin Genç ise mecliste yapılan itirazlar sonrasında ziyaretçi garantisi kısmını maddeden çıkarılmasını istedi.
Başkan Genç, “Şehrimiz için önemsediğimiz proje. Geçen yıl şehrimize gelen Suudi ülkelerinden turist sayısı 450 bindir. Şehrin gelişmişlik düzeyini, hayvanat bahçesi bile soruluyorlar. Şehrin artı göstergesidir. Fiyatı ne 5 lira olacak ne de 80 lira olacak. Biz kendimizi Antalya ile kıyaslayarak şehre projeler monte edemeyiz. Şehrin düzeyini ortaya koymamız lazım. Şurada ki itirazınıza katılıyorum. Burada fiyatı idare tespit edecek. Önemli olan bu dur… Ama bu Antalya’da ki gibi 80 lira değil. Trabzon koşullarına göre idare tespit edecek. Bu herkesin yapabileceği türden bir iş değil. Daha cazip olması için böyle madde ön görmüş. Komisyon üyelerimiz ve meclis üyelerimiz bu kısma haklı olarak belediyeye garanti yük altına koyulmasına itiraz ediyor. Garanti rakamını en azından şöyle baktığımızda 4 yıl daha görev süremiz var.
Bizden sonra ki belediye idaresini sorumluluk altına, garanti sorumluluğu altına koyacak olan şart nameye itirazı da haklı görürüm. Çünkü bizden sonra ki idare “ey önceki dönem başkanı, meclisi, tamam şehre güzel proje kazandırdınız ama bunu daha farklı modelde yapsaydınız biz şu anda bu garantiyi karşılama yerine, başka bir projeyle ilgilenseydik” diyebilir. İtirazı haklı görüyorum. Garanti rakamını çıkartıp, belediye sorumluluk altına sokmadan, şartname hazırlanırken, ihaleye daha cazip başka maddeler koyarak, ama belediyeyi geleceğe dönük garanti rakamına sokmadan, böyle bir değerlendirmenin müzakeresine itibariyle daha faydalı olacağını düşünüyorum” dedi.