Türk Mutfağı Haftası Trabzon'da kutlandı

Avrasya Üniversitesinde düzenlenen etkinlikte Türk Mutfağı Haftası kutlandı.
Türk Mutfağı Haftası Trabzon'da kutlandı

Türk Mutfağı Haftası Avrasya Üniversitesinde Gastronomi ve Mutfak Sanatları Kulübü’nün düzenlediği etkinlikle kutlandı. Her yıl 21-27 Mayıs tarihleri arasında tüm dünyada eş zamanlı kutlanan Türk Mutfağı Haftası Avrasya Üniversitesi Ömer Yıldız Yerleşkesinde Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu, Avrasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Füsun Terzioğlu, Trabzon Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Emin Aşıkkutlu, Avrasya Üniversitesi Genel Sekreteri Gülay Yeniçeri, İl Sağlık Müdürü Dr. Hakan Usta, Gençlik ve Spor İl Müdürü Lokman Arıcıoğlu, İl Kültür ve Turizm Müdürü Tamer Erdoğan, Şehit Meriç Alemdar Polis Meslek Eğitim Merkezi Müdürü Doç. Dr. Taner Bora, Trabzon Teknokent Genel Müdürü Gürbüz Odabaşı, Kadınla Başlar Derneği Başkanı AVÜ Mütevelli Heyet Üyesi E. Hülya Ulusoy, akademisyenler ve öğrencilerin katılımıyla kutlandı.

Türk Mutfağı Haftası Trabzon'da kutlandı

TERZİOĞLU; KARADENİZ MUTFAĞI KENDİNE HAS ÖZELLİKLERİNİ KORUYARAK GÜNÜMÜZE ULAŞMIŞTIR
Avrasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Füsun Terzioğlu konuşmasında; Avrasya Üniversitesinin Doğu Karadeniz Bölgesinde tek vakıf Üniversitesi olarak Meslek Yüksekokulu’nda yer alan Aşçılık Programı ve Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu’nda yer alan Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümleri Karadeniz Bölgesinin kültürel ve ekonomik gelişmesinde değerlerimize sahip çıkarak çok önemli faaliyetler üstlendiğini ve bölgede katma değer oluşturduğunu belirtti. Türk mutfağında Karadeniz mutfağının önemine vurgulayan Terzioğlu “Kültürel yemekler, bir toplumun geçmişten günümüze gelen mirasını yansıtan, toplumsal birliği güçlendiren, kültürel çeşitliliği ve ekonomiye katkı sağlayan önemli birer semboldür. Bu yemekler geçmişten günümüze kültürün gelecek kuşaklara aktarımını sağlar ve o toplumun kültürel çeşitliliğini ile benzersizliğini ifade eder. Bu kapsamda zenginliği ile dünya mutfaklar arasında önemli bir yere sahip olan Türk Mutfağı tarih boyunca gelişmiş ve Türk halkının kültürel kimliğiyle bütünleşmiştir.

Türk Mutfağı Haftası Trabzon'da kutlandı

Türkiye'nin coğrafi konumu, farklı iklim bölgeleri ve tarih boyunca diğer toplumlarla olan etkileşimleri, Türk mutfağının zenginliğine katkıda bulunmuştur. Her bölgenin kendine özgü yemekleri ve yöresel tariflerinin varlığı bu zenginliği artırmıştır. Üniversitemizin de içerisinde bulunduğu Karadeniz Bölgesi’nin eşsiz yemek kültürü Türk mutfağının zenginliğini yansıtmada önemli rol oynar. Karadeniz mutfağı, kendine has özelliklerini hâlâ koruyabilen ender mutfaklardan biri olmayı sürdürmektedir. Bu nedenle de Karadeniz mutfağı, otantik lezzetlerini başarıyla korumaktadır. Karadeniz mutfağında otların, tereyağının ve peynirin büyük öneminin yanında Trabzon'un şehrimizin Akçaabat köftesi, Hamsiköy sütlacı, Tonya tereyağı ve Vakfıkebir ekmeği Türk mutfağının korunması için coğrafi işaret ile tescillenmiştir. Köklü Türk mutfağının zenginliği her yıl 21-27 Mayıs tarihleri arasında, tüm dünyada ve ülkemizde eş zamanlı olarak gerçekleştirilen Türk Mutfağı Haftası etkinlikleri ile bir kez daha ortaya konulmuştur. Bu kapsamda ise Türk mutfağındaki kültürel yemeklerin korunması kapsamında Karadeniz Bölgemizin eşsiz lezzetlerinin değerinin anlaşılması büyük bir öneme sahiptir” dedi.

Türk Mutfağı Haftası Trabzon'da kutlandı

USTAOĞLU; ÖĞRENCİLERİMİZ TRABZON MUTFAĞININ TANITIMINA BÜYÜK KATKI SAĞLAYACAK
Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu ise konuşmasında “İkincisi düzenlenen Türk Mutfağı Haftası münasebetiyle Avrasya Üniversitemizin ev sahipliğinde bu önemli etkinlikte bir araya geldik. Türk mutfağımızın ve özelde Trabzon mutfağının tanıtılması açısından bu tip etkinlikler çok önem arz ediyor. Burada Uygulamalı Bilimler Meslek Yüksekokulu Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümümüzde eğitim gören öğrencilerimizin Trabzon mutfağının tanıtılmasına büyük katkı sağlayacağını düşünüyorum. Coğrafi konumumuz itibariyle Trabzon’umuz bölgenin en önemli çekim merkezidir. Tarihi mirası, kültürel mirasıyla 4 bin yıllık geçmişiyle birçok medeniyete ev sahipliği yapmış bu ilimiz tabi ki birçok medeniyete ev sahipliği yapması münasebetiyle farklı alanlarda bu kültürel mirası da kendi bünyesinde koruyor. Bunlardan en önemlisi de mutfak kültürümüzdür. Bölgemizde yapılan çalışmalarda 270’in üzerinde farklı bitki türünden, 200’e yakın farklı mutfak ürünlerinin yapıldığını biliyoruz. Bunları tanıtmak ve gelecek kuşaklara aktarmak en önemli görevimiz” cümlelerine yer verdi.

Konuşmaların ardından etkinliğe katılan konuklar Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü öğrencilerinin hazırladığı Osmanlı mutfağı ve Karadeniz mutfağından harmanlanan yemeklerinden tatma şansı buldular.

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir