Türkiye’de ilk kez bir devlet hastanesinde MS polikliniği açıldı
Trabzon Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Multipl Skleroz (MS) hastalığının teşhis ve tedavisi için özel poliklinik açıldı.
Haber61 / Özel Haber
Türkiye’de bazı üniversite hastanelerinde bulunan ve sayıca az olan MS polikliniği, Türkiye’de ilk kez Sağlık Bakanlığı’na bağlı bir devlet hastanesinde faaliyet göstermeye başladı. Trabzon'un Yomra ilçesinde bulunan Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesi, bünyesinde MS polikliniği hizmete açarak bir ilke imza attı.
Karadeniz Bölgesi’nin en büyük devlet hastanelerinden biri olan ve tüm bölgeye hizmet veren Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde dün açılışı yapılan MS polikliniği, ilk hastalarını kabul etmeye başladı.
Hastanede düzenlenen açılış törenine Yomra Kaymakamı Hasan Balcı, Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doçent Doktor Hülya Kılıç Yılmaz, Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesi Müdürü Sebahattin Okurer, Doğu Karadeniz MS Derneği Başkanı Zehra Öztaş, başkan yardımcısı Mehmet Verep, nöroloji doktorları Nuray Can ile Necdet Arı ve hastane personeli katıldı.
"İLK KEZ BİR DEVLET HASTANESİNDE AÇILDI"
Törende konuşma yapan Yomra Kaymakamı Hasan Balcı, polikliniğin açılmasında katkısı olan herkese teşekkür etti. Hastane Başhekimi Doçent Doktor Hülya Kılıç Yılmaz da konuşmasında, “Böylesine zorlu bir hastalığın mücadelesi için hastanemize açılmış olmasından mutluyuz. Bu poliklinikle Türkiye’de bir devlet hastanesinde ilk kez MS hastaları için poliklinik açılmış oldu. Burada görev alacak hekimlerimiz doktor Nuray Can Usta ve doktor Necdet Arı bize bu anlamda destek verecek. Hastanemiz, bölgedeki ve bölge dışından gelecek tüm MS hastalarının tedavisi için en iyi şekilde hizmet verecektir” diye konuştu.
MS polikliniğinin açılması için girişimlerde bulunan ve aynı zamanda MS hastası olan Doğu Karadeniz MS Derneği Başkanı Zehra Öztaş, “MS hastalığını hem teşhis edebilmek hem de bununla mücadele edebilmek çok zor. MS hastalığı yüzünden önce bir kulağım duymaz, yakın zamanda da bir gözüm görmez oldu. MS hastalarının ne çektiğini en iyi ben bilirim. O yüzden dernek olarak bu polikliniğin kurulması için çeşitli girişimlerimiz oldu ve nihayet açıldı. Duyarlı davranan herkese bir MS hastası olarak teşekkür ediyorum” şeklinde belirtti.
"ÖRNEK OLMAYI DİLİYORUZ"
Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesi Müdürü Sebahattin Okurer de, vatandaşlarda MS hastalığına karşı farkındalık oluşturmak amacıyla polikliniğin hizmete girdiğini söyledi. Türkiye’de devlet hastanelerinde MS polikliniklerinin artmasını dileyen Okurer, “İnsanlar bu hastalığın pençesinde olabiliyor fakat fark edemeyebiliyorlar. Buna teşhis koyabilecek bir poliklinik veya hekim hastanelerde çok fazla bulunmuyor Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesi olarak böyle önemli bir çalışmayı hayata geçirmiş olmaktan mutluyuz” dedi.
MS HASTALIĞI NEDİR? BELİRTİLERİ NELERDİR?
Kısaca MS olarak bilinen (Multipl Skleroz) hastalığı, kişinin bağışıklık sistemindeki bozukluk sonucu beyin ve omurilikte çok sayıda plakların oluşmasıyla ortaya çıkar. Genç yaşlarda görülebilen MS hastalığı, dünyada yaklaşık 3 milyon, Türkiye’de ise 35 bin kişiyi etkilemektedir. MS hastalığı ataklar halinde gelişir ve ancak uygun tedavi ve düzenli takiple kontrol altında tutulabilmektedir. MS hastalığı genellikle 20- 40 yaşları arasında ortaya çıkar.
MS KADINLARDA DAHA FAZLA GÖRÜLÜYOR
Halk arasında MS hastalığı olarak bilinen Multiple Skleroz; hareket aksaklığı, kaslarda güçsüzlük, kısmi felç, dengesizlik, konuşma ve görme bozuklukları gibi çeşitli belirtilerle ortaya çıkabiliyor. Ataklar halinde görülen MS, erkeklere oranla kadınlarda 2 kat daha fazla görülüyor.
MS BİR SİNİR SİSTEMİ HASTALIĞIDIR
MS (Multipl Skleroz) hastalığı, santral sinir sisteminin yani beynin ve omuriliğin inflamatuar (yangısal) bir hastalığıdır. Özellikle santral sinir sistemindeki beyaz madde yapıları hastalanır. Beyaz madde, santral sinir sisteminin kendi içerisinde ve bu bölüm ile vücudun diğer bölümleri arasında iletişimi sağlayan sinir liflerinden oluşur.
MS’li hastalarda santral sinir sistemindeki bu beyaz maddede plak veya lezyon diye adlandırılan hasarlı alanlar görülür. Bu hasarlı alanlarda siniri çevreleyen miyelin denilen bir maddede kayıp gözlenir. MS hastalığında gelişebilecek reaksiyonlar önceden tahmin edilemez ve oldukça değişkenlik gösterir. Bu nedenle MS hastalığını tanımlayabilmek çok zor bir durumdur. Sinir sisteminde etkilenen yere ve etkilenme derecesine göre, MS hastalığının tipi ve şiddeti hastadan hastaya değişebilir.
MS HASTALIĞININ TEDAVİSİ
MS hastalığının belirtileri ve tedavisi kişiye özeldir. Benzer şekilde gelişen ve aynı bulgularla seyreden iki MS’li hasta bulabilmek mümkün değildir. Hastalığın bireyin kendisinde ve hastalar arasında farklı seyretmesi, hastalığın zamanlamasını, beyinde tuttuğu yeri ve bulguların şiddetini farklı kılmaktadır. Genel alarak MS’li olgularda, beynin veya omuriliğin kontrol ettiği her hangi bir fonksiyonun tam veya yarı tam kaybı gözlenir.
MS HASTALIĞININ BELİRTİLERİ NELERDİR?
MS hastalığının belirtileri kişiye göre değişebilmektedir. MS’li hastalar, aşağıdaki problemlerin herhangi birini ataklar ve düzelmeler veya yavaş kötüleşen bir seyir izleyerek yaşayabilirler:
- Uyuşukluk, karıncalanma, iğnelenme,
- Güç kaybı, spazm, kas sertliği, kramp, ağrı. Güç kaybı vücudun bir tarafındaki kol ve bacakta veya her iki bacakta birden olabilir.
- Görme kaybı, çift görme,
- İdrar kaçırma ve idrar aciliyeti,
- Kabızlık,
- Konuşma bozukluğu,
- Cinsel fonksiyon bozuklukları,
- Denge kaybı, bulantı,
- Yorgunluk,
- Depresyon,
- Kısa süreli hafıza problemleri,
- Yutma zorluğu