Yaz Kur'an kursunda engellilerle buluşuyorlar
Trabzon'un Ortahisar ilçesinde devam eden yaz Kur'an kursuna katılan öğrenciler, günün belirli saatlerinde engelli çocuklarla kaynaştırma sınıflarında bir araya geliyor.
Trabzon'un Ortahisar ilçesinde açılan yaz Kur'an kursuna katılan 13'ü engelli 70 öğrenci, günün belirli saatlerinde kaynaştırma sınıfında buluşuyor.
Ortahisar İlçe Müftülüğü, Ortahisar Belediyesi, Lisansız İnsan Derneği ve Trabzon İl Engelli Koordinatörlüğünün destekleriyle hazırlanan "Kaynaştırmalı Yaz Kur'an Kursu" projesi kapsamında Kaledibi İlkokulu'nda yaklaşık 1,5 ay önce başlatılan kursa katılan 7'si işitme engelli, 6'sı da özel eğitimli olmak üzere 70 öğrenci, müzik, resim, drama, Kur'an-ı Kerim, dini bilgiler ve değerler eğitimi görüyor.
Kur'an-ı Kerim eğitiminin yanında, gönüllü eğitmenler eşliğinde kültürel ve sanatsal etkinliklere de katılan öğrenciler, engelli çocuklarla günün belirli saatlerinde aynı sınıfı paylaşarak, teneffüslerde de gönüllerince eğleniyor.
Kur'an-ı Kerim, dini bilgiler ve değerler eğitmeni Selim Çolak, İslam dininin evrensel bir din olduğunu belirterek, "Ayrımcılık bizim dinimizde yer almaz. Bu kapsamda da özel çocuklarımızın eğitimlere katılabilmesi için gönüllü hocalarımızla birlikte bu projeyi hazırladık." dedi.
Çolak, öğrencilerin belirli saatlerde bir araya geldiklerini anlatarak, şunları kaydetti:
"3 yıldır verdiğimiz kursta bu yıl özel öğrencilerimizi de kursumuza dahil ettik. Verdiğimiz kurslar kapsamında çok yönlü olması nedeniyle bir ilki de gerçekleştiriyoruz. Amacımız bütün çocuklarımızın yaz okuluna gelerek aynı eğitimi almalarını sağlamaktır. Dini eğitimlerin yanı sıra kültürel ve sanatsal eğitimlere de yer veriyoruz. Bu projede çocuklar için önemli olan devamlılıktır. Projemizin amacına ulaştığını düşünüyoruz. Bunu da çocukların teneffüslerde hep birlikte vakit geçirmelerinden anlıyoruz."
İşaret dili eğitmeni ve tercümanı Ömer Ayar da çocuklarda bazı eksiklikleri fark ederek, projeyi hazırlamaya karar verdiklerini dile getirdi.
Çocukları belli bir saat diliminde bir araya getirdiklerinde çok güzel kazanımlar elde ettiklerini gördüklerini ifade eden Ayar, "Ayrıca kursta, hem işaret dili öğretiyoruz hem de öğrencilerin dine olan açlık hissini de gidermeye çalışıyoruz." diye konuştu.
Yaratıcı drama ve tiyatro eğitmeni Zafer Baloğlu ise projeyle birlikte çocukların duygu dünyasının daha farklı olduğunu gözlemlediklerini belirterek, "Engelli bireylerin ne tür duyguya sahip olduklarını göstermeye çalışıyoruz. İşitme engelliler içlerine kapanıklar. İletişim dahi kuramıyorlardı ancak bu projeyle birlikte diğer çocuklarla daha rahat iletişim kurmaya başladılar." değerlendirmesinde bulundu.
"BENİM İÇİN ARTIK ENGELLİ KELİMESİ YOK"
Öğrenci velisi Gönül Şişmanoğlu, iki çocuğunun da kursa katıldığını ifade ederek, "Kaynaştırmalı eğitimler çocuklarımız için hayat boyu sürecek bir kurs oldu. Bu projenin devamını istiyoruz. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum." diye konuştu.
Kursa katılan işitme engelli öğrenci velisi Sevgi Gündoğdu ise çocuklar için kursun büyük bir şans olduğunu vurguladı.
Gündoğdu, "Dini açıdan çocuklarımıza tam olarak destek veremiyoruz. En azından hocalarımız bizim yerimize kursta çocuklarımıza hem eğitim veriyor hem de diğer çocuklarla bir arada olmalarını sağlıyor." diye konuştu.
Kursa katılan öğrencilerden Ali Biryan da engelli öğrencilerle ilk başlarda arkadaşlık kuramadıklarını zamanla teneffüslerde hep birlikte vakit geçirdiklerini anlattı.