Yomra elması tescillendi
Yomra elması, Yomra Belediyesinin girişimleriyle Türk Patent ve Marka Kurumunca tescillenerek coğrafi işaret belgesini aldı.
Trabzon'un Yomra ilçesinin ismiyle özdeşleşen Yomra elması, Yomra Belediyesinin girişimleriyle Türk Patent ve Marka Kurumunca tescillenerek coğrafi işaret belgesini aldı. Yomra Belediye Başkanı Mustafa Bıyık, Yomra Elması Coğrafi İşaret Tescil Belgesi'ni Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Habip Asan'dan teslim aldı.
Yomra elmasının hem Trabzon hemde Türkiye genelinde bir marka olması için çalışmalar yürüteceklerini ifade eden Bıyık, "İlçemize ismini veren, ilçemiz dışında yetişmeyen bu önemli yöresel ürünün coğrafi ürün tescilinin bulunmaması bizim için eksiklikti. Akçaabat'ın köftesi, Vakfıkebir'in ekmeği, Tonya'nın terayağı tescilli iken Yomra elmasının da tescilli olması gerekiyordu. Bunun için harekete geçtik. Türk Patent ve Marka Kurumuna başvurumuzu yaptık. Uzun süren uğraşlarımız sonucu coğrafi işaret tescilini almış bulunuyoruz" dedi.
BELEDİYE ELMA FİDESİ YETİŞTİRİYOR
Yomra elmasının yaygınlaştırılması için çalışmalar yaptıklarını belirten Başkab Bıyık, sözlerini şu şekilde sürdürdü: "İlçemiz ismini bu elmadan almış ama Yomra'da bu elmayı bulmak çok kolay değil. Adeta nesli tükenmek üzereydi diyebiliriz. Bu önemli meyveyi yetiştirmek için ilk etapta bir fidanlık oluşturduk. Burada 2 bin adet elma fidesi diktik ve bunları Yomra elması ile aş yaptık. Şimdi yetişmelerini bekliyoruz. Belli bir seviyeye geldiklerinde halkımıza dağıtacağız. Yomra'mızın her köşesinde bu meyvenin görünür olmasını amaçlıyoruz."
ÇEKİRDEKLERİ KAYBOLUYOR
Yomra elmasının özellikleri hakkında da bilgi veren Başkan Bıyık, sözlerini şu şekilde tamamladı: "Yomra elması toplanıp kenara koyulduğunda kış boyu rahatlıkla muhafaza edilebilen ve durdukça içindeki çekirdekleri eriyerek çekirdeksiz hale gelen bir meyve. Ayrıca sağlık yönünden önemli faydaları olduğu labratuvar çalışmaları ile kanıtlanmış. İnşallah yapacağımız çalışmalarla herkesin bu meyveyi bilmesini, tatmasını sağlayacağız. Uzun süreçte, Yomra dışında yetişmeyen bu meyvenin Yomralılar için bir gelir kaynağı olmasını amaçlıyoruz."