Zil kale beyaz örtüye büründü!
Kaçkar Dağları Milli Parkı sınırları içerisindeki Doğu Karadeniz'in önemli turizm merkezlerinden Zil Kale, kar yağışının ardından muhteşem bir görüntüye kavuştu. Rize'nin Çamlıhemşin ilçesi sınırları içindeki Çat Vadisi üzerinde bulunan Zil Kale, deniz
Yayınlanma:
Kaçkar Dağları Milli Parkı sınırları içerisindeki Doğu Karadeniz'in önemli turizm merkezlerinden Zil Kale, kar yağışının ardından muhteşem bir görüntüye kavuştu.
Rize'nin Çamlıhemşin ilçesi sınırları içindeki Çat Vadisi üzerinde bulunan Zil Kale, denizden 750 metre, Çat Deresi'nden ise yaklaşık 100 metre yükseklikteki görkemli manzarasıyla ziyaretçilerin ilgi odağı oluyor. Sarp bir kaya üzerine kurulu Zil Kale, 2013 yılında piyanist Tuluyhan Uğurlu'nun verdiği konserin ardından daha da tanınır hale geldi.
İlçe merkezine 15 kilometre mesafedeki Zil Kale'nin inşa edildiği tarih konusunda kesin bilgi bulunmuyor ancak 14. veya 15. yüzyıllarda yapıldığı tahmin ediliyor. Kale yolu zor kış şartlarına rağmen ziyaretçi sayısındaki artış nedeniyle gündüz saatlerinde açık tutuluyor.
Rize Kültür ve Turizm Müdürü İsmail Hocaoğlu, Zil Kale'nin Rize'nin önemli tarihi mekanlarından biri olduğunu, son yıllarda ilginin arttığını söyledi.
Tarihi İpek Yolu üzerinde yer alan Zil Kale'nin dönemin önemli konaklama mekanlarından biri olduğunu kaydeden Hocaoğlu, "Son yıllarda da Rize'de ziyaret edilen önemli turizm merkezlerinin başında geliyor. Aslına uygun restorasyon çalışmasının tamamlanmasının ardından başlı başına bir çekim merkezi haline geldi. Tarihi güzelliğinin yanında, barındırdığı doğal güzelliğiyle de önemli bir nokta" dedi.
Hocaoğlu, Rize'nin yıllık ziyaretçi sayısının ortalama 700 bin civarında olduğunu bunun yaklaşık 250 bininin Zil Kale'yi de ziyaret ettiğini belirtti.
KALE 4 KATTAN OLUŞUYOR
Trabzon İmparatorluğu zamanında yapılan Zil Kale, 8 burç, bir gözetleme kulesi, dış ve orta surlar ile iç kaleden oluşuyor.
Kalede muhafız binası, şapel ve baş kule bölümleri yer alıyor. Kulenin dört katlı olduğu, duvarlardaki hatıl izleri ve kiriş deliklerinden anlaşılıyor. Osmanlı Devleti'nin bölgeyi fethetmesinin ardından kalenin askeri amaçlı kullanıldığı bildiriliyor.
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.