Akçaabat'ın zenginlikleri belgesel ile tanıtılacak
‘Evliya Çelebi Dünya Şehirleri-Trabzon’ belgeseli kapsamında Akçaabat tanıtılacak.
TRT Ekibince hazırlanan ‘Evliya Çelebi Dünya Şehirleri-Trabzon’ belgeseli kapsamında, TRT Trabzon Müdürlüğü tarafından Akçaabat’ta yöresel zenginliklerin, folklorun, tarihi ve turistik mekanların tanıtıldığı çekimler gerçekleştirildi.
TRT-2 ekranlarında yayınlanacak olan belgeselde, Evliya Çelebi’nin yaşadığı dönemde takip ettiği rota 21. Yüzyıla uyarlanıyor. Belgesel; dünya şehirlerine Evliya Çelebi’nin gözünden bakmayı, şehirlerin kültürlerinin, folklorunun, yöresel zenginliklerinin, tarihi mirasının ve turistik mekanlarının günümüz insanlarına anlatmayı; aynı zamanda bu değerlerin gelecek kuşaklara aktarılmasını sağlamayı amaçlıyor.
‘Evliya Çelebi Dünya Şehirleri-Trabzon’ belgeselinin Akçaabat ayağında; Akçaabat horonu, Akçaabat köftesi, kuymak gibi yöresel ve folklorik değerlerin yanı sıra Akçakale Kalesi ve tarihi Ortamahalle’de bulunan Ortamahalle Müzesi çekimi yapıldı.
Konu ile ilgili düşüncelerini dile getiren Akçaabat Belediye Başkanı Osman Nuri Ekim konuşmasına Evliya Çelebi’nin Trabzon için söylediği “Trabzon’a küçük İstanbul denilse yeridir.” İbaresiyle başladı. Başkan Ekim, “TRT ekibi çok anlamlı bir işe imza atıyor. Evliya Çelebi’nin gözünden dünya şehirlerini 21. Yüzyılda anlatan bir belgesel hazırlıyorlar. Bu belgeselin içerisinde ünlü seyyahların seyehatnamelerine konu olan Trabzon’umuzun yanı sıra Akçaabat’ımız da konu oluyor. Akçaabat’ımız; köklü bir tarihe ve kültüre sahip, nice medeniyetlerin yurt edindiği bir kenttir. Kadim tarihiyle, dünyaya nam salan Akçaabat Horonuyla, ünü sınırları aşmış köftesiyle, birçok yöresel lezzetiyle, nice medeniyete ev sahipliği yapmış Akçakale Kalesi, Ortamahalle evleri ve Ortamahalle Müzesiyle geçmişten bugüne kadar dikkatleri üzerine çekmiştir. TRT-2 ekranlarında yayınlanacak olan belgeselle birlikte Akçaabat’ımızın göze çarpan en güzel ayrıntıları anlatılacak. TRT ekibine; günümüze güzel bir perde açtıkları ve gelecek kuşaklara eşsiz bir miras bırakacakları için teşekkür ediyorum.” dedi.
AKÇAABAT HORONU ARAŞTIRMA KONUSU OLDU, KAYIT ALTINA ALINDI
Dillere destan olan, dünya çapında birincilikler elde eden Akçaabat Horonu, yurt içi ve yurt dışındaki üniversitelerin araştırma konusu oldu.
Folklorda dünya birincisi Akçaabat Horonu, araştırıldı, incelendi ve kayıt altına alındı. Akçaabat Horonu, tüm dünyaya örnek olmasının yanında yine tüm dünya gençlerine ve gelecek kuşaklara aktarılacak.
Karadenizlinin dik duruşunu, yaşam biçimini, doğasıyla uyumlu hırçın ve mert tavırlarının folklora yansımış şekli olan Akçaabat Horonu, İstanbul Üniversitesi Etnomüzikolog Prof. Dr. Abdullah Akat ile Ege Üniversitesinden Etnokoreolog Prof. Dr. Mehmet Öcal Özbilgin organizatörlüğünde yurt içi ve yurtdışındaki üniversitelerinden gelen araştırmacılarca incelendi.
Akçaabat Belediyesince ağırlanan araştırmacı ekip, öncelikle bilgi amaçlı olarak Butik Müze’yi gezdiler. Ardından tarihi Orta Mahalle Müzesi’ni gezen araştırmacı ekip, şehir gezisinden sonra Akçaabat Folklor Derneğinde yöremizin horon, kemençe, davul-zurna ustalarıyla görüşerek Akçaabat Horonu hakkında bilgi aldı.
Yurtiçi ve yurtdışı üniversitelerinden gelen araştırmacı ekip, davul, zurna ve kemençe eşliğinde Akçaabat Horonu’nu izleyerek kayıt altına aldılar.