Altyapı Yatırımları Genel Müdürü Yalçın Eyigün'den raylı sistem açıklaması! "Trabzon’a özel bir formül gerekiyordu"

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürü Yalçın Eyigün, Trabzon'da hayata geçirilecek olan hafif raylı sistem projesine dair açıklamalarda bulundu.

Trabzon'da Hafif Raylı Sistem Ulaşım Projesi tanıtım toplantısı gerçekleştirildi.

Toplantıya Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürü Yalçın Eyigün, Trabzon Valisi Aziz Yıldırım, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Kaya, ilçe belediye başkanları, siyasetçiler ve protokol üyeleri katıldı.

toplanti-002.webp

Toplantıda açıklamalarda bulunan Altyapı Yatırımları Genel Müdürü Yalçın Eyigün, hafif raylı sistem ile ilgili olarak şu ifadeleri kullandı:

"Bu güzel şehre her geldiğimizde heyecan duyuyoruz. Mühendislik açısından Trabzon’a geldiğimizde, bizim açımızdan çözülmesi gereken farklı sorunlarla karşı karşıya kalıyoruz. Trabzon’un nevi şahsına münhasır özellikleri var: dağlar, tepeler, engebeli bir arazi… İnsanların yaşadıkları yerler 7/24 değişen ihtiyaçlarla özel bir vaka durumunda.

Şehirler büyüdükçe raylı sisteme olan ihtiyaç da artıyor. Toplu taşımanın modu değişiyor; önce otobüs diyoruz, sonra duruma göre metrobüs, ardından tramvay, sonra metro diyoruz. Trabzon’da bunlardan hangileri olması gerekiyor diye sorulduğunda, belediyenin uyguladığı lastik tekerlekli sistemler varken, Bakanlığımız ya kendi projelerini yaparak ya da büyükşehirlerimizin yaptığı projelere teknik destek vermektedir.

Bütün büyükşehirlerimizin tüm toplu taşıma sorunları bizim ilgi ve çalışma alanımızdadır. Trabzon özelinde baktığımızda ise bir başka konu öne çıkıyor. Büyükşehir Belediye Başkanımızın ifade ettiği bir hedef var: Trabzon'u raylı sistemle buluşturmak. Bu hedef doğrultusunda yapılan çalışmalarla birlikte, Trabzon’a uygun bir raylı sistem tasarlamalıyız. Hedeflerin somut adımları geçtiğimiz yıl atılmış oldu.

toplanti-1.webp

Ekibimizin hızlı çalışabildiğini ve koordinasyon olanaklarını da ifade etmek isterim. Tek bir hedefimiz var: Trabzon’un ulaşımını planlayalım ve ilk etapta faaliyete geçirilmesi gerekenleri uygulayalım. Bu kapsamda, biz bugüne kadar büyükşehirlerde 434 kilometre raylı sistem inşa ettik ve tamamladık.

Her şehrin kendine özgü bir durumu var. Trabzon’a özel bir formül gerekiyordu. Bu açıdan bakıldığında, sahil yolumuz var ama yerleşim alanları yukarıda, tepelerde. Tepelerde hastanelerimiz, üniversitemiz, meydanımız var. Bu şehri bir tramvay ile çözmek ilk adımdı. Burada sözünü ettiğim, cadde tramvayı değil. Çünkü dümdüz bir şehirden bahsetmiyoruz; topoğrafya zorluk yaratıyor.

Raylı sistemi eklerken, karayolu için sorun oluşturur muyuz diye düşündük. Akçaabat’tan Yomra’ya kadar geniş bir perspektifle bakmamız gerekiyordu. Ne zaman olursa olsun, doğusuyla batısıyla entegre bir şekilde ele almamız gerekiyordu. Raylı sistemler bir kez yapıldığında, 100 yıl kullanılacak sistemlerdir. Gözümüzden hiçbir şey kaçmamalı. Kısa vadeli değil, uzun vadeli bir çözüm olması için çalıştık.

Akçaabat’tan Yomra’ya kadar planladık. İlk etapta Akyazı’dan Meydan’a gelen, oradan otogar ve havalimanına geçen bir planlama yaptık. Merkez, havalimanı, otogar ve üniversiteyi kapsayan bir güzergâh ortaya koyduk. Raylı sistem yapıyorsak, bunu metrolaştıralım dedik. Tam otomatik, makinist insiyatifini geride bırakan bir sistem olsun istedik ve metroya dönüştürülmüş bir proje ortaya çıktı.

Trabzon’un envanterine uygun, kalıcı bir raylı sistem çözümü geliştirdik ki bizden sonrakiler de planlarını bu projeye göre yapsınlar. 40 kilometre/saatin altına düşmeyen, 5 dakikada bir sefer yapabilecek bir sistem bu. İlk etapta 15,5 kilometrelik ve 16 duraklı bir proje var.

Güzergâhı müzakere ederken; Tanjant yolu üzerine oturan bir tramvay olur mu, Kahramanmaraş Caddesi yüzeyden gelsin, Meydan’da dursun, daha sonra aşağıya insin, hayali garaja ulaşsın gibi fikirleri konuştuk. Trabzonlu bir arkadaşımız haklı olarak ‘Kahramanmaraş Caddesi çok zor değil mi, hem yaya açıyorsunuz hem raylı sistem koyuyorsunuz’ diyebilir. Bu yüzden en iyi çözümü çıkarmayı hedefledik.

Tanjant’tan geçersek ne olur, caddeyi kullanırsak ya da yer altına inersek ne olur diye düşündük. Geldiğimiz noktada, Tanjant yolu bu işe yetmez. Meydan’a yaklaşmamız gerekiyordu ve yer altı çözümü zorunlu hale geldi. Birinci seçeneğimiz; eski Avni Aker Stadı’ndan, belediyeye ve valiliğe geçmek, sonra aşağıya inmek oldu. Bunu bir kere yapalım ama ömür boyu Trabzon’un sahip olacağı kalıcı bir proje olsun istedik.

Sondajlarımız ve ÇED raporlarımız yürürlükte. Yıl bitmeden projelerimizi bitirerek 202 yatırım projesine, yani yapım aşamasına geçeceğiz. Şu an etüt-proje aşamasındayız, inşallah yıl sonu olmadan tamamlamış olacağız.

İstasyon ve hat çalışmalarına baktığımızda, Akçaabat-Yomra birinci güzergâh. Akyazı ilk durağımız. Şehir Hastanesi durağı, Trabzonspor Stadyumu durağı, Bayındırlık-İskan durağı, Beşirli durağı, ardından Orman Genel Müdürlüğü geliyor. Buraya kadar yüzeyde ama karayolu ile entegre çalışmıyor.

Orman Bölge’den sonra ilk tünelimiz başlıyor: 6,5 kilometrelik bir tünel. Caddeye değil, caddenin altından tırmanmaya başlıyor. Tanjant durağı, Millet Bahçesi, ardından Büyükşehir Belediyesi ve Valiliğimizin bulunduğu Atapark noktası geliyor. Vadiyi geçiyoruz, yer altıyla Meydan’a varıyoruz. Küçük bir alandan girerek hayali garajın oraya ulaşıyoruz.

Otogara bir kol planladık. Gümüşhane’den gelen yolla çakışmasını önlemek için alternatif yol da inşa ediliyor. Sonrasında Forum AVM’nin arka kapısına erişebileceğimiz bir istasyon var. KTÜ’ye bir durak koyduk. Hem KTÜ’nün alt girişine hem de havalimanına hizmet edecek bir durak planladık.

Birinci etabın sonuna geldik. İkinci etap, havalimanı ile Yomra arasını kapsıyor."

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum
  • İsmail / 15 Nisan 2025 16:11

    Ahhh şaban ah bunlara hala inanan varsa e ne diyem ben. 15;yıldır palavara salla git. Belediye maaş vermekte zorlanıyor emhükümwtün durumu zaten ortada bunlar sıkıp sıkıp duruyor. Hatırlayın ahmet metin geldiğinden 3 sonra kazmayı vuruyoruz demişti arayın bakın haberleri internette duruyor. Yani alayı palavra.

    Yanıtla (0) (0)
  • Reissssssssss / 15 Nisan 2025 13:17

    Yine Kadük proje ,şehrimizin gerçekleriyle uyuşmayan şehrimizin en büyük ilçesini evre dışı bırakan ki orada Fatih Eğitim Fakülteside var..Akçaabat Devlet hastanesi var, hareket etmek zorunda olan sonradan büyümüş Söğütlüçeşme yıldızlı yani çalışan okuyan her gün hareket halinde olan nüfus yoğunluğu var…İnsanların günlük mecburi hareketlerini göz ardı eden bir şey yapalım projesi..Madem proje Yomra ın çıkışına gidiyor ki burada siyasi mülahaza var, belki seçimde yomrayıda alırız mülahazası var,

    Yanıtla (0) (0)
  • Selim Türk / 15 Nisan 2025 11:04

    Keşke ilk etap en azından Trabzon Üniversitesinden başlasaydı. Öğrenciler ve Söğütlü Yıldızlıda yaşayan kalabalık nüfus faydalanabilirdi. Şehir içinin yeraltından metro şeklinde geçmesi çok güzel düşünülmüş. Emeği geçenlere teşekkürler.

    Yanıtla (2) (0)
  • İZ / 15 Nisan 2025 10:59

    Genel Müdür Üniversiteye gidecek diyorsun da; Akçaabat Söğütlüdeki üniversite değil mi.? Bu proje daha detaylı planlanıp, Akçaabatı da kapsamalıdır. En çok trafik yoğunluğu ve ulaşım sorunu Akçaabat-Trabzon arası vardır.

    Yanıtla (1) (0)
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir