Asgari ücret ne kadar olmalı? MÜSİAD Trabzon'dan flaş açıklama
MÜSİAD Trabzon Şube Başkanı Mesut İskenderoğlu ve beraberindeki heyet Haber61'e ziyaret gerçekleştirdi.
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Trabzon Şubesi Mesut İskenderoğlu ve yönetim kurulu üyeleri, Haber61'e ziyarette bulundu.
İskenderoğlu, gerçekleştirdiği ziyarette MÜSİAD'ın çalışmaları, gündem ve asgari ücrete ilişkin olarak değerlendirmelerde bulundu.
Mesut İskenderoğlu'nun açıklamaları şu şekilde;
"YÜZDE 37+4"
Genel merkezin de bizim de asgari ücretle ilgili meselemiz şu. Ekonomik durumun farkındayız. Herkesin alın terini karşılayacak bir para olsun. Aynı zamanda işverenin de ekonomik dengesini sarsmayacak bir rakam olsun. MÜSİAD Genel Başkanımızın açıklaması vardı. Diyor ki, son 6 ayın enflasyon oranı alınsın. Yaklaşık yüzde 37'ye denk geliyor. Ülkemiz de büyüyor. İşçiye de bir refah payı açısından yüzde 4 oran verilsin.
"ÇIKACAK RAKAM HERKESİ MUTLU ETMELİ"
Şu anda üyelerimizle sohbet ettiğimizde, pek çok işveren asgari ücretin üzerinde vermeye çalışıyor. Kimse parasını saklamıyor. Elbette istisnalar kaideyi bozmaz. İşçinin haklı olduğu davalar da var, işverenin mağdur olduğu davalar da oluyor. Çıkacak olan rakamdan herkesin mutlu olmasını istiyoruz.
Mevcut kriterlere bakınca 16-17 bin lira gibi bir rakam çıkabileceği görünüyor. Buna yakın bir rakam söyleyebiliriz. Elbette karar verici hükümetimiz.
"AYNI YÖNETİMLE DEVAM EDİYORUZ"
Bir önceki başkanımızın AK Parti’den Milletvekili adaylık süreci oluşunca arkadaşlar da sağ olsunlar Genel Merkezimizin takdiriyle beraber şube başkanlığı görevini bize tevdi ettiler. Biz de aynı yönetimimizle beraber devam ediyoruz.
MÜSİAD olarak amacımız Trabzon’un saygın iş adamları arasından bir grubu bizim üyemiz. Her gün üyelerimizi artırmanın telaşı içerisindeyiz. Bir şekilde çalışmalarımız var bu anlamda.
MÜSİAD olarak kendimize vazife edindiğimiz şey üyelerimizin hem maddi hem de manevi anlamda kalkınmaları için onlara programlar düzenliyoruz. Onların da görüşleri doğrultusunda programlar düzenliyoruz. Birileriyle tanışıp da mümkünse ticaretlerini artırmak amacıyla ortak bir zemin oluşturmaya çalışıyoruz.
"MÜSİAD'IN DÜNYADA 165 TEMSİLCİĞİ VAR"
İnsanlar birbirlerini tanıyacak ki bir şekilde iletişimleri gelişsin, ticaretleri artsın. Bu anlamda MÜSİAD’ın kurumsal olarak da çok büyük faaliyetleri oluyor. Fuarları, yurt dışı iş gezileri oluyor, Cumhurbaşkanımızın himayesindeki gezilere katılıyorlar.
Şu anda MÜSİAD’ın dünyada 165 noktada şube ve temsilcilikleri var. Yurtdışı ve yurtiçi. Kimi yerde üye sayısı belli bir sayının üzerinde olan şube oluşmuş, kimi yerde temsilcilik var şu anda.
Cumhurbaşkanımız da MÜSİAD’ın yaptığı çalışmaları takdir ediyor. Pek çok programımıza katılıyor. Çünkü MÜSİAD’ın temel gayelerinden birisi sadece bireysel zenginleşme değil. Aynı zamanda ülkenin de kalkınması noktasında büyük bir katkısı var. Şu anda ciddi anlamda ülke ekonomisinde yer alan üyelere sahip bir potansiyele ulaştık.
"MÜSİAD ZOR ŞARTLARDAN BU ZAMANA GELDİ"
MÜSİAD insanları değerlendirirken 2023’ten görülmeye çalışılıyor ama MÜSİAD 1990’lı yılların o zor şartlarında kuruldu. Belli bir misyonu da var açıkçası. Hayata dair bir bakış açısı var. MÜSİAD çok zorlu şartlardan bugünlere geldi. 28 Şubat’ın o sıkıntılı süreçlerinde, bir kısım sermayeyi renklere ayıran dönemler vardı geçmişte. O sıkıntılı süreçlerden bugünlere geldi. Ben şuna inanıyorum. Bir şey kendisine altın tepsiyle sunulmadı. Dişiyle tırnağıyla büyütülmeye çalışılıyor.
Programlarımızı düzenlerken üyelerimizin ticaretini geliştirecek program yapıyorsak bir tane de onların ahlaki şekilde kalkınması için program yapıyoruz. İkisinin dengede gitmesi lazım.
"İSRAİL'İ BU KADAR PERVASIZCA KONUŞTURAN ŞEY..."
Filistin meselesinde şunu gördük. Küçük bir İsrail. Orada şunu söyleyebiliyoruz. Ekonomik gücü ve lobiciliğiyle beraber oradaki insanların şu an zulmediyor onlara.
Mayıs ayında Kudüs’e gitmiştik. Oradaki arkadaşlara demiştik ki burada MÜSİAD olarak taş atarak biz bu sorunu çözemeyiz. Mescid-i Aksa’ya namaza gidiyorsun. Adamlar orada silahlı. Taciz ediyorlar seni bakışlarıyla. Zaten bir psikolojik savaş orada her zaman var.
"ÇOK ÜRETMELİYİZ"
Dedik ki biz ülkemize döndüğümüzde gerçekten de çok üretmeliyiz. Çok istihdam sağlayacak, çok vergi vereceğiz. Devletimiz güçlü olacak. Bizim buraya ancak böyle bir faydamız olabilir. Bugün İsrail’i bu kadar pervasızca konuşturan şey Amerika, İngiltere, Almanya, Fransa taraf. Tüm sermaye taraf. Bizim öncelikle sermaye konusunda dünyada ne yazık ki böyle bir şey yok. Ekonomik güç, silah gücü, lobicilik. Bunların hepsinin bir arada olarak bir yere gidilebilir.
Sosyal sorumluluk projeleri yapıyoruz. Meslek liseleriyle projemiz var. Elimizden geldiğince buradaki öğrencilere alıp MÜSİAD’da bir şekilde onların iş dünyasını öğrenmelerini sağlıyoruz. Meslek liseleri çok önemli. Şu anda ciddi anlamda kalifiye eleman sorunu var.
"KOLAY PARA YOK"
Her meslek güzel, özel. Memleketin gerçekten eli tornavida tutan insana da ihtiyacı var. Her meslek grubundan insana ihtiyacımız var. Okumak isteyen okusun ama kendi meslekleri de güzel. Kolay para yok. Hepimiz zorlanıyoruz elbette. Kolay para yok. Onlara kendilerinin önemli olduğunu ve gelecekte hemen iş bulabilme konusunda hazır olduğumuzu söylüyoruz. Yeter ki düzgün çalışalım. Onlara bir şekilde fabrika ortamlarını gösterdik.
Kaynak: