Bartın depremi sonrasında Trabzon’a kritik uyarı “Yerel yönetimler ciddiye almıyor ama…”
Bartın’da meydana gelen deprem sonrası Haber61’e özel açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Osman Bektaş, Karadeniz Fay Hattı’na yönelik uyarılarda bulundu.
Bartın’da sabah saatlerinde 4,8’lik deprem meydana geldi. Yaşanan deprem sonrası Karadeniz’de deprem olur mu, yeni depremlerin habercisi mi ve tsunami tehlikesi var mı? Soruları sorulmaya başlandı. Haber61 yazarı Prof. Dr. Osman Bektaş, Karadeniz fayının büyük tehlike barındırdığını ve acilen önlem alınması gerektiğini belirtti.
Prof. Dr. Bektaş, Karadeniz fay hattının bugüne kadar göz ardı edildiğini belirterek 6.6 büyüklüğünde bir depreme hazır olunması gerektiğini söyledi. Prof. Dr. Bektaş ayrıca Trabzon, Rize, Giresun ve Ordu gibi sahil illerinin Karadeniz Fay hattını dikkate almaları gerektiğinin altını çizdi.
Prof. Dr. Osman Bektaş açıklamasında şu ifadeleri kullandı;
“Bugüne kadar Karadeniz Fay Hattı göz ardı edilmiş ve tehlike yok denmiştir. Bugünkü deprem Karadeniz fayının varlığını, deprem kaynağı olduğunu, Trabzon ve Rize için bir tehdit olduğunu aynı zamanda Sinop’ta üretilecek olan nükleer tesis için çok büyük tehlike olduğunu hatırlatmıştır.
İstanbul’dan Rize’ye kadar Karadeniz Fay Hattı’nın tehlikeli olduğunu 4,8’lik deprem hatırlatmıştır. AFAD zaten bunu son deprem tehlike haritasında belirtti gündeme aldı.
AFAD verilerine göre konuşuyorum tüm Karadeniz sahili Kuzeyden Karadeniz Fayı, Güneyden Kuzey Anadolu Fayı’nın tehdidi altındadır. Yani sahil iki fayın arasında yer alır. iki deprem kuşağının tehdidi altındadır. Tüm Karadeniz sahili AFAD’ın verilerine göre 6,6’lık depreme hazır olmalıdır.
Karadeniz sahilindeki yapı stoklarının durumu bu depreme hazır değildir. Karadeniz’deki dolgu kısımları tehlikeyi daha da artırır.”
“TSUNAMİ OLABİLİR”
Bektaş, oluşacak olan deprem sonrası tsunami tehlikesi olduğunu belirterek, “Karadeniz Fayı ters fay niteliğindedir tsunami tehlikesi vardır. Erzincan’da 1939 yılında olan deprem Karadeniz’de tsunami oluşturmuştur. Karadeniz Fayı da ters fay niteliğinde olup 6-7 arasında deprem olursa tsunami olma olasılığı vardır. Düzlük plaj alanlarda tsunami oluşabilir.” uyarısında bulundu.
“KARADENİZ FAY HATTI UZUN ZAMANDIR SUSKUN”
Karadeniz Fay Hattı’nın uzun süredir suskun olduğunu belirten Bektaş, acil önlem alınması gerektiğini ifade etti. Bektaş, “Burada en büyük sorun şu Karadeniz Fayı’nın deprem parametreleri tam bilinmiyor. Karadeniz Fayı birçok alandan oluşuyor bunların hızı bilinmiyor.
En son ne zaman deprem üretti bilinmiyor uzun zamandan beri fay suskun. İnsanlar "şimdiye kadar deprem oldu mu?" diyor. uzun zamandır suskun olması enerjiyi biriktirdiği ve tehlikenin arttığı anlamına gelir.
Bu durum hayra alamet değil fayın enerji biriktirdiği ve bir noktada patlatacağı anlamına gelir. Trabzon, Rize, Giresun ve Ordu gibi sahil illeri Karadeniz Fayı’nı artık dikkate alsınlar. AFAD bunu haritalarında verdi ama maalesef yerel yönetimler hala olayın ciddiyetini anlamış durumda değiller.” ifadelerine yer verdi.
Kaynak: