Başkan Ahmet Kaya "gözden geçirilmeli" dedi! Fındık için fiyat önerisini açıkladı

Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Kaya'dan fındık fiyatları ile ilgili açıklama geldi.

Başkan Ahmet Kaya "gözden geçirilmeli" dedi! Fındık için fiyat önerisini açıkladı

Toprak Mahsulleri Ofisinin (TMO), kabuklu fındık alım fiyatları belirlendi. Buna göre Levant kalite fındık kilogram başına 130 lira, Giresun kalitenin kilogram başına fiyatı ise 132 lira olarak belirlendi.

Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Kaya, açıklanan fındık fiyatlarıyla ilgili olarak konuştu ve kararın gözden geçirilmesi yönünde çağrı yaptı.

Ahmet Kaya, TMO tarafından açıklanan 2024 fındık alım fiyatlarının beklentinin çok altında olduğunu belirterek, “AK Parti iktidarında her yıl olduğu gibi bu yıl da, fındık üreticilerimiz büyük bir hayal kırıklığı yaşamış ve sahipsiz bırakılmıştır” dedi.

Türkiye’nin en önemli tarımsal ihracat ürünü olan fındığın, AK Parti iktidarında hiçbir zaman hak ettiği değeri görmediğini, bu kadar değerli bir ürünü büyük bir emekle üreten, toplayan, satışa hazır hale getiren üreticilerin ise sürekli hayal kırıklığı yaşadığını kaydeden Başkan Kaya, açıklamasında şunları dile getirdi:

“HER ŞEYİN FİYATI 3 KAT ARTARKEN FINDIĞA 130 TL FİYAT VERMEK, ÜRETİCİYLE DALGA GEÇMEKTİR”

“Her şeyin fiyatı 3 kat artıp fındığın fiyatı yerinde sayıyorsa ortada ciddi bir haksızlık vardır. Bu fiyatın üreticiyi memnun etmesi mümkün değildir. Bu fiyat, yüzbinlerce fındık üreticimizi hasat öncesinde hayal kırıklığına uğratmış, haklı taleplerini yok saymıştır. Açıklanan fiyat, maliyeti bile karşılamamaktadır ve bu durumda üreticimiz, fındığı toplama konusunda tereddüt yaşayacaktır.”

findik-fiyatlarina-tepki-1-002.webp

“SEÇİMLER BİTTİ, İKTİDAR ÜRETİCİYİ UNUTTU”

“Yaklaşık 400 bin ailemiz, doğrudan fındık tarımıyla geçimini sürdürüyor. Doğrudan ve dolaylı olarak hesaplandığında yaklaşık 4 milyon insanımız, fındığa bağımlı bir hayat sürdürüyor. Fındığın bu kadar önemli olduğu bir ülkede, üreticimiz, her yıl ‘acaba açıklanan rekolte gerçekleri yansıtacak mı, acaba taban fiyat kaç lira açıklanacak, acaba emeğimizin karşılığını alabilecek miyiz?’ diye düşünüyor ve açıklanan fiyatlarla da sürekli hayal kırıklığına uğruyor. Seçim dönemi olmadığı için fındığa para verilmemiştir. Yakın bir gelecekte seçim olsaydı, oy kaygısı ve korkusuyla belki fındık üreticilerine hakkını verirlerdi. Seçimler bitti, iktidar üreticiyi unuttu. Ama inşallah üreticiler bunu unutmayacaktır.”

“BU FİYAT GÖZDEN GEÇİRİLMELİ VE FİYAT 185 TL OLARAK AÇIKLANMALIDIR”

“TMO tarafından açıklanan fiyat, maliyeti karşılamayan bir fiyattır, eziyettir. Bu fiyat yeniden gözden geçirilmeli, fındık maliyetleri ve enflasyon oranları dikkate alınarak yeniden hesaplanmalı ve üreticilerimizi memnun edecek şekilde açıklanmalıdır. Aksi bir durum, üreticimizin alın terini yok saymak, hasat öncesi heyecanını yok etmektir. Buradan iktidara sesleniyorum; işçi maliyetleri, gübre ve ilaçlama fiyatlarındaki yükselişler dikkate alınmalı ve fındık fiyatı en az 185 TL olarak açıklanmalıdır.”

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
7 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler