Başkan Ahmet Kaya kayyum tartışması için konuştu! Bakan Uraloğlu ile görüşmesinin detaylarını açıkladı

Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Kaya, Haber61'e özel açıklamalarda bulundu.

Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Kaya Haber61'i ziyaret ederek; Haber61 İmtiyaz Sahibi Tanju Akıncıoğlu, Haber61 Genel Müdürü Ergün Hardaloğlu ve Haber61 Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Tuncay Lakot ile sohbet etti.

Ziyaret sonrası gazeteci ve Haber61'de yayınlanan 'Bakış' programının sunucusu Ahmet Çağlar Yıldırım'ın sorularını yanıtlayan Başkan Kaya, gündeme ve projelere dair önemli açıklamalarda bulundu.

baskan-kaya-ziyaret.webp

"Bulduğumuz tablo, umduğumuz gibi değildi"

"2024'ün 31 Martı'nda göreve geldik. Yaklaşık 8.5 aylık belediye başkanlığı sürecimiz var. Seçildiğimiz günlerden bugünlere baktığımızda epeyce bir yol aldık. İnşallah görev süremiz sonuna kadar vadettiğimiz bütün projeleri yapmış ve Trabzon'un yaşam kalitesinin yükseltmiş olacağız."

"Göreve geldiğimizde bulduğumuz tablo, umduğumuz gibi değildi. Daha öncesinde belediyemizin borcunu sorgulamıştık. Aldığımız cevap, 109 milyon gibi bir borçtu. Ama biz hesap kitap yapınca, baktık ki rakam bunun katbekat üstünde. Sonrasında açıkladığımız rakamlara itirazlar oldu. Bunun üzerine biz de 'şehirdeki mali müşavir, bağımsız denetçi arkadaşlarımız gelip objektif değerlendirme yapsınlar' dedik. 'Onlara bütün verileri verelim' diye çağrı yaptık. Çağrımıza kulak veren bir arkadaşımız bir ay para almaksızın çalışma yaparak, bütün verileri analiz etti. Rakamları topladı çıkardı ve kamulaştırmasız el atma davaları, kıdem tazminatı kaynaklı biraz daha borcun olduğunu belirterek rakamın 1.2 milyar olduğunu söyledi. Bize 109 milyon olduğunu söylenen rakamın. 12 katı borç olan bir durumla karşı karşıya kaldık.

"Yönetilmesi güç bir tablo"

"Ayrıca gelir gider dengesine baktığımız zaman ortada yönetilmesi güç bir tablo olduğunu gördük. Bunları toplumla paylaşınca eleştirildik, 'dert yanmaya mı geldiniz' söylemleri oldu. Biz dert yanmaya değil, şeffaf belediyecilik gereği olarak devraldığımız tabloyu vatandaşımızla paylaşmaya geldik. Burası bütün Trabzon'un hakkı olan bir yer, bu tabloyu da vatandaşlarımızın bilmesi gerekiyordu. Biz de bütün bu verileri samimiyetle paylaştık.

"Teklifimiz havada kaldı"

"Sonrasında bu rakamlara itirazlar oldu. Bağımsız denetçi arkadaşa da itirazlar oldu. Bizde sizin güvendiğiniz, bu işi iyi yapacak dediğiniz birine verin bu rakamları o hesaplasın, kabulümüz dedik ama o teklifimiz havada kaldı. Görünen o ki, bizim söylediklediğimiz rakamlar doğru. Önümüzde böyle bir tablo var diye hizmet etmekten geri mi duracağız. Asla değil."

baskan-kaya-ziyaret-1.webp

"İmkansızlıklar içinde imkan üretmeye çalışıyoruz"

"Bütün bu imkansızlar içinde, imkan üretmeye çalışıyoruz. Belediyemizin kurumsal kapasitesini artırmaya, kaynaklarımızı verimli kullanmaya çalışıyoruz. Tasarruf tedbirleri uygulayıp, hizmeti sonuna kadar yapmaya çalışıyoruz. Olmayacak işlerle uğraşmak yerine vatandaşa dokunan, derdini çözmeye yönelik sosyal belediyecilik yapıyoruz. Çok ağır bir ekonomik süreç yaşıyoruz. Kriz sürecini aşmış, buhrana dönüşmüş durumda. Gıdaya, sıcak yemeğe ulaşamayıp beslenemeyen çok sayıda vatandaşımız var. Önceliğimiz bunların derdine derman olmak.

"Ortahisar'da köy pazarlarını 4'de çıkaracağız"

"Bu kapsamda iki tane Kent Lokantası açtık. Bunun dışında üretimi çok önemsiyoruz. Kireçhane'de olan köy pazarına el attık. Oranın zemininden, brandalarına, görsellerine kadar güzelleştiriyoruz. Akoluk'ta da bir pazar açtık. Oradaki vadilerimizde üretilen, Trabzon kokan ürünler satılıyor ve ev ekonomisine ciddi katkılar sağlanıyor. Bu tür pazarlarımızı arttırmaya çalışıyoruz. Akyazı için bir düşüncemiz var, yer tespiti yapıyoruz. Yaza doğru açmayı planlıyoruz. Aynı şekilde Yalıncak tarafında da... Ortahisar ilçemizdeki köy pazarlarını 4'e çıkarmayı hedefliyoruz. Bunu başardığımızda, Trabzon'da üretim hızlanmaya başlayacak. Yaptığımız tespit sonucuna göre, Kireçhane'de pazar açıldığı dönemde köyde 3-5 tane inek varken bu sayı 50-60'lara çıkmış. İnsanlar bu şekilde üretmeye teşvik edilmiş oluyor."

"Trabzon'da bir sanat müzesi açacağız"

"Bunun dışında Trabzon kültür, sanat ve turizm kenti. Trabzon'un bilinmeyen bir özelliği var. Burası bir ressamlar kenti. Türkiye'nin neresinde, hangi üniversitesinde dünyaca ünlü ressam diye işaret edildiğinde büyük ihtimalle Trabzonlu çıkacaktır. 250'den fazla dünya markası sayılabilecek bir kentiz. Ama Trabzon'un bu özelliği bilinmiyor. Bunun için bir çalıştay planlıyoruz. Trabzon'da bir sanat müzesi açacağız. Buranın ressamlar kenti olduğunu bütün Türkiye'ye anlatacak bir çalışma içerisindeyiz.

baskan-kaya-ziyaret-2.webp

"Hem yapıyor hem de yapılmasına vesile oluyoruz"

"Biz halka dokunan sosyal belediyecilik işlerini yapınca, bugüne kadar hiç bu işleri yapmayan belediyeler de artık konuda inisiyatif alıp, iş üretmeye başladılar. Biz hem yapıyor hem de yapılmasına vesile oluyoruz. Kreş açacağız dedik, bugüne kadar hiç ağzına böyle bir şey almamış arkadaşlar kreşler açma hazırlığındalar. Biz yaptıkça, diğer belediyelerimizde sosyal belediyecilik anlayışları gelişmeye başladı."

"Trabzon'da rehavet bitmiş, rekabet başlamıştır"

"Biz seçildiğimiz zaman söylemiştik. Bugüne kadar Trabzon'da hep tek kale maç yapıldı. Artık bu durum bitti. Sahada biz varız. Güçlü bir rakip var. Biz yaptıkça diğer belediyelerin de ayağa kalkacağını öngörüyorduk. Şimdi biz ürettikçe onlar da üretiyor. Bu durumun vatandaşlar tarafından da olumlu dönüşünü aldık. Trabzon'da hizmet anlamında rehavet bitmiştir, rekabet başlamıştır."

"İş başvuruları bizi çaresiz bıraktı"

İş konusu can yakıcı bir konuya dönüştü. Vatandaş haklı olarak çare arıyor. KPSS'den 95 puan alan pırıl pırıl gençler mülakatlarda eleniyor. İstihdam alanını kamuda daralınca birçok genç belediyeye hücum ediyor. Belediyemizin personeli çok fazla. Ortahisar Belediyesi 648 personelle kurulmuş, bugün 1749 personel var. Ortahisar'ın sınırları mı büyüdü? Hayır, aynı sınırla ve aynı hizmet alanları. Eklenen birkaç birim var. Kent Lokantası açtık. Aşçı dışındaki personeli bile belediye içindeki personel fazlalığından aldık. Gelirler maaşın yarısına yetiyor. Ortada böyle bir durum varken, iş başvuruları bizi çaresiz bıraktı. Vatandaş haklı olarak talepte bulunuyor. Biz kimseyi belediyedeki işinden de etme gibi bir düşüncede olmadık. Ama ortada bir borç gerçeği de var.

Yarın neyle karşılaşacağımıza bilmiyoruz. İşte geçen bir kayyum meselesi konuşuldu. Canımızı çok sıktı. Trabzon'un bu tür meselelerle anılıyor olmasından dolayı duyduğumuz üzüntüyü en yüksek perdeden ifade ettik. Konuşanlara da 'Haddiniz bilin' dedik.

baskan-kaya-ziyaret-3.webp

"SGK'nın bütün alacakları içinde belediyelerin borcu yüzde 2.7'ye denk geliyor"

Bizden önceki belediye başkan arkadaşımızın yaptığı tüm vergi ve SGK borçlarını bizden almak istiyorlar. Borcun bir lirasında katkımız yok. O zaman 'borcu ödeyin' denmemiş. Şimdi personelin maaşının yarısını ödemeye gelen paradan kesecekler. O zaman hizmet edemez hale geleceğiz. Kent Lokantası açamaz hale geleceğiz. Dolayısıyla iktidar elimizi kolumuzu bağlayıp hizmet edemez hale getirmek istiyor. Burada akılcı bir çözüm üretilmeli. Belediyelerin SGK borcu var deniyor. SGK'nın bütün alacakları içinde belediyelerin borcu yüzde 2.7'ye denk geliyor. Yüzde 97.3'lük kısmı diğer kurumlara ait. Onlardan al, birçoğu iktidar yandaşı iş insanı. Yandaş olduğu için onlara bir şey denmiyor. 'Hadi, vur belediyenin sırtına.' Vur da kardeşim, bu belediye aldığı parayı cebine koymuyor. İnsanlara yardım ediyor. İnsanlara dokunuyor. Benim gelirimi kestiğin zaman; 'yoksula yardım etme, lokanta açma, kreş açma ve hizmet etme' demiş oluyorsun. Bana değil, vatandaşa kötülük etmiş oluyorsun. Ne yapalım, belediyenin kapısına kilit mi vuracağız? Çalışmayan, işini yapmayan, ahlak yoksunu olduğunu tespit ettiğimiz arkadaşlara, 'Kusura bakmayın, sizlerle yollarımızı ayırıyoruz' diyeceğiz. Bu noktaya gelmek istemiyorum ama bir mecburiyet olarak bu da önümüze çıkabilir.

"Milli Emlak ile ilgili olan meseleyi 5 ay sonunda çözdük"

Çağlayan Kentsel Dönüşüm projesine Nisan ayında başlamayı planlıyoruz. Ankara'ya gittik. Görüştük. Genel müdürler ve daire başkanları ilgi gösterdiler. Güzel görüşmeler yaptık. Milli Emlak ile ilgili olan meseleyi 5 ay sonunda çözdük. Hak sahipleri ile görüşmeler nihayetleniyor. Bunun dışında şelaleyi mutlaka yapacağız. Yol konusuna başlayabiliyoruz şu an, orman izinleri geldi. Çağrı yapmıştık, olumlu yanıt geldi. Ahmet Metin Genç Başkan da şehre değer katacak işlerde birlikteliği önemsiyor. Sanıyorum bu konuda bize destek olacaktır.

Maraş Caddesi'nde nostaljik tramvay hattı

Maraş Caddesi'nde İstanbul Taksim'de olduğu gibi bir nostalji tramvayı yapmak istiyoruz. Güzel bir fotoğraf alanı ya da yürüme güçlüğü çeken yaşlılarımızın kullanabileceği bir tramvay hattı oluşturmak istiyoruz. Önümüzde bir engel vardı, kalktı. Ahmet Başkan ile bunu da konuşacağız. Umarım bunu yapıp hep birlikte şehre kazandıracağız.

"Şehirde yaşam kalitesini artırmak istiyoruz"

Ağırlığımızı sosyal belediyeciliğe verdik. Birinci öncelik geçim sıkıntısı ve insanların karnını doyurma meselesi. Bunlara ağırlık veriyoruz, diğer yandan da söz verdiğimiz projeleri gerçekleştirmeye gayret ediyoruz. Önceliğimiz hizmet etmek, bahane bulmak değil. Şehirde yaşam kalitesini artırmak istiyoruz.

"İsimleri Bakan Bey'e ilettim"

Bakan Bey'e (Abdulkadir Uraloğlu'na) kayyum konusunu konuşanları özelden ilettim. Ama bu bilgiyi bizle paylaşan arkadaş, bana güvenerek bilgi paylaştı. İsmini açıklarsam etik değil. Konuşulduğunu net biliyorum. Bu konuyu konuşan 2 arkadaş, sadece orada değil, birkaç zeminde de bunu konuştular. Bu kişiler önde gelen isimler. Bakan Bey'e isimleri bizzat verdim.

Trabzonspor kongresinde bir vatandaş 'Trabzonspor'a resmen kayyum atanmıştır' diyor. O konuşma havaalanında açılıyor, 'Trabzonspor kongresinde işte şu vatandaş şöyle talihsiz bir konuşma yaptı' gibi konuşuluyor. Oradan, bahsettiğim AK Partili çıkıyor diyor ki 'Keşke Ortahisar'a kayyum atansa', öbürü de 'Yakındır, atanır' diyor. Cümlesi cümlesine, kayıtları da var. Bilgiyi kim söyledi diyorlar. Ben muhbir miyim? Bana güvenen arkadaşı ateşe mi atayım? Birçok basın mensubu arkadaş da biliyor, bu konuyu bir zeminde değil, 2-3 zeminde konuştular. Sayın Uraloğlu'nu aradım, o beni aradı. Görüştük. 'Sizi yolcu etmeye gelen grup içindeki 2 şahıs bu konuyu konuşmuştur, sadece o zeminde değil, başka zeminlerde de konuşmuştur' dedim. Şimdi iş cadı avına döndü. Hani söylenmemişti, niye o zaman 'kim söyledi' diye araştırıyorsunuz? Net şekilde konuşulan talihsiz bir konu. Trabzon'un böyle bir konu ile anılması gerçekten üzüntü verici. Kim konuştuysa, ne konuştuğuna dikkat edecek. Sayın Bakan da sağ olsun aradı 'Sizi biliyoruz, milletini devletini ne kadar seven bir insan olduğunuza şahidiz. Sizle böyle bir kavramın anılması bizi de üzmüştür, katiyen böyle bir konu yoktur' dedi. Kendisine teşekkür ettim. Ben de böyle bir konu ile anılmaktan dolayı duyduğum üzüntüyü ifade edip, konuşan arkadaşların uyarılması gerektiğini söyleyip, isimlerini ilettim.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir